Senatorii și deputații din Parlamentul României ar urma să fie testați prin tragere la sorți, în fiecare sesiune parlamentară, pentru consumul de substanțe interzise de către o echipă a lnstitutului Național de Medicină Legală, dacă un proiect legsilativ ințiat recent în acest scop va fi și adoptat.
Inițiativa îi aparține senatorului SOS Ninel Peia, care susține că există informații privind consumul de astfel de substanțe în Parlamentul României.

”Recent, în spațiul public au apărut informații alarmante privind posibila existență a unor consumatori de substanțe interzise în interiorul forului legislativ. Indiferent de natura politică sau partinică a celor vizați, datoria noastră este de a garanta cetățenilor că cei care le fac legile sunt în deplinătatea facultăților mintale, în stare de discernământ, capabili de decizii lucide și responsabile.
Mai grav, s-a ajuns în situația în care presa națională și internațională speculează cu privire la existența unui „club informal de prafuri și pastile" în anumite medii politice, afectând grav imaginea României și credibilitatea Parlamentului.
Dacă în trecut zvonurile se opreau la colț de hol, astăzi ele fac turul site-urilor, televiziunilor și rețelelor sociale, amplificând sentimentul generalizat de neîncredere în clasa politică”, susține Ninel Peia.

Aceasta arată că o astfel de lege nu ar aduce atingere statutului de parlamentar, drepturilor sau imunității conferite de Constituție, ci instituie o ”obligație de igienă morală, de decență publică și de respect față de cetățeni”.
La fel cum angajații din transporturi, justiție sau ordine publică sunt verificați periodic pentru consumul de alcool sau droguri, aleșii ar urma să se supună acelorași standarde în privința substanțelor interzise.
Legea propune ca în fiecare sesiune parlamentară să se organizeze o tragere la sorți aleatorie, lunar, a unui număr de senatori și deputați, care vor fi testați inopinat pentru consumul de substanțe interzise, de către o echipă a lnstitutului Național de Medicină Legală.
Cei testați într-o sesiune nu vor mai fi incluși în următoarele selecții ale aceleiași sesiuni.
În cazul în care un parlamentar refuză testarea sau rezultatul este pozitiv, vor if aplicate sancțiuni disciplinare, inclusiv excluderea de la lucrările parlamentare pentru o perioadă determinată, interzicerea participării la delegații oficiale externe, pierderea funcțiilor de conducere în comisii sau grupuri parlamentare și mediatizarea publică oficială a cazului pe site-urile Parlamentului.

”România nu mai poate tolera un legislativ în care suspiciunea de consum de substanțe ilegale să planeze asupra aleșilor. În concluzie, această inițiativă legislativă este un act de igienă morală națională, de asanare a vieții politice și de consolidare a respectului față de Parlament, garant al democrației românești”, susține inițiatorul.