Ministrul Mediului Diana Buzoianu susține că Salina Praid nu mai poate fi salvată. ”Nu este o întrebare dacă se va prăbuși tavanul, ci când și cât de rapid”, a spus Diana Buzoianu, care a explicat că o parte a plafonului s-a surpat chiar în timpul unei vizite pe care a avut-o la Praid alături de ministrul Economiei, Radu Miruță.
Compania de stat Salrom, care administrează Salina Praid, se află în subordinea MinisteruluI Economiei. Diana Buzoianu este de părere că au fost mai multe instituții alte statului care ”au așteptat să se întâmple dezastrul”. ”Cumva s-a pasat vina până când s-a ajuns la castori și castorii n-au mai putut să zică că ”Nu e vina noastră””, a spus ministrul Mediului. În urmă cu o lună, directorul de investiții al Salrom a afirmat că inundațiile din 2022 de la Salina Praid au apărut din cauza faptului că „anumiți copaci au fost doborâți de către castori și au făcut un blocaj pe apă”.
Ministrul Mediului, Diana Buzoianu, a fost întrebată, în emisiunea Insider politic, difuzată sâmbătă la Prima Tv, dacă salina Praid se va prăbuși.
”Din toate discuțiile pe care le-am avut cu experții, mai degrabă nu este o întrebare dacă se va prăbuși tavanul, ci când și cât de rapid. Noi am fost pe teren, împreună cu ministrul Economiei, Radu Miruță, și am văzut exact în ziua în care am mers noi acolo că s-a prăbușit o parte din tavan. Deci este foarte clar că acolo nu mai poate să fie salvată mina respectivă, să poată să fie folosită. Acolo au fost foarte multe instituții care au așteptat să se întâmple dezastrul. Realitatea este că am văzut inclusiv declarațiile cu castorii. Cumva s-a pasat vina până când s-a ajuns la castori și castorii n-au mai putut să zică că ”Nu e vina noastră”. Dar, pe scurt, acolo ar fi trebuit să intervină de foarte mult timp. În 2023, în februarie, deja mina fusese inundată major. În 2023, șase luni mai târziu, prin planul de management de risc care a fost adoptat, mă rog, propus de către Apele Române, reieșea că acolo este un risc moderat de inundație. După ce, cu șase luni înainte, acolo avusese loc deja o inundație majoră. Deci, asta pot să zic doar pe Apele Române. Nu mai intrăm pe ce s-a întâmplat cu Salrom (companie din subordinea Ministerului Economiei care administrează Salina Praid - n.r.), cu ce s-a întâmplat cu Conversmin (companie de stat care administrează conservarea minelor - n.r.), cu ANRM-ul ( Agenția Națională de Reglementare în domeniul Minier - n.r.). Deci toate autoritățile acestea, de fapt, au așteptat să se întâmple dezastrul. Noi, astăzi, suntem în punctul în care încercăm să aducem apă cât mai rapid, pe termen scurt, imediat, la Târnăveni. Apă potabilă”, a spus Diana Buzoianu, la Prima TV.
Directorul de investiții al Salrom, Nicolae Șoltuz, a afirmat, în urmă cu o lună, în cadrul unor audieri în Parlament, că inundațiile din 2022 de la Salina Praid au apărut din cauza faptului că albia râului nu a fost decolmatată și „anumiți copaci au fost doborâți de către castori și au făcut un blocaj pe apă”.
Ministrul Mediului a mai fost întrebat dacă guvernul ia în calcul să reconstruiască măcar mina turistică, în cazul în care actualul obiectiv se va prăbuși. ”Aici este cumva o discuție pe care trebuie să o aveți și cu ceilalți miniștri, mai ales cu Ministrul Economiei. Din perspectiva noastră, pe noi ne interesează, în primul rând, să nu existe un dezastru ecologic. În al doilea rând, să existe apă potabilă pentru oamenii din zonă. Acestea două sunt deciziile și măsurile pe care noi putem să le luăm la minister”, a conchis Diana Buzoianu.
Și Radu Miruță, ministrul Economiei, care are în subordine Salrom, companie care administrează Salina Praid, a susținut că instituțiile statului n-au luat măsuri care să împiedice dezastrul.
”Au fost 36 de milioane de lei acordați pe urgență pentru bypass-area pârâului. Ce se întâmplă! Curgerea apei erodează albia. Cu atât mai mult se întâmplă când albia este de sare. Nu e stâncă, rocă. S-a întâmplat treaba asta până când s-a subțiat, s-a subțiat, s-a subțiat și a început sub albie după câteva zeci de metri. Este gaură. Subțiindu-se, apa a intrat în gaura aia. Era previzibil că se va întâmpla asta. Salina este în interiorul unui munte. Previzibil. De pe vremea romanilor: ”Domnule, fă o tură, ocolește muntele, bypass-ează asta”. Ei nu au făcut asta. Au făcut anul trecut ceva prost. Adică au încercat să bypass-eze, să ocolească muntele, făcând asta la o înălțime mai mare decât unde vine apa. Ei au făcut priză în albie undeva mai sus. Evident că nu intra apa pe acolo decât dacă venea debitul mare-mare”, a spus ministrul Economiei, la Prima TV.
Întrebat dacă mina de la Praid se va prăbuși, ministrul Economiei a răspuns: ”Posibil, da. Să se transforme într-un lac”.
Compania de stat Salrom, care administrează Salina Praid, a organizat o petrecere de peste 12.000 de euro din bugetul statului în timp ce autoritățile căutau soluții pentru dezastrul de la Praid, arată o factură publicată de ministrul Economiei, Radu Miruță, pe Facebook. Ministrul Economiei a anunțat că a declanșat procedura de demitere a conducerii Salrom.