„Swiftonomics” sau cum poate fi influențată economia Europei de turneul artistei Taylor Swift, la fel cum s-a întâmplat în SUA

„Swiftonomics” sau cum poate fi influențată economia Europei de turneul artistei Taylor Swift, la fel cum s-a întâmplat în SUA
Profit.ro
Profit.ro
scris 18 mai 2024

Etapa europeană a turneului Eras Tour al lui Taylor Swift a început la Paris. Vara trecută, concertele cântăreței de la „Tortured Poets Department” au ajutat la stimularea economiei americane, determinând creșterea cheltuielilor pentru orice, de la restaurante la hoteluri, în întreaga țară, arată Business Insider.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 iulie - Maraton Medika TV - Sanatatea Aparatului Urinar
30 iulie - Maraton Profit News TV: Inteligența Artificială în Economie

Estimările au arătat că turneul Eras este primul turneu de concerte care a avut încasări de peste un miliard de dolari, arată G4Media.ro

Cristiano Ronaldo, cel mai bine plătit sportiv al planetei CITEȘTE ȘI Cristiano Ronaldo, cel mai bine plătit sportiv al planetei

În 2023, firma de cercetare QuestionPro a estimat că turneul Eras Tour va stimula cheltuielile de consum din SUA cu suma impresionantă de 4,6 miliarde de dolari.

Între timp, personalități importante din mediul de afaceri, de la directorul general al Uber, Dara Khosrowshahi, până la factorii de decizie politică de la Rezerva Federală, au remarcat impactul pozitiv pe care concertele lui Swift l-au avut asupra afacerilor.

Economiștii au inventat chiar noi expresii precum „Swiftonomics” (Swifteconomie trad.) și „funflation” (inflație distractivă trad.) pentru a se referi la ideea că, în urma pandemiei, americanii sunt mai dispuși să cheltuiască bani pe evenimente live care ar putea duce la oportunități unice în viață.

Acum, după opriri rapide în Singapore – unde spectacolele cu bani mulți ale lui Swift au adus țării munți de bani și au stârnit invidie pentru concerte în rândul vecinilor săi din Asia de Sud-Est și în Australia, Swift este pregătită să pornească într-un turneu european în 18 orașe.

Ea ar putea fi pregătită să dea un impuls similar economiei continentului. Avioane cu fani americani au urmat-o peste Atlantic, a raportat joi The Associated Press, ceea ce ar trebui să alimenteze o creștere a cheltuielilor.

Când Beyoncé a venit în capitala Suediei, Stockholm, vara trecută, economiștii au observat că fanii ei au cheltuit atât de mult pe hoteluri și mese încât au declanșat o ușoară creștere a inflației. În această vară, orașul se așteaptă ca 10.000 de spectatori suplimentari să vină din SUA pentru a o vedea pe Swift.

Statisticile privind rezervările hoteliere ajută, de asemenea, să surprindă cât de solicitate sunt biletele pentru Eras Tour.

Paul McCartney e primul muzician britanic care a devenit miliardar. A scăzut numărul miliardarilor din Marea Britanie CITEȘTE ȘI Paul McCartney e primul muzician britanic care a devenit miliardar. A scăzut numărul miliardarilor din Marea Britanie

Până în august 2023, hotelurile din Cardiff și Liverpool din Marea Britanie – unde Swift va face o oprire în iunie – au atins deja niveluri de ocupare de peste 50% pentru datele turneului ei, a raportat firma de cercetare hotelieră STR, iar camerele din Cardiff se vând cu 230 de dolari mai mult decât în mod obișnuit.

În decembrie, firma de date privind închirierile de vacanțe AirDNA a constatat că cererea de închirieri pe termen scurt în timpul turneului lui Swift în Viena, Austria, și Varșovia, Polonia, a crescut deja cu aproximativ 2.000%.

Se poate spune că economiile din Europa au nevoie de acest impuls al cheltuielilor chiar mai mult decât SUA. Războiul în curs de desfășurare din Ucraina a lovit în plin continentul, iar una dintre țările în care va concerta Swift – Irlanda – se afla în recesiune tehnică încă de la sfârșitul anului trecut, iar alte câteva, inclusiv Marea Britanie, abia au ieșit dintr-o perioadă de creștere negativă.

viewscnt
Afla mai multe despre
swiftonomics
taylor swift