Persoanele fizice și juridice vor putea cere despăgubiri companiilor care au încălcat legislația în domeniul concurenței

Persoanele fizice și juridice vor putea cere despăgubiri companiilor care au încălcat legislația în domeniul concurenței
Profit.ro
Profit.ro
scris 31 mai 2017

Guvernul a adoptat, miercuri, o ordonanță de urgență care va permite persoanelor fizice sau juridice care au suferit un prejudiciu în urma încălcării de către o companie a legislației din domeniul concurenței să ceară despăgubiri în instanță.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

30 iulie - Maraton Profit News TV: Inteligența Artificială în Economie. Parteneri: Garanti BBVA, Gomag.

Ordonanța de urgență transpune în legislația românească prevederile Directivei 2014/104/UE privind anumite norme care guvernează acțiunile în despăgubire în cazul încălcărilor legislației în materie de concurență a statelor membre și a Uniunii Europene, scrie News.ro.

Asupra acestor spețe se va pronunța Tribunalul București. Hotărârile acestuia vor putea fi atacate la Curtea de Apel București, existând și posibilitatea recursului la Înalta Curte de Casație și Justiție.

”Persoanele prejudiciate au dreptul la despăgubire integrală, constând în cuantumul despăgubirii aferente pierderii efective și pierderii de profit, la care se adaugă plata dobânzii și cheltuielile de judecată. Despăgubirea integrală nu va conduce însă la acordarea unei despăgubiri excesive”, precizează biroul de presă al Guvernului.

Poloneza Anna Grzelonska preia conducerea NN Asigurări de Viață, cel mai mare jucător local de profil CITEȘTE ȘI Poloneza Anna Grzelonska preia conducerea NN Asigurări de Viață, cel mai mare jucător local de profil

Cei prejudiciați de practici anticoncurențiale vor avea dreptul să inițieze acțiunea în justiție într-un termen de cinci ani. ”Termenul de prescripție nu începe să curgă înainte de încetarea practicii anticoncurențiale și înainte ca reclamantul să fi cunoscut: comportamentul adoptat și faptul că acesta constituie o încălcare a legislației în materie de concurență; faptul că încălcarea legislației în materie de concurență i-a adus un prejudiciu; identitatea autorului încălcării”, menționează sursa citată.

viewscnt
Afla mai multe despre
consiliul concurentei
despagubiri