Reprezentanta pentru Brexit la Ambasada Marii Britanii în SUA a demisionat, criticând guvernul de la Londra

Reprezentanta pentru Brexit la Ambasada Marii Britanii în SUA a demisionat, criticând guvernul de la Londra
Profit.ro
Profit.ro
scris 7 dec 2019

Reprezentanta pentru Brexit la Ambasada Marii Britanii în Statele Unite, Alexandra Hall Hall, a demisionat criticând guvernul de la Londra, ea afirmând că nu mai poate să ”vândă jumătăți de adevăruri” în numele liderilor politici în care nu are ”încredere”, relatează CNN, citat de News.ro.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

30 iulie - Maraton Profit News TV: Inteligența Artificială în Economie. Parteneri: Garanti BBVA, Gomag.

Într-o scrisoare de demisie transmisă cu numai o săptămână înainte de alegerile generale din Marea Britanie, Hall Hall a afirmat că a devenit tot mai ”îngrozită” de solicitările adresate serviciilor publice britanice de a transmite mesaje referitoare la Brexit care nu sunt ”complet oneste”.

Reticența liderilor britanici de a spune adevărul populației britanice a subminat credibilitatea diplomaților britanici în străinătate. Poziția ei a devenit ”de nesuportat, din punct de vedere personal” și ”de neconceput din punct de vedere profesional”, a scris ea în scrisoarea care a fost obținută de CNN.

Ministerul Transporturilor vrea să investească peste 64 milioane lei în dezvoltarea Portului Tulcea CITEȘTE ȘI Ministerul Transporturilor vrea să investească peste 64 milioane lei în dezvoltarea Portului Tulcea

Decizia lui Hall Hall de a demisioana și scrisoarea acesteia survin într-un moment de sensibilități politice profunde pentru premierul Boris Johnson, care vrea să fie reales cu promisiunea că ”poate finaliza Brexitul”.

Johnson a fost în fruntea sondajelor de opinie, dar avansul său s-a redus în ultimele zile, iar oficialii sunt îngrijorați în legătură cu orice ar putea să își submineze șansele de a câștiga o majoritate parlamentară pentru Partidul Conservator, în alegerile de joia viitoare.

Un oficial din Ministerul de Externe a confirmat că Hall Hall dar a spus că nu a văzut scrisoarea.

Un purtător de cuvânt al Ministerului de Externe a declarat: ”Nu comentăm detaliile unei demisii individuale”. Downing Street a recomandat CNN să se adreseze Ministerului de Externe pentru comentarii.

În scrisoarea sa de demisie, adresată ambasadorului adjunct Michael Tatham și pe care Hall Hall a pos-o la dispoziția colegilor săi din serviciul diplomatic, aceasta a afirmat că plecarea ei nu are nicio legătură cu ”a fi pentru sau împotriva Brexitului” ci este o expresie a frustrării legate de politică.

Hall Hall, care are o carieră de 33 de ani în diplomația britanică și este fost ambasador în Georgia, a spus că instituțiile britanice sunt subminate, iar reputația democrației britanice în străinătate a fost ”periclitată”.

”Am fost tot mai îngrozită de modul în care liderii noștri politici au încercat să finalizeze Brexitul, de reticența de a se adresa cinstit, chiar și propriilor noștri cetățeni, în privința provocărilor și a compromisurilor pe care le implică Brexitul; de utilizarea unor argumente înșelătoare sau necinstite legate de implicațiile diferitelor opțiuni pe care le avem; și de comportamentul față de instituții care, dacă s-ar fi întâmplat într-o altă țară, aproape sigur am fi primit instrucțiuni să ne exprimăm îngrijorarea, ca diplomați,”, a scris Hall Hall în scrisoarea datată 3 decembrie.

”Devine mult mai dificil să promovăm democrația și respectarea legii dacă nu respectăm aceste valori fundamentale acasă”, a scris diplomata.

Hall Hall a mai afirmat că nu mai poate să împace angajamentul față de slujba sa cu solicitările care îi sunt adresate.

”Mă aflu într-o etapă a vieții în care prefer să fac ceva care să îmi aducă mai multe satisfacții decât să promovez jumătăți de adevăruri în numele unui guvern în care nu am încredere”, a scris aceasta în scrisoare.

Deși nu s-a referit în mod direct la Johnson sau la oricare alt lider britanic, Hall Hall și-a exprimat îngrijorarea legată de retorica dezbinatoare care a caracterizat politica britanică după referendum.

Comentariile lui Johnson au devenit mai dure în ultimele luni. El a atacat încercările de a preveni un Brexit fără acord ca fiind ”o predare” în fața Bruxellesului și a respins temerile că limbajul său îi încurajează pe susținătorii săi să își atace oponenții.

Johnson și-a apărat retorica, afirmând la BBC, după o dezbatere parlamentară deosebit de ranchiunoasă din luna spetembrie, că evitarea unor astfel de termeni riscă ”să sărăcească limbajul și să reducă dezbaterile parlamentare”.

Plângerile exprimate de Hall Hall reflectă o nemulțumire similară în rândul diplomaților din Ministerul de Externe al Statelor Unite, în administrația lui Donald Trump. De la alegerea acestuia ca președinte, o serie de diplomați au plecat din Departamentul de Stat și posturi cheie au rămas neocupate. Demisia lui Hall Hall este un semn că sub conducerea lui Johnson există nemulțumiri similare.

În calitate de conslier pentru Brexit, Hall Hall avea sarcina să explice oficialilor americani din Congres și de la Casa Albă abordarea britanică de ieșire din Uniunea Europeană. Ea a sugerat că rolul său diplomatic, care ar fi trebuit să fie neutru din punct de vedere politic, a fost cooptat să transmită mesaje ”care nu erau pe deplin cinstite și nici imparțiale politic”.

Hall Hall a precizat că a făcut o plângere oficială pentru că i s-a cerut să transmită la Washington mesaje partizane legate de Brexit și că a demisionat înainte de alegeri și nu după pentru ca plecarea sa să nu pară o reacție la rezultatul scrutinului. Hall Hall va părăsi în totalitate serviciul diplomatic.

Încercările CNN de a o contacta pe Hall Hall nu au dat rezultate.

viewscnt
Afla mai multe despre
brexit
demisie
alexandra hall