Președintele american Donald Trump a dat, vineri, în judecată Wall Street Journal și proprietarii acestuia, inclusiv pe Rupert Murdoch, și cere daune de cel puțin 10 miliarde de dolari, din cauza articolului potrivit căruia numele său se afla pe o felicitare de ziua de naștere din 2003 a lui Jeffrey Epstein, care includea un desen sexual sugestiv și o referire la secrete pe care le împărtășeau, relatează Reuters.
Procesul intentat la tribunalul federal din Miami îi desemnează ca pârâți pe Murdoch, Dow Jones, News Corp (NWSA.O), și pe directorul său executiv Robert Thomson, și doi reporteri de la Wall Street Journal, afirmând că aceștia l-au defăimat pe Trump și i-au cauzat acestuia un prejudiciu financiar și reputațional "copleșitor", scrie News.ro.
Epstein, finanțistul și agresorul sexual căzut în dizgrație, s-a sinucis într-o celulă dintr-o închisoare din New York în 2019.
Cazul său a generat teorii ale conspirației care au devenit populare în rândul susținătorilor lui Trump, care credeau că guvernul acoperă legăturile lui Epstein cu cei bogați și puternici.
Trump a declarat că s-a despărțit de Epstein înainte ca problemele juridice ale finanțatorului să devină publice în 2006.

Președintele a negat vehement raportul Journal, pe care Reuters nu l-a verificat, și l-a avertizat pe Murdoch că intenționează să îl dea în judecată. Dow Jones, compania mamă a ziarului, este o divizie a News Corp.
„Tocmai am intentat un proces PUTERNIC împotriva tuturor celor implicați în publicarea ”articolului„ fals, malițios, defăimător, FAKE NEWS în «cârpa» inutilă care este, The Wall Street Journal”, a scris Trump pe platforma sa Truth Social.
„Sper că Rupert și «prietenii» săi așteaptă cu nerăbdare multele ore de depoziții și mărturii pe care vor trebui să le ofere în acest caz”, a adăugat Trump.
Un purtător de cuvânt al Dow Jones a afirmat: „Avem deplină încredere în rigurozitatea și acuratețea rapoartelor noastre și ne vom apăra viguros împotriva oricărui proces”.
În plângere presupusa felicitare de ziua de naștere a lui Trump este considerată „falsă” și se arată că Journal a publicat articolul său pentru a afecta reputația lui Trump.
„În mod revelator, articolul nu explică dacă pârâții au obținut o copie a scrisorii, dacă au văzut-o, dacă le-a fost descrisă sau orice alte circumstanțe care ar conferi altfel credibilitate articolului”, se arată în plângere.
Pentru a se prevala de pretențiile sale de defăimare, Trump trebuie să demonstreze că pârâții au acționat cu „rea intenție reală”, ceea ce înseamnă că știau că articolul este fals sau au acționat cu nepăsare față de adevărul acestuia.
O despăgubire de 10 miliarde de dolari ar depăși cu mult cele mai mari hotărâri și înțelegeri în materie de defăimare din istoria recentă.
Printre acestea se numără o sentință de 1,5 miliarde de dolari împotriva teoreticianului conspirației Alex Jones și înțelegerea dintre Fox News și Dominion Voting Systems pentru 787,5 milioane de dolari.
„Zece miliarde de dolari este o cifră ridicol de mare”, a declarat Jesse Gessin, un avocat cu experiență în litigii privind defăimarea și Primul Amendament. „Ar fi cel mai mare verdict de defăimare din istoria Statelor Unite”.