FOTO Guvernul a închiriat un avion privat pentru călătoria lui Cioloș la Berlin, cu 23.500 euro

FOTO Guvernul a închiriat un avion privat pentru călătoria lui Cioloș la Berlin, cu 23.500 euro
scris 6 ian 2016

Guvernul a închiriat de la compania Țiriac Air, deținută de omul de afaceri Ion Țiriac, un avion de mici dimensiuni, cu 23.500 de euro, aeronavă care să fie folosită de premierul Dacian Cioloș în călătoria spre Berlin.

În urmă cu o săptămână, Guvernul a confirmat că premierul Dacian Cioloș va efectua, pe 7 ianuarie, la Berlin, prima sa vizită oficială în străinătate în calitate de prim-ministru, urmând să aibă o discuție cu cancelarul Angela Merkel. Vizita fusese anunțată în urmă cu o săptămână de Profit.ro, citând surse oficiale.

Prim-ministrul va pleca în această vizită însoțit de șapte persoane.

Surse oficiale au declarat pentru Profit.ro că aeronava privată cu care va merge Cioloș în Germania a fost închiriată de Guvern de la Țiriac Air, compania de stat Tarom neavând un avion de aceleași dimensiuni și cu aceleași condiții pe care să îl pună la dispoziție.

Înființată în 1997, Țiriac Air este parte a grupului Țiriac, fiind un operator charter specializat în servicii VIP și corporate, cu două avioane și două elicoptere în dotare.

FOTO Guvernul a închiriat un avion privat pentru călătoria lui Cioloș la Berlin, cu 23.500 euro

Conform site-ului companiei, interiorul unui avion este decorat cu esențe rare de lemn, piele și textile, iar pasagerii au la dispoziție, pe toată durata zborului, sisteme audio și DVD, servicii de telefonie și conexiune la Internet.

FOTO Guvernul a închiriat un avion privat pentru călătoria lui Cioloș la Berlin, cu 23.500 euro

La acest moment, Guvernul și Președinția nu dispun de o aeronavă oficială pentru deplasări externe, de multe ori fostul premier Victor Ponta și fostul președinte Traian Băsescu călătorind în afara țării cu un avion de linie.

În noiembrie 2013, a fost formată o comisie care să negocieze cu Guvernul italian achiziționarea unei aeronave pentru demnitari, după ce oficialii Guvernului au arătat că România este singura țară din Uniunea Europeană care nu are aeronavă oficială, iar Executivul de la București trebuie să închirieze o aeronavă de dimensiuni mai mari de la Tarom, ceea ce ridică foarte mult costul deplasărilor.

Guvernul aprobase, prin ordonanță de urgență, achiziționarea unei aeronave cu 12 locuri pentru înalți demnitari, suma totală necesară achiziționării în leasing a aeronavei ridicându-se la 56 de milioane de euro.

În primăvara anului 2014, Guvernul a sistat însă negocierile cu Executivul italian și a început discuții cu Tarom pentru cumpărarea unui avion tip Airbus 318, nefinalizate însă.

În aprilie anul trecut, actualul președinte, Klaus Iohannis, a plecat la summitul Consiliului European cu un avion închiriat, cu 9 locuri, pentru care Președinția a plătit circa 30.000 de euro.

viewscnt

Informaţiile publicate de Profit.ro pot fi preluate doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.

Afla mai multe despre
guvern
ciolos
avion
germania