Finanțele atenționează Parlamentul că și-a subevaluat bunuri și cere actualizare rapidă pentru a nu trece la amenzi

Finanțele atenționează Parlamentul că și-a subevaluat bunuri și cere actualizare rapidă pentru a nu trece la amenzi

Sursa foto: Profit.ro / Laszlo Raduly

scris 17 feb 2016

Ministerul Finanțelor a atenționat Parlamentul că în administrarea instituției au fost găsite, de către inspectorii Curții de Conturi, bunuri înregistrate cu o valoare de inventar de 0 lei și 1 leu și a cerut să înceapă proces de evaluare a bunurilor la justa valoare a acestora. Finanțele avertizează că, prin subevaluarea bunurilor, legea a fost încălcată, iar valoarea inventarului centralizat la minister a fost denaturată.

Solicitarea de reevaluare a fost transmisă direct președintelui Camerei Deputaților.

"În administrarea instituției dumneavoastră și a entităților din coordonarea sau care se află sub autoritatea acesteia au fost identificate bunuri care au o valoare de inventar 0 sau 1, fiind denaturată valoarea inventarului centralizat la MFP, prin subevaluarea bunurilor în cauză. De asemenea, au fost încălcate și dispozițiile articolului 3 din OG 81/2003 privind reevaluarea și amortizarea activelor fixe aflate în patrimoniul instituțiilor publice", se arată într-un document oficial transmis acestuia.

Articolul invocat a fost introdus în lege în 2008 și impunea ca toate activele fixe corporale aflate în proprietatea publică să fie evaluate de o comisie numită de conducătorul instituției publice sau de evaluatori autorizați, iar rezultatele evaluării să fie înregistrate în contabilitate cel târziu până la sfârșitul anului 2010. Pentru nerespectarea acestei obligații ar fi trebuit aplicate amenzi cuprinse între 10 și 30 de milioane de lei.

Atenție, cad pietre ! Parlamentul își montează o copertină de protecție contra pietrelor căzute din fațadă și un lift special pentru evacuarea membrilor CSAT CITEȘTE ȘI Atenție, cad pietre ! Parlamentul își montează o copertină de protecție contra pietrelor căzute din fațadă și un lift special pentru evacuarea membrilor CSAT

Finanțele au transmis însă președintelui Camerei Deputaților că, pentru a nu fi aplicată amenda, este necesar să înceapă rapid evaluarea bunurilor la valoarea justă.

La sfârșitul anului trecut, Curtea de Conturi a prezentat un raport din care rezulta că bunuri in valoare de 36 de miliarde de lei nu se găsesc în patrimoniul unor ministere și instituții de stat, în evidențele contabile existând peste 5.200 de clădiri și terenuri care figurează cu valoarea de 1 leu sau chiar 0 lei. Printre instituțiile cu astfel de bunuri se află și Secretariatul General al Guvernului, Ministerul Agriculturii și Ministerul de Interne.

viewscnt

Informaţiile publicate de Profit.ro pot fi preluate doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.

Afla mai multe despre
finante
parlament
bunuri
subevaluare