EXCLUSIV Anumiți români nu vor mai plăti comisioane la bănci. Bancherii reclamă că vor merge la Curtea Constituțională. Gratuități pregătite și pentru consumatorii cu bani

EXCLUSIV Anumiți români nu vor mai plăti comisioane la bănci. Bancherii reclamă că vor merge la Curtea Constituțională. Gratuități pregătite și pentru consumatorii cu bani
Mihai Baniţă
Mihai Baniţă
scris 9 nov 2017

Plafonul de venituri sub care românii sunt considerați vulnerabili și nu trebuie să mai plătească comisioane la bănci pentru operațiunile de bază aferente conturilor curente a fost din nou modificat la nivel parlamentar. Astfel, românii cu venituri de sub 60% din salariul mediu brut ar beneficia de gratuități de la bănci, ponderea fiind stabilită la propunerea președintelui comisiei parlamentare. Bancherii sunt nemulțumiți de această variantă, iar surse din mediul financiar au declarat pentru Profit.ro că ar putea ataca schimbarea la Curtea Constituțională, dacă este votată în această formă.

Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată cu mult înainte pe Profit Insider

Consumatorii “vulnerabili” nu vor plăti comisioane pentru deschiderea, închiderea și administrarea conturilor curente, pentru depunerea de fonduri în contul de plăți și nici pentru retragerile de numerar de la ghișeele sau bancomatele băncilor din România. Sunt scutite la plată și primele 15 operațiuni de debitare directă, de plată cu cardul și online sau de transfer de credit oriunde pe teritoriul Uniunii Europene, în timp ce restul operațiunilor vor fi comisionate la un nivel rezonabil. Conturile sunt definite drept conturi de bază, care oferă, însă, aproape toate operațiunile necesare unei persoane fizice.

Urmărește-ne și pe Google News

Kasparov vine în premieră în România. Detalii AICI

Dacă, în forma inițială a proiectului, vulnerabile erau persoanele cu venituri sub un salariu minim brut (1.450 de lei), deputații au plusat la două salarii minime brute, pentru ca mai apoi proiectul să fie întors de la votul din plen, la solicitarea bancherilor, care au reclamat că 70% din populația României ar intra sub definiția consumatorilor vulnerabili.

Evenimente
24 octombrie - IMM-urile, oxigen pentru România
31 octombrie - Maratonul de Educație Financiară
5 noiembrie - Gala Profit – Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii
EXCLUSIV Lege cu scutiri de taxe și TVA pentru cazinouri, hoteluri, restaurante, cluburi sau magazine. Suspiciuni de legături cu Belina CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Lege cu scutiri de taxe și TVA pentru cazinouri, hoteluri, restaurante, cluburi sau magazine. Suspiciuni de legături cu Belina

Acum, a fost avansată o altă variantă, votată de deputați la propunerea președintelui Comisiei de buget, finanțe și bănci, Viorel Ștefan (fost ministru de Finanțe), și anume ca plafonul să fie redus la 60%, dar din salariul mediu brut (3.305 lei, în septembrie), cu argumentul că de la acest prag este definit riscul de sărăcie în Uniunea Europeană.

Definiția Eurostat privind riscul de sărăcie se referă însă la un prag de 60% din venitul median disponibil (adică după scăderea taxelor și contribuțiilor).

Venitul median reprezintă punctul de la care jumătate din populație câștigă peste și jumătate sub suma respectivă. În România, ca urmare a numărului mare de angajați cu salariul minim, mediana este sub media aritmetică, în care suma salariilor este adunată și împărțită la numărul total de angajați.

Bancherii consideră că prevederea este una arbitrară, iar surse din zona bancară au declarat pentru Profit.ro că aceștia ar putea ridica excepții de neconstituționalitate, dacă legea este adoptată în forma curentă și promulgată de președinte.

EXCLUSIV Atac informatic pe întreaga bază de date Astra Asigurări, lichidatorul spune că atacatorii au cerut răscumpărare CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Atac informatic pe întreaga bază de date Astra Asigurări, lichidatorul spune că atacatorii au cerut răscumpărare

Pe ultimele date disponibile, pragul de vulnerabilitate ar fi la aproape 2.000 de lei. Însă calculele sunt complicate de faptul că legea nu specifică exact care este referința de calcul, dacă băncile trebuie să ia un nivel al salariului mediu de la finele anului sau trebuie să calculeze lunar pragurile. Totodată, Guvernul a decis acum să transfere contribuțiile de la angajator la angajat, situație în care, pentru ca salariul net să rămână nemodificat, brutul ar trebui să crească cu 20%.

Articolul de lege menționează doar că persoanele vulnerabile sunt cele care câștigă lunar sub nivelul de 60% din salariul mediu brut, fără a specifica dacă este vorba de venituri nete sau brute. Bancherii interpretează că ar fi vorba despre veniturile brute, pe care le pot afla de la Fisc, unde sunt raportate în brut.

Gratuități și pentru consumatorii cu bani

Și consumatorii care câștigă peste plafon ar urma să beneficieze de comisioane “rezonabile”, care să țină cont de nivelul veniturilor naționale și de comisioanele medii din piață. Aceștia vor beneficia și de gratuitate la deschiderea și închiderea conturilor.

Un articol pregătit arată că aceștia beneficiază de serviciul gratuit care permite retragerea banilor de la bancomatele și ghișeele băncilor de pe teritoriul Uniunii Europene, ceea ce ar însemna într-o interpretare neliniștitoare pentru bancheri că toți posesorii de conturi vor putea retrage fără comisioane bani de la orice bancomat din Europa. În acest moment, ING și, mai nou, Alior Bank prin Telekom Banking oferă retrageri gratuite de la ATM oricărei bănci, în anumite condiții.

EXCLUSIV BCR va merge la arbitraj internațional cu Fiscul, dacă nu-i sunt anulate impozitele suplimentare plătite CITEȘTE ȘI EXCLUSIV BCR va merge la arbitraj internațional cu Fiscul, dacă nu-i sunt anulate impozitele suplimentare plătite

Totodată, Senatul a decis că băncile nu mai pot percepe comisioane de interogare a soldului, iar Comisia de buget, finanțe și bănci din Cameră a decis că băncile nu pot percepe comisioane SEPA pentru tranzacțiile în euro mai mari decât cele în lei.

Proiectul de lege a fost scris de Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor (ANPC) și reprezintă o transpunere a Directivei europene 92/2014, întârziată cu mai bine de un an. Comisia Europeană a cerut României, în iunie, să transpună reglementările și a dat un termen de două luni - expirat deja - până la trimiterea țării în fața Curții de Justiție a Uniunii Europene în procedura de infringement.

Directiva are ca scop principal să crească accesul populației la serviciile de plată, transparența serviciilor și mobilitatea conturilor, în condițiile în care doar 6 din 10 români au un cont bancar.

viewscnt
Afla mai multe despre
conturi de plati
conturi curente
directiva conturi plati
comisioane banci
comisioane carduri