Leul se apreciază față de euro pe piața interbancară pentru a patra sesiune la rând

Leul se apreciază față de euro pe piața interbancară pentru a patra sesiune la rând
Mihai Baniţă
Mihai Baniţă
scris 31 ian 2019

Leul se câștigă teren față de euro pe piața interbancară și pare să intre în a patra zi de apreciere după minimul istoric  atins vinerea trecută. Perechea EUR/RON se tranzacționează în această dimineață în intervalul4,73701-4,7510, sub fixingul BNR de 4,7555 de miercuri.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

30 iulie - Maraton Profit News TV: Inteligența Artificială în Economie. Parteneri: Garanti BBVA, Gomag.

EUR/RON a deschis la 4,7487 pe piața interbancară și a continuat să scadă până la 4,7372 la ora 10.35, marcând o scădere de 0,24% față de sesiunea anterioară,  potrivit cotațiilor Bloomberg.

Și celelalte monede din regiune se tranzacționează în ușoară apreciere astăzi, în condițiile în care sentimentul investitorilor s-a îmbunătățit, după ce Rezerva Federală a SUA a menținut ratele de dobândă și a arătat că va fi răbdătoare cu creșterile următoare, semnal interpretat de piețe ca fiind mai favorabil condițiilor monetare relaxate față de așteptările anterioare. Indicii bursieri americani s-a apreciat cu aproape 2% în sesiunea de ieri, în timp ce piețele de capital europene au deschis cu creșteri de 0,5-1,1%.

„Piețele par a fi într-o stare optimistă după răsucirea aparentă a Fed către o poziție dovish, astfel că ne așteptăm ca EUR/RON să continue să testeze niveluri mai reduse”, arată analiștii ING Bank.

ULTIMA ORĂ Auchan, Cora, Carrefour - amendate de Consiliul Concurenței pentru fixarea prețurilor CITEȘTE ȘI ULTIMA ORĂ Auchan, Cora, Carrefour - amendate de Consiliul Concurenței pentru fixarea prețurilor

Leul a avut cea mai proastă evoluție din regiune în acest an, în condițiile în care euro a crescut cu 2% față de moneda românească, față de o apreciere de 0,2% față de coroana cehească, o depreciere de 1,65% față de forintul maghiar și o evoluție stabilă în raport cu zlotul polonez.

Perioada de volatilitate ridicată este necaracteristică pentru leu în comparație cu ultimii ani. Moneda a atins, de la începutul anului, mai multe recorduri negative succesive, culminând cu cotația de 4,7648 lei/euro de la fixingul Băncii Naționale de vineri.

Evoluția leului e pusă de analiști pe seama măsurilor fiscale anunțate de Guvern la finele anului trecut prin care sunt impuse taxe sectoriale în energie, telecom și mai ales în sectorul bancar, unde statul taxează activele financiare cu o cotă anuală de 1,2%, inclusiv deținerile de titluri de stat.

Leul se apreciază față de euro pe piața interbancară pentru a patra sesiune la rând

Sursa grafic: Bloomberg

viewscnt
Afla mai multe despre
curs interbancar
evolutie leu
curs euro
apreciere leu