FT: Anterior invadării Ucrainei, Rusia și-a antrenat marina să lovească 32 de locații din Europa cu rachete nucleare, în cazul unui potențial conflict cu NATO. A prezentat ofițerilor hărți detaliate cu ținte inclusiv din Franța, Marea Britanie, România sau Bulgaria.
Cele mai recente dezvăluiri ale publicației Financial Times arată cum Rusia și-a imaginat un conflict cu Occidentul, plănuind în detaliu o serie de lovituri copleșitoare în Europa de Vest. Dosarele văzute de jurnaliștii FT au fost întocmite între 2008 și 2014 și prezentate ofițerilor ruși. Includ o listă de ținte pentru rachete care pot transporta fie focoase convenționale, fie nucleare tactice, arată BiziDay.
24 septembrie - Eveniment News.ro – ROINVEST - Ediția a V-a. Parteneri: ACUE, ARB, CEC Bank, ROCA, TeraPlast
30 septembrie - Eveniment Profit.ro e-commerce – Provocările creșterii pe o piață cu concurență tot mai dură - Ediția a V-a. Parteneri: ARB, CEC Bank, ContentSpeed
7 octombrie - Eveniment Profit Energy.forum - Ediția a VIII-al Parteneri: ACUE, Raiffeisen Bank
5 noiembrie - Gala Profit – Povești cu Profit... Made in Romania. Parteneri: ARB, CEC Bank, Garanti BBVA, Raiffeisen Bank, Philip Morris Romania
Analiștii care au examinat documentele au spus că sunt în concordanță cu modul în care NATO a evaluat amenințarea cu rachete cu rază lungă de acțiune din partea marinei ruse și viteza cu care Rusia va recurge, probabil, la utilizarea armelor nucleare. Hărțile, care au fost realizate mai degrabă în scopuri “de prezentare” decât pentru utilizare operațională, ilustrează un eșantion de 32 de ținte NATO în Europa pentru flota Rusiei.
Țintele flotei baltice a Rusiei sunt în mare parte în Norvegia și Germania. Flota de Nord a Rusiei ar fi de așteptat să lovească ținte industriale de apărare. Prezentarea ilustrează, de asemenea, modul de acțiune al Rusiei în posibile războaie din Marea Neagră, Marea Caspică sau Oceanul Pacific. Scenariile includ războaie cu aliații actuali, precum China, Iran, Azerbaidjan și Coreea de Nord.
Documentul notează că “manevrabilitatea ridicată” a marinei îi permite să efectueze “lovituri bruște și preventive” și “lovituri masive cu rachete din diverse direcții” și că armele nucleare trebuie, “de regulă, folosite în combinație cu alte mijloace de distrugere” pentru a atinge obiectivele Rusiei.
În cazul unui conflict cu NATO, principala prioritate a Rusiei este “slăbirea potențialului militar și economic al inamicului”, potrivit dosarelor consultate de FT. Analiștii spun că acest lucru înseamnă că Rusia va lovi ținte civile și infrastructura critică, așa cum a făcut în Ucraina.
William Alberque, fost oficial al NATO (aflat acum la Centrul Stimson, un ONG care analizează probleme legate de securitatea globală) consideră că eșantionul prezentat ofițerilor ruși este “o mică parte din sute, dacă nu mii, de ținte cartografiate de ruși în întreaga Europă, care includ obiective militare și de infrastructură critică“.
CITEȘTE ȘI ANCOM: Creștere cu 40% a numărului de incidente de securitate asupra rețelelor de telecomunicații, în 2023Capacitatea Rusiei de a lovi în întreaga Europă înseamnă că tot continentul ar fi în pericol, de îndată ce armata sa ar declanșa o luptă cu forțele NATO, începând cu țările din prima linie, cum ar fi statele baltice și Polonia, au declarat analiștii și foștii oficiali. “Conceptul lor de război este război total“, a spus Jeffrey Lewis, profesor la Institutul de Studii Internaționale Middlebury din Monterey, care studiază controlul armelor.
Armele nucleare tactice, care pot fi livrate cu rachete lansate pe uscat sau pe mare sau din aeronave, au o rază de acțiune mai scurtă și sunt mai puțin distructive decât armele “strategice” mai mari, concepute împotriva SUA. Cu toate acestea, ele pot elibera în continuare mult mai multă energie decât cele de la Nagasaki și Hiroshima, din 1945.
Prezentarea face referire, de asemenea, la opțiunea unei așa-numite lovituri demonstrative, care implică detonarea unei arme nucleare într-o zonă îndepărtată, în cazul a ceea ce rușii numesc o “amenințare imediată de agresiune”, și care va avea loc înainte de un conflict real, pentru a speria țările occidentale.
Alberque, fost director al Centrului NATO pentru Controlul Armelor, Dezarmarea și Neproliferarea Armelor de Distrugere în Masă, a spus “Vor ca teama de folosire a armelor nucleare rusești să fie cheia magică care deblochează acceptul Occidentului [în legătură cu Rusia]“.
Prezentarea indică și că Rusia și-a păstrat capacitatea de a transporta arme nucleare pe navele de suprafață, în ciuda unui acord încheiat între Uniunea Sovietică și SUA în 1991. Experții au spus că acest lucru prezintă riscuri suplimentare semnificative de escaladare sau accidente.
Conform calculelor NATO, țările din alianță au mai puțin de 5% din capacitățile de apărare aeriană necesare pentru a proteja flancul estic împotriva unui atac la scară largă din partea Rusiei. Putin a amenințat de mai multe ori NATO, iar în iunie a declarat că Europa va fi “mai mult sau mai puțin lipsită de apărare” împotriva unor atacuri rusești cu rachete.