VIDEO OFICIAL Consens în coaliție pe tema comasării alegerilor - Europarlamentarele și localele, la aceeași dată, în 9 iunie. Listă comună PSD și PNL la europarlamentare și listă proprie la locale

VIDEO OFICIAL Consens în coaliție pe tema comasării alegerilor - Europarlamentarele și localele, la aceeași dată, în 9 iunie. Listă comună PSD și PNL la europarlamentare și listă proprie la locale
Profit.ro
Profit.ro
scris 21 feb 2024

Liderii coaliției, Marcel Ciolacu și Nicolae Ciucă, au anunțat că s-a ajuns la un consens pe tema comasării alegerilor, iar europarlamentarele și localele vor avea loc pe 9 iunie.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

30 iulie - Maraton Profit News TV: Inteligența Artificială în Economie. Parteneri: Garanti BBVA, Gomag.

Președintele PNL, Nicolae Ciucă, a mai explicat că partidul pe care îl conduce și PSD vor merge pe listă comună la europarlamentare și pe listă proprie la cele locale. Liderul PSD, Marcel Ciolacu, a susținut că cele două partide, în această variantă, pot face față valului extremist, iar decizia comasării nu este una împotriva democrației, ci pentru democrație. 

Spionaj la Bruxelles. Software de supraveghere a fost găsit pe telefoanele unor oficiali CITEȘTE ȘI Spionaj la Bruxelles. Software de supraveghere a fost găsit pe telefoanele unor oficiali

Ciolacu a afirmat că alegerile prezidențiale vor avea loc în septembrie, iar cele parlamentare pe 8 decembrie.

„Acum se va vorbi de calendarul electoral. Am făcut ce e mai bine pentru țara mea, indiferent de costuri. Am hotărât în afară de comasare și o alianță electorală între PSD și PNl pentru lista de parlamentare, în septembrie să avem alegeri prezidențiale: 1-15, 8-22 sau sfârșitul lunii septembrie va fi aleasă. 8-22 ar fi cea mai potrivită și 8 decembrie pentru alegerile generale. Vor fi întrebări de ce se decalează. Nu văd nimic deoseobit ca predarea primerea între fostul președinte și actualul președinte să se desfășoare în normalitate”, a afirmat Marcel Ciolacu, într-o conferință de presă susținută miercuri la Parlament.

Liberalii au votat anterior comasarea alegerilor și listele comune cu PSD la europarlamentare, cu 58 de voturi pentru, 5 împotrivă, 2 abțineri.

Liderul PNL, Nicolae Ciucă, le-a transmis colegilor, în ședința partidului, că decizia de comasare a alegerilor europarlamentare cu locale are ca motivație faptul că va putea să asigure o prezență cât mai mare la vot și, în plus, va anula riscul creșterii curentelor extremiste.

DOCUMENT Guvernul reglementează, în urgență, medicina de război CITEȘTE ȘI DOCUMENT Guvernul reglementează, în urgență, medicina de război

Liderii coaliției au discutat miercuri despre comasarea alegerilor europarlamentare și locale, în acest scenariu, lista comună PSD-PNL la europarlamentare urmând a fi deschisă de un independent. De asemenea, se ia în calcul și ca alegerile prezidențiale să fie devansate în luna septembrie, potrivit unor surse politice.

Liderii coaliției au agreat miercuri dimineață ideea comasării alegerilor europarlamentare cu localele, în 9 iunie. În acest caz, cele două partide vor merge pe listă comună la alegerile pentru PE, iar cap de listă va fi un independent, scrie News.ro.

Gigantul american ExxonMobil avertizează UE: Reduceți povara reglementărilor de mediu sau investim în altă parte! Asistăm la dezindustrializarea economiei europene! CITEȘTE ȘI Gigantul american ExxonMobil avertizează UE: Reduceți povara reglementărilor de mediu sau investim în altă parte! Asistăm la dezindustrializarea economiei europene!

Potrivit surselor, PSD ar dori ca alegerile prezidențiale să aibă loc în luna septembrie, iar cele parlamentare să rămână în luna decembrie, la termen. În acest caz, noul președinte ales ar urma să aștepte ca actualul președinte să își încheie mandatul.

Motivația devansării alegerilor prezidențiale ar fi, potrivit surselor, pe lângă faptul că în luna decembrie vor fi mai puține chemări la urne, și că România ar putea intra în negocierile pentru posturile europene. 

viewscnt
Afla mai multe despre
alegeri
psd
pnl