EXCLUSIV Brokerul de asigurări al Poștei Române a intrat în procedura insolvenței. În urmă cu 4 ani, Poșta a cerut insolvența propriului broker, dar instanța a respins cererea. "Reactivarea brokerului nu a fost o prioritate pentru companie!"

EXCLUSIV Brokerul de asigurări al Poștei Române a intrat în procedura insolvenței. În urmă cu 4 ani, Poșta a cerut insolvența propriului broker, dar instanța a respins cererea. "Reactivarea brokerului nu a fost o prioritate pentru companie!"
Adrian Dumitrache
Adrian Dumitrache
scris 2 mai 2023

Poșta Română Broker de Asigurare (PRBA) a intrat în procedură de insolvență, fiind admisă o cerere depusă în acest sens de firma Roel SRL București, care  a solicitat recuperarea unei creanțe în sumă de 77.671 lei. Decizia magistraților a fost atacată cu apel de către broker, controlat integral de Poșta Română.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 iulie - Maraton Medika TV - Sanatatea Aparatului Urinar
30 iulie - Maraton Profit News TV: Inteligența Artificială în Economie

Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată cu mult înainte pe Profit Insider

La solicitarea Profit.ro, Poșta Română a transmis că a formulat cerere de repunere în termen, urmând ca, ulterior deciziei instanței de judecată, să formuleze un punct de vedere asupra cererii de insolvență.

"În privința debitorului Poșta Română Broker de Asigurare, vă putem spune că problemele financiare ale acestuia nu sunt unele recente, ele trenând de mai mulți ani. Până în momentul de față, reactivarea entității Poșta Română Broker de Asigurare nu a reprezentat o prioritate pentru Compania Națională Poșta Română; aceasta poate fi reactivată în măsura în care va exista un interes din partea companiei în acest sens", scrie în răspuns.

DOCUMENT Poșta vrea să concedieze 300 de angajați în acest an. Circa 100 de oameni ar pleca pe cale naturală în fiecare lună CITEȘTE ȘI DOCUMENT Poșta vrea să concedieze 300 de angajați în acest an. Circa 100 de oameni ar pleca pe cale naturală în fiecare lună

Înființată în 2013, societatea PRBA și-a început activitatea în octombrie 2014, la o lună după ce a primit autorizația de funcționare de la Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF).

La momentul lansării activității, reprezentanții Poștei Române și fostului Minister al Comunicațiilor, acționarul majoritar al operatorului național poștal, se arătau încrezători și optimiști și spuneau presei că PRBA va deveni liderul pieței în următoarele 12 luni.

"Vrem să ajungem cel mai mare broker de asigurare în următoarele 12 luni. Avem 12.000 de factori poștali care vor asigura distribuția polițelor", a declarat fostul director general al Poștei Romane Alexandru Petrescu, la conferința dedicată lansării brokerului, în octombrie 2014.

Buget în criză - Veniturile au un minus de 13,1% față de program la trei luni, situație cu care România s-a mai confruntat în pandemie, când firmele au amânat masiv plata taxelor. Situație gravă la fonduri UE și PNRR CITEȘTE ȘI Buget în criză - Veniturile au un minus de 13,1% față de program la trei luni, situație cu care România s-a mai confruntat în pandemie, când firmele au amânat masiv plata taxelor. Situație gravă la fonduri UE și PNRR

Activitatea brokerului nu a fost profitabilă deloc în intervalul 2014 - 2018 și pierderile cumulate, de peste 4 milioane de lei, au determinat Consiliul de Administrației al Poștei Române să solicite instanței deschiderea procedurii insolvenței PRBA, dosarul fiind înregistrat în februarie 2019.

Magistrații au respins cererea inițială în luna mai 2019. Poșta Română a atacat decizia cu apel, dar cererea a fost respinsă definitiv în noiembrie 2019.

"Poșta Română Broker de Asigurare a înregistrat pierderi operaționale în mai multe exerciții financiare consecutive. Din aceste considerente, s-a constituit o ajustare pentru pierderea de valoare a investiției în subsidiară, egală cu capitalul social investit. În anul 2019 a fost deschisă procedura de insolvență pentru suma de 2.052.443 lei datorată de PRBA către Poșta Română. (...) Cererea de insolvență a fost respinsă", scrie în raportul pe anul 2019 al Poștei Române. Mai multe detalii AICI.

BCR împrumută Poșta Română CITEȘTE ȘI BCR împrumută Poșta Română

Profit.ro a anunțat, în noiembrie 2018, că Poșta Română a redactat o plângere penală către Parchet împotriva unor membri din fosta conducere a companiei, apreciind că poate fi vorba de abuz de încredere, deturnare de fonduri, delapidare, gestiune frauduloasă și abuz în serviciu și reclamând un prejudiciu de 1,8 milioane lei.

În plângerea penală, redactată către Parchetul de pe lângă Judecătoria Sectorului 2 București, este precizat că se bazează pe constatări ale Corpului de Control din cadrul Poștei Române, incluse într-o notă întocmită în octombrie 2017. Mai multe detalii AICI.

Parchetul de pe lângă Judecătoria Sectorului 2 București a clasat plângerea înaintată de Poșta Română. Vezi documentul AICI.

Cu afaceri anuale de peste un miliard de lei, Poșta Română are ca acționari Ministerul Cercetării Inovării și Digitalizării (MCID) - 93,75% din acțiuni și Fondul Proprietatea, cu o participație de 6,25%.

Poșta este cel mai mare operator local de profil, are peste 24.000 salariați și o rețea teritorială de peste 5.600 de unități.

viewscnt
Afla mai multe despre
prba
asigurari
broker
insolventa
posta romana