Topirea gheții, devenită virală online. Peste 40% din suprafața Groenlandei, acoperită de apă într-o zi: Poate provoca furtuni puternice în nord-vestul Europei

Topirea gheții, devenită virală online. Peste 40% din suprafața Groenlandei, acoperită de apă într-o zi: Poate provoca furtuni puternice în nord-vestul Europei
Profit.ro
Profit.ro
scris 18 iun 2019

Climatologul danez Steffen M. Olsen a fotografiat, în urmă cu cinci zile, o misiune de rutină din Golful Inglefield, din nord-vestul Groenlandei, iar în imaginea devenită virală poate fi observat nivelul la care a ajuns topirea gheții.

Olsen trebuia să recupereze dispozitivele de măsurare care fuseseră montate în gheață, în misiunea Blue Action, însă când a pornit cu sania trasă de câini a găsit stratul de gheață acoperit de apă, scrie News.ro.

Urmărește-ne și pe Google News

Fotografia făcută a fost publicată pe Twitter de cercetătorul Rasmus Tonboe, colegul lui, și a devenit populară, avertizând asupra vitezei de topire a gheții din zona arctică.

Evenimente
24 octombrie - IMM-urile, oxigen pentru România
31 octombrie - Maratonul de Educație Financiară
5 noiembrie - Gala Profit – Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii
Două din cele trei iPhone-uri pe care Apple le va lansa în 2020 vor avea 5G CITEȘTE ȘI Două din cele trei iPhone-uri pe care Apple le va lansa în 2020 vor avea 5G

Pe 12 iunie 2019, potrivit National Snow & Ice Data Center, gheața de pe aproximativ 712.000 km din suprafața Groenlandei s-a topit, cu 470.000 de km pătrați mai mult față de aceeași dată a anului trecut și cu 600.000 km pătrați față de media dintre anii 1981 și 2010.

Peste 40% din Groenlanda s-a topit doar în acea zi, iar pierderea totală de gheață este de peste 2 miliarde de tone.

Este posibil ca anul acesta să fie doborât un record în Groenlanda. Comunitățile de aici se bazează pe gheață pentru transport și vânătoare.

În 2012, a fost înregistrat cel mai crescut nivel de topire a gheții în Groenlanda, când timp de câteva zile, 97% din întregul înveliș de gheață prezenta suprafață topită.

Miercurea trecută, temperaturile din Groenlanda au crescut cu 40 de grade peste normal.

„Această apă proaspătă care se varsă în Atlanticul de Nord perturbă modelul de circulație din ocean și nu înțelegem pe deplin consecințele, dar poate provoca furtuni puternice în nord-vestul Europei”, a declarat pentru Euronews profesorul Jason Box de la Geological Survey of Denmark and Greenland.

Recent, în numeroase regiuni din lume au avut loc evenimente meteorologice extreme legate de schimbările climatice - valuri de căldură în India, inundații în China și furtuni violente în Europa.

Institutul meteorologic din Danemarca a anunțat luna trecută că sezonul de topire a gheții a început cu aproximativ o lună mai devreme decât era așteptat, pentru a doua oară în ultimele patru decenii.

„Mai întâi, trebuie să încetăm să emitem carbon în mod exagerat, apoi trebuie să îl eliminăm din atmosferă și să îl depozităm cumva în oceane, pentru a preveni intensificarea efectului de seră”, a mai spus Box.

Procesul de stocare a carbonului pare să fie esențial în prevenirea topirii gheții.

viewscnt
Afla mai multe despre
steffen m. olsen
golful inglefield
groenlanda