Ministrul Finanțelor, Marcel Boloș, a prezentat în ședința PNL - într-o perioadă de pregătire a campaniei electorale - proiectul de reindustrializare a României, care va intra și în coaliție. Pachetul are în vedere industrii importante: metalurgică, apărare, construcții, echipamente electrice, auto, chimică. Prim-vicepreședintele PNL Dan Motreanu a arătat că Proiectul de reindustrializare a României este unul dintre cele mai importante proiecte ale țării din ultimii 34 ani.
Ministrul Marcel Boloș a făcut în ședința PNL o prezentare a măsurilor de sprijin și ajutor pregătite de Guvern, arătând că proiectul de reindustrializare a României este un pachet de măsuri consistent prin care se propune acordarea de sprijin pentru industria României. Boloș a arătat că ”punctul de plecare a fost investiția făcută de Nokian, de 650 milioane euro. a urmat apoi o decizie a Comisiei Europene pentru acest tip de investiții, fiind proiectul care a deschis drumul pentru acest pachet de măsuri.
31 octombrie - Maratonul de Educație Financiară
5 noiembrie - Gala Profit – Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii
Pachetul are în vedere industrii importante: metalurgică, apărare, construcții, echipamente electrice, auto, chimică. Prima și cea mai importantă măsură prevede investiții strategice în dezvoltarea României, după modelul Nokian, fiind sprijinite acele investiții și creează locuri de muncă.
Prima măsură se bazează pe: credit fiscal la finalul implementării investiției, acces utilități publice, obținere acorduri pentru pornirea investiției, crearea mecanismelor prin expropriere să se pună la dispoziție terenul pentru implementarea investiției.
A doua măsură, pentru micii industriași, este destinată IMM-urilor care propun proiecte de investiții în aceste domenii ale industriei prelucrătoare iar a treia măsură privește industria siderurgică și chimică. A patra măsură se referă la prelucrarea metalelor neferoase, având în vedere zăcămintele, în special cupru. Potrivit lui Boloș, pachetul vizează procesul de reînnoire industrială, micii industriași, dar și prelucrarea resurselor naturale de care dispune România.
CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Cum încearcă Europa, inclusiv România, să majoreze capacitatea de import de energie electrică a Ucrainei și Republicii Moldova până la iarna ce se apropieLa rândul lui, prim-vicepreședintele PNL Dan Motreanu a arătat că Proiectul de reindustrializare a României este unul dintre cele mai importante proiecte ale țării din ultimii 34 ani.
”E pentru prima dată când vorbim despre reindustrializarea României cu măsuri clare și cu viziune. Recuperarea unor domenii unde România a avut performanță e o tema esentiala. E vorba de prelucrarea resurselor noastre naturale. E vorba de efectul multiplicator, taxe centrale, locale. Chiar este una dintre cele mai mari realizări în ultimii 34 ani”, a spus Motreanu în ședință.
Programul „Reînnoirea industrială a României” are o valoare de 3 miliarde euro și are trei direcții:
Pentru atragerea investițiilor private în economie a fost alocat un miliard de euro. Astfel, proiectele de cel puțin 150 milioane euro vor primi un grant de 30% din valoare.
CITEȘTE ȘI Guvernul pregătește spațiile în care se va muta la Parlament și a mai luat două terenuri în administrarePrin a doua direcție, se acordă 450 milioane euro pentru sprijinirea industriei cu impact în reducerea diferențelor dintre regiunile țării.
A treia direcție vizează decarbonizarea accelerată a industriei, printr-un sprijin de un miliard de euro.
Al doilea program (250 milioane euro) din planul național va stimula prelucrarea în țară a zăcămintelor. Resursele românești trebuie să fie procesate în țară, asigurând locuri de muncă pentru oameni și o întărire consistentă a exporturilor noastre.
CITEȘTE ȘI Ciolacu îi convoacă la Guvern pe primarul general al Capitalei și pe primarii de sector pentru problemele de trafic: Vom veni rapid cu soluții!Al treilea program va investi 300 milioane euro în dezvoltarea afacerilor locale. Companiile autohtone își pot crește valoarea și forța pentru deveni relevante pe piețele internaționale, este arătat.
Mesaj transmis și de PSD
Prima componentă a #Planului pentru Investițiile Strategice în industria prelucrătoare presupune o schemă de ajutor de stat de 500 de milioane de euro și facilități fiscale pentru investiții de peste 150 de milioane de euro, care creează în mod direct minim 250 de locuri de muncă și se dezvoltă în regiunile cu un PIB/locuitor sub media națională.
A doua componentă a Planului industrial este Programul Național de Sprijin pentru Marea Industrie din România – o schemă de ajutor de stat de 1 miliard de euro (5 miliarde de lei) pe 6 ani, pentru decarbonizarea proceselor de producție și eficiență energetică. Un număr estimat de 30 de companii din metalurgie și industria chimică vor primi un sprijin de până la 100 de milioane de euro per beneficiar. Sunt companii care vor implementa investiții cu costuri eligibile de minimum 8 milioane de euro, care reduc cu 40% emisiile directe de gaze cu efect de seră din instalațiile industriale și/sau reduc cu cel puțin 20% consumul de energie în instalațiile industriale în raport cu activitățile sprijinite. Finanțarea schemei de ajutor de stat se realizează majoritar din vânzarea certificatelor de emisii de gaze cu efect de seră aferente României, iar investiția trebuie menținută 5 ani de la data finalizării acesteia.
A treia componentă presupune o schemă de ajutor de stat de 1,25 de miliarde de lei pentru 15 companii care implementează investiții în producția de materii prime industriale (țevi, profile, bare, aluminiu, cupru etc.).