Ministrul Justiției, Cătălin Predoiu: Orice stat care a intrat în Uniunea Europeană a cedat suveranitate la nivel de constituționalitate. Trenuri care nu se ciocnesc

Ministrul Justiției, Cătălin Predoiu: Orice stat care a intrat în Uniunea Europeană a cedat suveranitate la nivel de constituționalitate. Trenuri care nu se ciocnesc
Profit.ro
Profit.ro
scris 14 feb 2022

Ministrul Justiției, Cătălin Predoiu, afirmă că „problema coliziunii între dreptul european și dreptul național nu este nouă, nu e particulară României”, el arătând că România respectă supremația dreptului european. Predoiu face această afirmație în contextul discuțiilor despre decizia Curtea de Justiție a Uniunii Europene (CJUE) care consideră că judecătorii instanțelor naționale care nu aplică prevederi ale curților constituționale ce funcționează la nivel național nu pot fi expuși riscului de a răspunde disciplinar pentru acest fapt, dacă deciziile judecătorilor constituționali nu sunt în concordanță cu dreptul Uniunii Europene.

„Dacă te uiți în detaliu la deciziile CJUE și decizia CCR, sunt două spețe aici. Una este legată de povestea cu MCV-ul, unde acolo cele două trenuri nu se ciocnesc, ca să rămân tot într-o cheie plastică așa, ci mai degrabă trec unele pe lângă altele în sens invers. Curtea de Justiție ce spune: «MCV e obligatoriu». Curtea constituțională spune: «Știți ceva, MCV nu e instrument legislativ, prin urmare nu e în competența mea să văd dacă e constituțional sau nu, nu mă interesează, din punctul meu de vedere nu este obligatoriu, dar dacă Guvernul vrea să îl îndeplinească, să îl îndeplinească». Deci a lăsat o marjă Guvernului și evident că sunt de părere că trebuie să îndeplinim MCV”, a afirmat Cătălin Predoiu la B1 Tv.

Urmărește-ne și pe Google News
PREMIERĂ Viktor Orban evocă posibilitatea unei ieșiri a Ungariei din UE CITEȘTE ȘI PREMIERĂ Viktor Orban evocă posibilitatea unei ieșiri a Ungariei din UE
Evenimente
24 octombrie - IMM-urile, oxigen pentru România
31 octombrie - Maratonul de Educație Financiară
5 noiembrie - Gala Profit – Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii

Ministrul spune că atunci când România va îndeplini „obiectivele de substanță” din Mecanism, atunci va putea spune că obiecțiile făcute de făcute de oficialii europeni sunt „apă bătută în piuă”.

„Știți când o să vorbesc eu de apa asta bătută în piuă? În momentul în care noi, obiectivele de substanță le îndeplinim. Dacă le îndeplinim, atunci sunt de acord, vin la dumneavoastră și spunem, ”Dom-le, noi am îndeplinit tot” și, dacă acuma mai sunt discuții, să știți că e apă bătută în piuă. Dar eu nu pot să mă duc acum la comisarul Reynders sau la vicepreședinta Jourova și să spun ”Știți, haideți că vorbim politică”,  pentru că spun: ați rezolvat asta, asta, asta?”, adaugă Predoiu, citat de News.ro.

Ministrul mai spune că „orice stat care a intrat în Uniunea Europeană a cedat suveranitate” la nivel de constituționalitate.

„Uitați-vă în Constituție. În momentul în care tu accepți că aplici dreptul european cu prevalență - sigur că sunt nuanțe, sunt și alte articole care sunt interpretabile - dar ți-ai asumat să cedezi o parte de suveranitate. Nu vrem să ne aducem aminte despre lucrul ăsta sau ce? E valabil pentru orice stat membru al Uniunii Europene. Știți, și alte state au trecut prin discuția aceasta. Germania a avut problema aceasta înainte ca România să intre în Uniunea Europeană și s-a rezolvat prin dialog între Curțile Constituționale și Curțile de Justiție ale Uniunii Europene”, a explicat Predoiu.

viewscnt
Afla mai multe despre
ministrul justiției
cătălin predoiu