EXCLUSIV Anchetă pe piața asigurărilor. Concurența suspectează UNSAR de facilitarea unei practici anticoncurențiale de majorare a tarifelor polițelor RCA

EXCLUSIV Anchetă pe piața asigurărilor. Concurența suspectează UNSAR de facilitarea unei practici anticoncurențiale de majorare a tarifelor polițelor RCA
Adrian Dumitrache
Adrian Dumitrache
scris 21 aug 2018

Consiliul Concurenței suspectează asociația profesională a asigurătorilor (UNSAR) de facilitarea unei practici anticoncurențiale de majorare a tarifelor polițelor RCA, realizate printr-un schimb de informații referitoare la intențiile viitoare de creștere a prețurilor pe acest segment de piață cu prilejul unor întâlniri ale Secțiunii de asigurări auto din cadrul UNSAR și prin anunțuri de presă, în perioada 18.10.2012 – 18.11.2016.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

30 iulie - Maraton Profit News TV: Inteligența Artificială în Economie. Parteneri: Garanti BBVA, Gomag.

Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată cu mult înainte pe Profit Insider

În acest context, prin intermediul unei adrese, autoritatea de concurență a oferit posibilitatea UNSAR de a se angaja în discuții privind recunoașterea faptei care face obiectul unei investigații inițiate în iunie 2015.

ASF va verifica efectele noii legislații privind asigurarea RCA, după ce Comisia Europeană a atenționat România CITEȘTE ȘI ASF va verifica efectele noii legislații privind asigurarea RCA, după ce Comisia Europeană a atenționat România

“Se impune precizarea că declarația întreprinderii în sensul manifestării disponibilității de a se angaja în discuții privind recunoașterea nu constituie o recunoaștere a participării acesteia la o încălcare sau nu a răspunderii sale pentru această încălcare. Totodată, refuzul întreprinderii de a se angaja în procedura de recunoaștere nu reprezintă un refuz de cooperare sau o obstrucționare a procedurii Consiliului Concurenței”, se arată în adresa transmisă UNSAR și analizată de Profit.ro.

Instituția a inițiat, în iunie 2015, o investigație pe piața asigurărilor RCA privind o posibilă încălcare a regulilor naționale și comunitare de concurență de către Uniunea Națională a Societăților de Asigurare din România (UNSAR), Media Xprimm SRL, societățile de asigurare membre UNSAR, precum și alte societăți de asigurare.

ASF: Dosarele de daună RCA au crescut, pe fondul avansului înmatriculărilor. Societățile cu cele mai multe dosare avizate CITEȘTE ȘI ASF: Dosarele de daună RCA au crescut, pe fondul avansului înmatriculărilor. Societățile cu cele mai multe dosare avizate

La finele lunii februarie a acestui an, președintele Consiliului Concurenței, Bogdan Chirițoiu, a anunțat că instituția va finaliza în acest an o investigație pe partea de servicii financiare, unde se suspectează un schimb de informații la nivelul UNSAR.

Membrii UNSAR sunt Allianz-Țiriac Asigurări, Asirom, Astra (în faliment), BCR Asigurări de Viață, BRD Asigurări de Viață, Carpatica Asig (în faliment), Certasig, Ergo Asigurări de Viață, Euroins România, FATA Asigurări, Garanta, Generali, Gothaer, Grawe, Groupama, NN Asigurări de Viață, Metropolitan Life Asigurări, Omniasig, Uniqa, Uniqa Asigurări de Viață și AXA Life Insurance.

Piața asigurărilor a scăzut cu 1,45% în T1, pe fondul reducerii încasărilor din RCA CITEȘTE ȘI Piața asigurărilor a scăzut cu 1,45% în T1, pe fondul reducerii încasărilor din RCA

Potrivit documentului, dacă UNSAR este interesată să recunoască săvârșirea faptei anticoncurențiale, asociația profesională poate solicita Consiliului Concurenței organizarea unor întâlniri bilaterale, clarificatoare, referitoare la condițiile recunoașterii, în conformitate cu prevederile Legii Concurenței.

“Atunci când în cadrul întâlnirilor clarificatoare se ajunge la o viziune comună în privința dimensiunii materiale, geografice și temporale a faptei anticoncurențiale, precum și a cuantumului preconizat al amenzii și, dacă este cazul, în privința remediilor care trebuie asumate de către întreprindere, iar Consiliul Concurenței apreciază că este posibilă respectarea principiului eficienței procedurale, acesta acordă posibilitatea de a depune o propunere de recunoaștere a faptei”, se arată în document.

În caz contrar, Consiliul Concurenței informează în scris despre acest aspect, aplicând în continuare procedura de desfășurare a investigațiilor.

Ernst&Young, Deloitte și KPMG vor să calculeze pentru ASF tariful de referință al polițelor RCA, dar cu un contract mai mare CITEȘTE ȘI Ernst&Young, Deloitte și KPMG vor să calculeze pentru ASF tariful de referință al polițelor RCA, dar cu un contract mai mare

“Ulterior, Consiliul Concurenței informează, de asemenea în scris, părțile interesate cu privire la condițiile în care se poate realiza recunoașterea, respectiv descrierea faptelor ce fac obiectul investigației, încadrarea legală a acestor fapte, gravitatea și durata presupuselor fapte, atribuirea răspunderii, descrierea principalelor elemente probatorii și cuantumul preconizat al amenzii, remediile care trebuie asumate de întreprindere, dacă este cazul, precum și cu privire la termenul în care acestea trebuie să prezinte în scris propunerea de recunoaștere a faptei, termen caee nu poate fi mai mic de 15 zile lucrătoare”, se mai spune în document.

Piața asigurărilor generale și de viață din România a atins în 2017 prime brute subscrise în sumă de aproximativ 9,7 miliarde lei, în creștere cu 3,5% față de anul precedent.

Piața asigurărilor a crescut anul trecut la aproape 10 miliarde de lei. Liderul pieței rămâne City Insurance. Asigurătorii au făcut profit din RCA CITEȘTE ȘI Piața asigurărilor a crescut anul trecut la aproape 10 miliarde de lei. Liderul pieței rămâne City Insurance. Asigurătorii au făcut profit din RCA

Anul recut, primele de asigurare subscrise pentru polițele RCA au atins 3,7 miliarde de lei, de la 4,03 miliarde de lei în 2016.

Exprimat în unități anuale (pentru a ține seama de durata diferită a polițelor), numărul de contracte RCA încheiate în anul 2017 a fost de 5.319.050 contracte, în creștere cu 7% față de aceeași perioadă a anului anterior.

Potrivit Autorității de Supraveghere Financiară (ASF), asigurătorii autorizați să emită polițe RCA sunt Allianz-Țiriac Asigurări, Asirom, City Insurance, Euroins România, Generali România, Grawe România, Groupama, Omniasig și Uniqa.

viewscnt
Afla mai multe despre
unsar
consiliul concurentei
investigatie
rca