Bruxelles-ul atenționează România că nu a notificat măsurile naționale de sancționare a încălcării normelor pentru gazele fluorurate cu efect de seră

Bruxelles-ul atenționează România că nu a notificat măsurile naționale de sancționare a încălcării normelor pentru gazele fluorurate cu efect de seră
Andra Oprescu
Andra Oprescu
scris 25 iul 2019

Comisia Europeană a decis să trimită scrisori de punere în întârziere României și Italiei pentru neîndeplinirea obligației de a notifica măsurile naționale privind sancțiunile pentru încălcarea normelor UE privind gazele fluorurate cu efect de seră.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 iulie - Maraton Medika TV - Sanatatea Aparatului Urinar
30 iulie - Maraton Profit News TV: Inteligența Artificială în Economie. Parteneri: Garanti BBVA, Gomag.

Gazele fluorurate cu efect de seră, cunoscute și sub denumirea de „gaze fluorurate”, sunt o familie de gaze fluorurate generate de activitățile umane utilizate în numeroase aplicații industriale. 

Oficial: Aproximativ 9,7 milioane de români plecați în străinătate. Neajunsurile materiale, corupția și calitatea slabă a clasei politice, între motive CITEȘTE ȘI Oficial: Aproximativ 9,7 milioane de români plecați în străinătate. Neajunsurile materiale, corupția și calitatea slabă a clasei politice, între motive

Scrisoarile de punere în întârziere sunt primul pas al procedurii de constatare a neîndeplinirii obligațiilor (infringement). În cazul în care statele membre în cauză nu răspund în mod satisfăcător în termen de două luni, Comisia poate decide să trimită un aviz motivat.

Regulamentul UE în domeniu (nr. 517/2014) urmărește să contribuie la combaterea schimbărilor climatice prin reducerea cu două treimi a emisiilor de gaze fluorurate în UE până în 2030. Potrivit CE, gazele fluorurate au un efect puternic de încălzire globală (de până la 23 de mii de ori mai mare decât dioxidul de carbon, CO2). Legislația UE stabilește norme stricte privind utilizarea gazelor fluorurate și condițiile legate de introducere pe piață a produselor care conțin aceste gaze. În conformitate cu normele adoptate de statele membre, până la 1 ianuarie 2017 ar fi trebuit să fie introduse sancțiuni și ar fi trebuit să fi fost luate toate măsurile pentru a se asigura implementarea lor. 

"Sancțiunile trebuie să fie eficiente, proporționale și cu efect de descurajare. Prevederea în legislația națională a unor sancțiuni adecvate este un element esențial pentru asigurarea conformității cu regulamentul, limitând astfel efectele climatice. Existența sancțiunilor este deosebit de importantă în vederea prevenirii comerțului ilegal cu hidrofluorocarburi. De asemenea, statele membre au fost de acord să notifice Comisiei măsurile naționale privind sancțiunile până la 1 ianuarie 2017. Până în prezent, Comisia nu a primit astfel de notificări din partea Italiei și României", potrivit Comisiei.

viewscnt
Afla mai multe despre
infringement
gaze cu efect de sera
romania cjue
procedura infringement
gaze fluorurate