Turcia a respins sâmbătă îngrijorările formulate de Comitetul Patrimoniului Mondial al UNESCO referitoare la transformarea Bazilicii Sfânta Sofia în moschee, estimând că deciziile sale privind siturile istorice din Istanbul au fost cauzate de "părtinire și motive politice".
Vineri, Comitetul Patrimoniului Mondial al UNESCO a cerut Turciei să prezinte până în 2022 un raport despre starea de conservare a Bazilicii Sfânta Sofia și și-a exprimat "profunda îngrijorare" privind consecințele transformării în moschee a acestui celebru edificiu din epoca bizantină, conform AFP.
Comitetul a spus că "regretă profund absența dialogului și a informării" despre decizia Turciei de a schimba statutul Muzeelor Sfânta Sofia și Chora, altă capodoperă a arhitecturii bizantine, scrie News.ro.
28 mai Maratonul Fondurilor Europene
4 iunie Eveniment Profit.ro - Piața imobiliară între șocuri și oportunități - Ediția a V-a

Ministerul turc al Afacerilor Externe a spus că "respinge articolele privind deciziile Comitetului Patrimoniului Mondial al UNESCO, înțelegând că acestea au fost inspirate de prejudecăți și motivații politice".
Sfânta Sofia și biserica Chora sunt bunuri ce aparțin statului și au fost protejate "meticulos", a adăugat ministerul, acuzând agenția ONU că încalcă suveranitatea Turciei.
Transformarea în moschee la 10 iulie 2020 de autoritățile turce a Sfintei Sofia, până atunci muzeu, a declanșat un val de indignare la nivel internațional.
Sfânta Sofia și Chora sunt situate în zone istorice din Istanbul, înscrise în Patrimoniul Mondial al UNESCO.