Bani mai mulți pentru filme de la operatorii de jocuri de noroc, cu un argument ante-coronavirus, de dinainte de restricții: Românii au revenit la cinema!

Bani mai mulți pentru filme de la operatorii de jocuri de noroc, cu un argument ante-coronavirus, de dinainte de restricții: Românii au revenit la cinema!
Ovidiu Bărbulescu
Ovidiu Bărbulescu
scris 4 apr 2020

Camera Deputaților, în calitate de for decional al Parlamentului, a adoptat un proiect de lege care prevede majorarea de la 2% la 4% a procentului alocat cinematografiei din sumele colectate la buget de la operatorii jocurilor de noroc. 

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

30 iulie - Maraton Profit News TV: Inteligența Artificială în Economie. Parteneri: Garanti BBVA, Gomag.

De ce este important: Legislația actuală prevede că un procent de 2% din sumele colectate la bugetul de stat de la operatorii economici care desfășoară activități în domeniul jocurilor de noroc este direcționat anual către Fondul cinematografic pentru încurajarea și susținerea industriei cinematografice. Suma este virată fondului menționat până la data de 31 mai a anului în curs pentru anul precedent.

Majorarea la 4% a sumelor colectate la buget din taxele operatorilor de jocuri de noroc a fost propusă de fostul ministru liberal al Culturii, deputatul Gigel-Sorinel Știrbu. Acesta arată că industria cinematografică locală a avut în ultimii ani succese notabile, care i-au readus pe români în sălile de cinema, în fața unor producții românești de care s-au bucurat cu adevărat. 

ULTIMA ORĂ Nouă lege: Căsătoria va fi posibilă și în grădini publice, parcuri, muzee. Trebuie să vrea însă și primarul CITEȘTE ȘI ULTIMA ORĂ Nouă lege: Căsătoria va fi posibilă și în grădini publice, parcuri, muzee. Trebuie să vrea însă și primarul

Majoritatea acestor producții cinematografice au fost realizate cu sprijinul Centrului Național al Cinematografiei, organ de specialitate al administrației publice centrale în domeniul cinematografiei, aflat în subordinea Ministerului Culturii și Patrimoniului Național care, în conformitate cu dispozițiile Ordonanței Guvernului nr. 39/2005 privind cinematografia, cu modificările și completările ulterioare, acordă credite directe pentru producția de film și dezvoltarea de proiecte precum și sprijin financiar nerambursabil pentru susținerea unor programe de cultură și educație cinematografică, pentru distribuirea și exploatarea fllmelor românești în țară și în străinătate, precum și pentru cinematografial de artă”, arată inițiatorul.

Proiectul a trecut în mod tacit anul trecut de Senat, iar în dezbaterea comisiei de cultură a deputaților a suferit mici modificări.

Astfel, ”un procent de 4% din sumele colectate la bugetul de stat de la operatorii economici care desfășoară activități în domeniul jocurilor de noroc va fi direcționat anual către Fondul cinematografic pentru încurajarea și susținerea industriei cinematografice”, iar ”suma se virează Fondului cinematografic de către Agenția Națională de Administrare Fiscală până la data de 31 mai a anului în curs pentru anul precedent și nu se supune regularizării”, prevede acum proiectul adoptat.

Totodată, deputații au mai prevăzut că, în termen de 10 zile de la intrarea în vigoare a legiii, Ministerul Finanțelor Publice va elabora procedura de aplicare a noilor dispoziții.

Cea mai importantă colecție de benzi desenate din lume, de vânzare la New York CITEȘTE ȘI Cea mai importantă colecție de benzi desenate din lume, de vânzare la New York

Guvernul a aprobat anul trecut o nouă schemă de ajutor de stat pentru industria locală a cinematografiei, valabilă până în 2021 și având un buget anual de 50 milioane euro, bani pregătiți să fie alocați cu titlul de susținere a producătorilor de film, în scopul creșterii producției autohtone.

Valoarea maximă a finanțării nu va putea depăși 10 milioane euro pentru fiecare proiect.

Condițiile de primire a banilor pot fi văzute AICI.

viewscnt
Afla mai multe despre
filme
buget
cinema
jocui
noroc
venituri
majorare