România va suporta costul aferent lucrărilor de restaurare a statuii de bronz care îl reprezintă pe Sfântul Petru și care este amplasată pe Columna lui Traian, din Roma. Costul total este estimat la 106.140 euro, iar suma va fi virată Parcului Arheologic Colosseum, care are în gestiune monumentul.
În cadrul întrevederii avute marți la Roma cu primarul Romei, Roberto Gualtieri, premierul Marcel Ciolacu a exprimat disponibilitatea guvernului român de a contribui financiar la restaurarea Statuii Sfântului Petru de pe Columna lui Traian.
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii
20 noiembrie - Eveniment News.ro Orașul meu
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Conform hotărârii de guvern pregătite în acest sens și potrivit devizului întocmit de autoritățile italiene, aferent lucrărilor de restaurare a statuii de bronz care îl reprezintă pe Sfântul Petru și care este amplasată pe Columna lui Traian, costul total este estimat la 106.140 euro.
Suma va fi asigurată prin suplimentarea bugetului Ministerului Afacerilor Externe pe anul 2024, cu 530.700 lei din Fondul de rezervă bugetară la dispoziția Guvernului, reprezentând contribuția financiară voluntară a României către Parcul Arheologic Colosseum.
Columna lui Traian se află în gestiunea instituției Parcul Arheologic Colosseum, institut cu autonomie specială (științifică, financiară, contabilă și administrativă) aflat în subordinea Ministerului Culturii. Parcul Arheologic Colosseum are în gestiune ansamblurile culturale Anfiteatro Flavio (Colosseum), Arcul lui Constantin, Domus Area, Forumul Roman și Palatinul, iar Columna lui Traian, asemenea Forumului lui Traian, face parte din ansamblul cultural Forumul Roman.
CITEȘTE ȘI DECIZIE Noi condiții la examenul pentru permisul auto: Proba teoretică, susținută oriunde în țară. Pregătirea practică și cea teoretică, separate și recunoscute între școliCât va dura resturarea Columnei lui Traian
În cursul anului 2024, guvernul italian a demarat un proiect de restaurare a monumentului antic Columna lui Traian.
Potrivit evaluării autorităților italiene rezultă necesitatea unor intervenții de urgență în ceea ce privește reabilitarea monumentului „Columna lui Traian”, menite să îmbunătățească starea generală de conservare a tuturor elementelor metalice, precum și eliminarea sau reducerea factorilor care ar putea accentua procesul de degradare existent.
Conform autorităților, intervenția de restaurare va fi realizată cu cele mai bune metodologii utilizate în prezent pentru restaurarea monumentelor din aliaj de cupru (bronz) expuse în aer liber. Astfel, restaurarea va implica operațiuni de curățare, stabilizare chimică a coroziunii și de aplicare a unor straturi protectoare care să permită izolarea aliajului metalic de interacțiunea atmosferică și de fenomenul percolării.
Lucrările de restaurare a ansamblului sunt estimate să dureze șase luni, astfel încât acestea să fie finalizate până la inaugurarea Jubileului Catolic din anul 2025, care va debuta la 24 decembrie 2024. În Biserica Catolică, Jubileul este un prilej în care milioane de pelerini, între care și membri ai comunității catolice din România, sunt așteptați la Roma pentru rugăciune.