Atacurile aeriene israeliene au ucis cel puțin 130 de palestinieni în Fâșia Gaza în cursul nopții, au declarat duminică oficialii din domeniul sănătății din Gaza, în timp ce Israelul afirmă că ultimele discuții indirecte cu Hamas includ o propunere de încetare a războiului. Totuși, surse de ambele părți au precizat că nu s-au înregistrat progrese semnificative în negocieri, transmite Reuters, preluată de News.ro.
Biroul premierului israelian Benjamin Netanyahu a anunțat că discuțiile de la Doha au vizat o posibilă încetare a focului și un acord de eliberare a ostaticilor, în schimbul exilării luptătorilor Hamas și demilitarizării enclavei, condiții respinse în trecut de mișcarea islamistă. Deși declarațiile israeliene nu aduc elemente noi, momentul în care sunt făcute, în timpul negocierilor, sugerează o posibilă flexibilizare a poziției. Un oficial israelian de rang înalt a declarat însă că, până acum, nu s-au înregistrat progrese.

28 mai Maratonul Fondurilor Europene
4 iunie Eveniment Profit.ro - Piața imobiliară între șocuri și oportunități - Ediția a V-a
Un reprezentant Hamas a spus pentru Reuters că Israelul ”nu și-a schimbat poziția” și că dorește eliberarea ostaticilor ”fără a se angaja să încheie războiul”. Acesta a reiterat că Hamas este dispus să elibereze toți ostaticii israelieni doar în schimbul unei încetări a ostilităților, retragerii trupelor israeliene, ridicării blocadei asupra ajutorului umanitar și eliberării deținuților palestinieni.
Loviturile aeriene din timpul nopții vin în contextul în care Israelul se pregătește pentru o nouă ofensivă terestră menită să asigure ”control operațional” în zone din Gaza.
Ministerul Sănătății din Gaza a declarat că cel puțin 464 de palestinieni au fost uciși în ultima săptămână în urma intensificării bombardamentelor. Cei 130 de morți din ultimele ore se adaugă acestui bilanț.

”Familii întregi au fost șterse din registrele civile de bombardamentele israeliene din noaptea trecută,” a spus Khalil Al-Deqran, purtător de cuvânt al Ministerului Sănătății din Gaza, pentru Reuters. Armata israeliană nu a comentat imediat bilanțul victimelor.
Israelul blochează de la începutul lunii martie accesul în Gaza pentru combustibil, alimente și medicamente, încercând astfel să pună presiune pe Hamas pentru eliberarea ostaticilor israelieni. Autoritățile israeliene au aprobat planuri care includ preluarea controlului total al Fâșiei Gaza și controlul asupra distribuirii ajutorului.
Mass-media israeliană și arabă au relatat că liderul Hamas Mohammed Sinwar ar fi fost ucis, informație care ar putea complica negocierile de la Doha. Hamas nu a confirmat și nici nu a negat.
Între timp, Zakaria Al-Sinwar, fratele liderului Hamas și profesor universitar, a fost descoperit în viață într-un spital din Gaza, după ce fusese plasat inițial la morgă alături de cei trei copii ai săi, fiind ulterior transferat în stare critică la terapie intensivă.
Spitalele din Gaza sunt copleșite de numărul tot mai mare de răniți, dintre care mulți sunt copii, iar blocada asupra ajutoarelor a agravat criza.

Ministerul Sănătății din Gaza a anunțat că Spitalul Indonezian, unul dintre puținele care mai funcționau parțial în nordul enclavei, a încetat complet activitatea duminică, din cauza focului deschis în apropiere de către armata israeliană.
Una dintre loviturile nocturne israeliene a vizat o tabără de corturi pentru persoane strămutate în Khan Younis, în sudul Fâșiei Gaza, ucigând femei și copii, rănind zeci de persoane și provocând incendii.
Spitalul Shifa din Gaza a lansat un apel urgent pentru donarea de sânge, anunțând că a primit 40 de morți și zeci de răniți în cursul nopții. Serviciul de urgență palestinian a anunțat că 75% dintre ambulanțele sale au fost scoase din funcțiune din cauza lipsei de combustibil și a avertizat că toate vehiculele ar putea înceta să funcționeze în 72 de ore dacă nu se permite intrarea de carburant.
Israelul susține că obiectivul său în Gaza este eliminarea capacităților militare și guvernamentale ale Hamas, care a lansat atacul din 7 octombrie 2023, soldat cu aproximativ 1.200 de morți în Israel și capturarea a circa 250 de ostatici.
Campania militară israeliană a devastat Fâșia Gaza, forțând aproape întreaga populație să-și părăsească locuințele și provocând moartea a peste 53.000 de persoane, potrivit autorităților sanitare din enclavă.