Avocatul român Andrei Iancu, nominalizat în august de președintele american Donald Trump pentru funcțiile de subsecretar pentru proprietate intelectuală al Departamentului pentru Comerț al administrației de la Washington și director al Oficiului SUA pentru Brevete și Mărci Înregistrate, a fost audiat miercuri în Comisia Juridică a Senatului american, spre a fi confirmat în posturi.
"În cazul în care comunitatea inovatorilor și inventatorilor nu are încredere în sistemul de protecție a proprietății intelectuale din SUA, atunci nu se mai fac investiții, inovativitatea scade, iar economia nu mai beneficiază de pe urma ei. Dacă voi fi confirmat în funcție, voi analiza istoria sistemului și voi lucra alături de dumneavoastră, de alți membri ai Congresului, de colegii de la Oficiu și de toate entitățile cu interese în domeniu pentru a identifica problemele sistemului și a vedea cum poate fi îmbunătățit acesta", a declarat avocatul român în cadrul audierilor.
El a adăugat, ca argument în favoarea confirmării sale ca "țar" al reglementării proprietății intelectuale în SUA, că, din postura de avocat, a reprezentat atât reclamanți, cât și pârâți în procese privind drepturile asupra brevetelor și patentelor și că, grație acestui fapt, înțelege foarte bine interesele și nevoile tuturor părțillor implicate în această problematică. În cazul confirmării în funcție, Andrei Iancu va trebui să se confrunte cu o serie de probleme spinoase de design și implementare a legislației privind proprietatea intelectuală, atât la nivel național în SUA, cât și pe plan internațional. Una dintre acestea este dacă și în ce măsură metodele de diagnostic medical intră în aria proprietății intelectuale și pot fi protejate prin patente.
31 octombrie - Maratonul de Educație Financiară
5 noiembrie - Gala Profit – Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii
Iancu, cel care l-a și reprezentat la un moment dat pe Donald Trump în instanță, este partener la casa de avocatură Irell & Manella LLP, fiind specializat în dosare privind proprietatea intelectuală în domenii legate de dispozitive medicale, IT, telefonie, emisii TV, sisteme de jocuri sau periferice pentru computere. Unul dintre cele mai celebre cazuri ale sale a fost cel în care a reprezentat TiVo în procese privind tehnologia DVR. Activitatea lui Iancu a permis înțelegeri amiabile în afara instanței de circa 1,6 miliarde de dolari, încasate de TiVo de la companii precum AT&T, Verizon, Microsoft, Motorola sau Cisco.
El a pledat la Oficiul pentru Brevete și Mărci Înregistrate, la tribunale districtuale, precum și la Curtea de Apel Federală.
Iancu, născut în România, a publicat lucrări și a susținut discursuri privind proprietatea intelectuală și a predat drept la universitatea UCLA. Casa Albă a notat că, înainte de a deveni avocat, el a absolvit inginerie spațială la UCLA și a lucrat ca inginer la Hughes Aircraft. În acea perioadă, el a primit mai multe premii pentru inovație. De altfel, avocatul de origine română este înregistrat în continuare ca inginer în California.
Dacă va fi confirmat de Congres, Iancu va pune capăt unei perioade lungi de confuzie privind conducerea Oficiului pentru Brevete. În timpul administrației Obama, Michelle Lee a condus instituția, dar Administrația Trump a refuzat să spună dacă o menține sau nu în funcție. În luna iulie, ea a demisionat.