Iran - Poliția moravurilor a fost desființată după săptămâni de manifestații

Iran - Poliția moravurilor a fost desființată după săptămâni de manifestații
Profit.ro
Profit.ro
scris 4 dec 2022

Procurorul general al Iranului, Mohammad Jafar Montazeri, a anunțat că Poliția moravurilor a fost desființată de autoritățile competente, a informat duminică agenția de presă Isna, citată de News,ro.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

30 iulie - Maraton Profit News TV: Inteligența Artificială în Economie. Parteneri: Garanti BBVA, Gomag.

"Poliția moravurilor nu are nimic de-a face cu justiția și a fost desființată de cei care au creat-o", a spus el, sâmbătă seara, în orașul sfânt Qom.

Numeroase demonstrații au avut loc în ultimele săptămâni în țară, după moartea lui Mahsa Amini, o tânără kurdă iraniană care a dispărut la trei zile după arestarea ei pentru încălcarea codului vestimentar al Republicii Islamice care obligă în special femeile să poarte vălul.

Poliția moravurilor, cunoscută sub numele de Gasht-e Ershad (patrule de îndrumare), a fost creată sub președintele ultra-conservator Mahmoud Ahmadinejad, pentru a "răspândi cultura decenței și a hijabului". Primele sale patrule au început în 2006.

Autoritățile iraniene începuseră deja modificări ale codului vestimentar impus în țară, solicitând sâmbătă instanțelor și Parlamentului să revizuiască legea privind purtarea obligatorie a vălului.

O modalitate de a găsi o ieșire după numeroasele proteste care au avut loc în ultimele săptămâni în țară, după moartea lui Mahsa Amini, arestată de poliția moravurilor în septembrie.

Femeia, în vârstă de 22 de ani, a dispărut la trei zile după arestarea ei pentru încălcarea codului vestimentar al Republicii Islamice, care impune în special femeilor să poarte vălul.

Moartea ei a fost anunțată trei zile mai târziu. Activiștii și familia ei spun că Mahsa Amini a murit după ce a fost bătută, dar autoritățile au legat moartea ei de probleme de sănătate, pe care părinții le-au negat.

Sute de oameni au murit în timpul protestelor, dar demonstrațiile continuă, la aproape trei luni după ce au început.

Conform legii în vigoare din 1983, femeile iraniene și străine, indiferent de religia lor, trebuie să poarte voal și haine largi în public.

viewscnt
Afla mai multe despre
iran
politia moravurilor