Curtea Constituțională a admis, miercuri, sesizarea președintelui Klaus Iohannis, declarând neconstituțională Legea prin care aleșii locali care sunt condamnați la închisoare cu suspendare nu își pierd mandatul.
Curtea Constituțională a apreciat că, prin legea adoptată de Parlament, s-a creat un regim discriminatoriu, iar soluția aleasă ar fi deturnat scopul legiuitorului, de a apăra integritatea funcției de ales local.
La finalul anului trecut, dupa cum a relatat Profit.ro, Parlamentul a aprobat un proiect de lege în baza căruia aleșii locali condamnați la închisoare doar cu suspendare, își pot continua mandatul.
Legea prevede că primarii nu își vor putea continua mandantul doar dacă sunt condamnați pentru fapte de corupție, chiar dacă decizia instanței este cu suspendare.

Sesizarea discutată miercuri cu privire la Statutul aleșilor locali a fost depusă pe 22 iunie de către președintele Klaus Iohannis. Președintele a cerut Parlamentului și reexaminarea acestei legi, însă Legislativul i-a respins solicitarea și a adoptat proiectul în forma inițială trimisă la promulgare.
Legea modifică dispozițiile referitoare la încetarea de drept a calității de consilier local și de consilier județean, respectiv a calității de primar și de președinte al consiliului județean, astfel încât aceste calități încetează în caz de condamnare, prin hotărâre judecătorească rămasă definitivă, la o pedeapsă privativă de libertate cu executare, cu excepția cazurilor de condamnare pentru dare sau luare de mită.
”Pierderea mandatului de către alesul local ce este condamnat prin «hotărâre judecătorească definitivă la o pedeapsă privativă de libertate cu executare» presupune că instanța judecătorească a stabilit în mod definitiv vinovăția condamnatului și a aplicat o pedeapsă privativă de libertate. Odată aplicată pedeapsa, ea urmează a fi executată în condițiile prevăzute de Codul penal și individualizate în fiecare caz în parte de instanța de judecată. Prin urmare toate pedepsele privative de libertate aplicate de instanțe sunt «cu executare», chiar dacă executarea poate fi realizată, în concret, în penitenciar sau prin una din modalitățile prevăzute în Capitolul V privind individualizarea executării pedepsei din Codul penal", explică șeful statului, arătând astfel că o lege care aplică diferențiat sentințele judecătorești ar fi neconstituțională.

În opinia președintelui, ”noua opțiune a legiuitorului este conjuncturală, nu ia în considerare un interes social real și vine în contradicție cu valorile sociale ocrotite prin lege”.
”În opinia noastră, a permite unei persoane care a adus atingere unei valori sociale ocrotite de legea penală și cu privire la care instanța a considerat că prezintă un pericol social să continue exercitarea mandatului de ales local nu este de natură să asigure exercitarea funcțiilor și demnităților publice în coordonatele statului de drept”, arată Klaus Iohannis.
28 mai Maratonul Fondurilor Europene
4 iunie Eveniment Profit.ro - Piața imobiliară între șocuri și oportunități - Ediția a V-a