EXCLUSIV Asirom a închis 2017 pe plus, al doilea an consecutiv, dar sub ținta aprobată de acționari. Nici la venituri nu a atins obiectivul, iar daunele plătite au depășit previziunile

EXCLUSIV Asirom a închis 2017 pe plus, al doilea an consecutiv, dar sub ținta aprobată de acționari. Nici la venituri nu a atins obiectivul, iar daunele plătite au depășit previziunile
Adrian Dumitrache
Adrian Dumitrache
scris 25 apr 2018

Asirom VIG, al cincilea asigurător local, s-a menținut pe plus anul trecut, dar profitul net obținut s-a situat sub ținta aprobată de acționari în aprilie 2017. Astfel, compania a înregistrat un rezultat net de 7,6 milioane de lei, comparativ cu 4,6 milioane de lei în 2016, dar inferior cifrei de 25,8 milioane de lei prevăzută în bugetul de venituri și cheltuieli aferent anului 2017.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

30 iulie - Maraton Profit News TV: Inteligența Artificială în Economie. Parteneri: Garanti BBVA, Gomag.

Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată cu mult înainte pe Profit Insider

Din analiza datelor obținute de Profit.ro reiese că ratarea țintei de profit net a fost efectul rezultatelor mai slabe din activitatea de subscriere a companiei pe ambele segmente de asigurări, generale și de viață.

Contul tehnic pe segmentul asigurărilor generale, a cărui pondere în subscrieri depășește 85%, a consemnat un profit de 14,1 milioane de lei, față de un nivel bugetat de 21,8 milioane de lei.

În cazul asigurărilor de viață, segment unde Asirom ocupă locul 6 în piața de profil, bugetul a prevăzut un profit de 4 milioane de lei, dar activitatea de subscriere a generat o pierdere de 2,93 milioane de lei.

Euroins, City Insurance și Asirom au înregistrat 57% din totalul petițiilor înregistrate de ASF anul trecut CITEȘTE ȘI Euroins, City Insurance și Asirom au înregistrat 57% din totalul petițiilor înregistrate de ASF anul trecut

Anul trecut, veniturile totale ale companiei din prime subscrise au atins 967,2 milioane de lei, în scădere cu 9,8% față de 2016 și sub nivelul previzionat prin bugetul de venituri și cheltuieli, stabilit la aproape 1,1 miliarde de lei.

“Scăderea a fost determinată, în principal, de linia de afaceri RCA (66% din portofoliul anual de asigurări generale), care a scăzut cu aproximativ 124 milioane de lei față de 2016. În 2017, piața asigurărilor RCA a avut o evoluție volatilă din cauza schimbărilor legislative”, se arată într-un document aflat în posesia Profit.ro.

Scăderea subscrierilor din asigurări generale a fost provocată de reducerea primei medii pe segmentul RCA.

Laserul de la Măgurele rămâne neasigurat. Ofertele depuse de Allianz-Țiriac, Asirom și Omniasig au fost respinse CITEȘTE ȘI Laserul de la Măgurele rămâne neasigurat. Ofertele depuse de Allianz-Țiriac, Asirom și Omniasig au fost respinse

Practic, afacerile din asigurări generale ale companiei au scăzut cu 12,1%, de la 955,55 milioane de lei în 2016 la 839,65 milioane de lei în 2017. Bugetul de venituri și cheltuieli aferent anului 2017 preconiza încasări pe acest segment de piață de 964,8 milioane de lei.

Dincolo de ratarea țintei de venituri la nivelul întregului portofoliu de polițe și pe segmentul asigurărilor generale, managementul Asirom nu a reușit să atingă nici obiectivul propus pe segmentul polițelor de viață, care prevedea încasări de 130 milioane de lei, compania încheind anul trecut cu venituri de 127,6 milioane de lei.

Totuși, acest indicator a crescut față de 2016 cu 9,3%, de la 116,7 milioane, rezultat care nu a reușit însă să compenseze declinul veniturilor înregistrat pe asigurările generale.

Dacă în 2016 Asirom a plătit daune nete de 331,84 milioane de lei, anul trecut acest indicator a crescut la 409,74 milioane de lei, cifra depășind cu peste 26 milioane de lei nivelul prevăzut în bugetul aferent anului trecut.

Asirom este parte a grupului Vienna Insurance Group (Austria), care mai deține pe piața românească asigurătorii Omniasig și BCR Asigurări de Viață.

viewscnt
Afla mai multe despre
asirom
subscrieri
profit
daune