Plan - Vânzarea ori închirierea unei locuințe sau obținerea unui certificat fiscal, condiționată de existența unei polițe de asigurare PAD

Plan - Vânzarea ori închirierea unei locuințe sau obținerea unui certificat fiscal, condiționată de existența unei polițe de asigurare PAD
Adrian Dumitrache
Adrian Dumitrache
scris 20 ian 2021

Vânzarea unui case, închirierea unui apartament sau eliberarea unui certificat fiscal ar putea fi condiționate de existența unei polițe de asigurare împotriva dezastrelor naturale (PAD). Măsura este inclusă în Strategia Autorității de Supraveghere Financiară (ASF) pentru perioada 2021 - 2023, analizată de Profit.ro, și urmărește creșterea gradului de cuprindere a asigurărilor obligatorii de locuințe, care în prezent acoperă sub 20% din cele aproximativ 9 milioane de locuințe, cât numără fondul locativ național.

În funcție de structura de rezistență și materialele utilizate la construirea locuinței, costul unei polițe PAD, în prezent obligatorie, conform legislației, este 10 euro, respectiv 20 euro pentru o sumă maximă asigurată de 10.000 euro, respectiv 20.000 euro.

Urmărește-ne și pe Google News
European Food&Drink pășește în 2021 fără datorii la bugetele de stat. Contribuții achitate în ultimul an de peste 110 milioane de euro CITEȘTE ȘI European Food&Drink pășește în 2021 fără datorii la bugetele de stat. Contribuții achitate în ultimul an de peste 110 milioane de euro
Evenimente
15 octombrie - Eveniment Profit Health.forum
31 octombrie - Maratonul de Educație Financiară
5 noiembrie - Gala Profit – Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii

Potrivit documentului, ASF urmărește stimularea diversificării pieței asigurărilor și scăderea gradului de concentrare pe segmentul asigurărilor auto prin susținerea dezvoltării mai multor segmente de piață: asigurări agricole, asigurări de garanții (există un memorandum privind instituirea unei scheme de ajutor de stat denumită Schemă ajutor de stat în vederea susținerii accesului companiilor la creditul comercial pentru relansarea economiei României, adoptată de Guvern în data de 31 iulie 2020) și creșterea gradului de cuprindere a asigurărilor obligatorii de locuințe prin informarea personalului Unităților Teritoriale Administrative (UAT-uri) despre PAD, analizarea implementării unor măsuri de aplicare a sancțiunilor celor care nu sunt asigurați, măsuri de educare suplimentară a cetățenilor pentru conștientizarea necesității de asigurare în general și posibilități multiple de condiționare a unor servicii de asigurarea PAD (notari la vânzare-cumpărare, închiriere, ANAF, pentru eliberarea unui certificat fiscal etc).

Lumea clocotește. Ce șanse are programul noului Guvern să fie respectat? CITEȘTE ȘI Lumea clocotește. Ce șanse are programul noului Guvern să fie respectat?

În prezent, lipsa poliței PAD este sancționată de lege prin aplicarea unei amenzi cuprinse între 100 și 500 lei, dar măsura nu a fost aplicată de autoritățile locale din motive electorale: niciun primar nu-și va amenda viitori votanți.

De asemenea, instituția urmărește dezvoltarea pieței asigurărilor de sănătate prin susținerea complementarității dintre sectorul public și cel privat, posibila aplicare a unor deductibilități fiscale și posibila extinderea asigurărilor private către unitățile sanitare publice.

Ce este un Marketplace și cum poți să vinzi online CITEȘTE ȘI Ce este un Marketplace și cum poți să vinzi online

În plus, Autoritatea ia în calcul posibile măsuri legislative pe care le-ar putea lua statul pentru impulsionarea pieței asigurărilor, respectiv modificarea Legii 260/2008 privind asigurarea obligatorie a locuințelor împotriva dezastrelor cu modificări ce au ca scop creșterea gradului de penetrare, modificări la Legea asigurărilor sociale de sănătate prin înglobarea asigurărilor private de sănătate (dezvoltarea sistemului coplată, introducerea de deductibilități fiscale suplimentare pentru asigurările private de sănătate), modificarea Legii 95/2006 privind reforma în domeniul sănătății (răspunderea civilă a personalului medical), precum și intensificarea sprijinului acordat fermierilor /sectorului agricol pentru încheierea de polițe de asigurare a culturilor agricole.

Strategia ASF se pliază pe obiectivele programului de guvernare 2020 - 2024 pentru sectorul asigurărilor, anunțat la finele anului trecut.

Implicarea este parte din ADN-ul Starbucks România CITEȘTE ȘI Implicarea este parte din ADN-ul Starbucks România

Polițele PAD sunt emise de societatea Pool-ul de Asigurare Împotriva Dezastrelor Naturale (PAID), înființată în septembrie 2009.

Cei mai mari acționari ai asigurătorului sunt Astra (în faliment), Groupama și Gothaer România (care va fi preluată de Allianz-Țiriac România), fiecare cu o cotă de 15% în capitalul social.

Generali România are o participație de 11%, iar ABC Asigurări, Carpatica Asig (în faliment), Certasig (în faliment), City Insurance, ERGO Asigurări (fosta Credit Europe Asigurări), Euroins, Grawe România și UNIQA România dețin câte 5,5% din acțiunile companiei.

9695 lansează în România primul card de asistență rutieră destinat automobilelor 100% electrice CITEȘTE ȘI 9695 lansează în România primul card de asistență rutieră destinat automobilelor 100% electrice

Cunoscute și sub denumirea PAD, primele polițe au fost emise de PAID în iulie 2010.

La finele anului trecut, PAID Romania avea în portofoliu 1,753 milioane de polițe.

viewscnt
Afla mai multe despre
paid
pad
asigurare
vanzare
inchiriere
certificat fiscal