România va cumpăra obuziere K-9 din Coreea de Sud pentru 920 milioane de dolari, anunță autoritățile sud-coreene

România va cumpăra obuziere K-9 din Coreea de Sud pentru 920 milioane de dolari, anunță autoritățile sud-coreene
Profit.ro
Profit.ro
scris 19 iun 2024

România și-a confirmat planul de a cumpăra obuziere autopropulsate sud-coreene K-9 în valoare de 920 de milioane de dolari, a declarat miercuri Ministerul Apărării, ceea ce reprezintă un nou impuls pentru Seul în încercarea de a încheia mai multe contracte de export de armament, transmite YNA.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 iulie - Maraton Medika TV - Sanatatea Aparatului Urinar
30 iulie - Maraton Profit News TV: Inteligența Artificială în Economie

Ministrul român al apărării, Angel Tîlvar, a anunțat decizia în timpul discuțiilor din România cu șeful apărării de la Seul, Shin Won-sik, care se află într-o călătorie de o săptămână în Europa de Est care îl va duce și în Polonia, potrivit ministerului.

 Autoritățile se așteaptă la menținerea cererii ridicate pentru vehicule electrice CITEȘTE ȘI Autoritățile se așteaptă la menținerea cererii ridicate pentru vehicule electrice

Shin i-a mulțumit lui Tîlvar pentru decizie și a anticipat că acordul – cea mai mare achiziție de armament din România din ultimii șapte ani – va activa și mai mult cooperarea în domeniul apărării și al armamentului între cele două țări.

„Coreea de Sud va deveni partenerul optim pentru impulsul României de a-și moderniza armata”, a declarat Shin, adăugând că speră că acordul va duce la o serie de cooperări, inclusiv fabricarea în comun, antrenamente încrucișate între unitățile relevante și schimburi de personal, arată G4Media.ro

În timpul discuțiilor lor, Shin și Tîlvar au convenit să își îmbunătățească în continuare cooperarea în domeniile educației și instruirii militare, schimburilor de informații, achizițiilor în domeniul apărării, precum și în domeniul științei și tehnologiei, potrivit ministerului.

În aprilie, președintele Yoon Suk Yeol și omologul său român, Klaus Iohannis, au avut un summit la Seul și au convenit să stimuleze cooperarea în domeniul apărării și al energiei nucleare.

Shin și Tîlvar au calificat cooperarea militară dintre Rusia și Coreea de Nord drept o amenințare la adresa securității în Asia și Europa, ei fiind de acord cu privire la necesitatea unei cooperări strânse și a unor răspunsuri din partea comunității internaționale, a precizat ministerul. Întâlnirea lor a coincis cu discuțiile la nivel înalt dintre liderul nord-coreean Kim Jong-un și președintele rus Vladimir Putin la Phenian.

Shin urmează să plece într-o călătorie de trei zile în Polonia miercuri după-amiază, unde va co-prezida o reuniune a comitetului ministerial comun privind cooperarea bilaterală în domeniul apărării și al industriei de armament cu omologul său polonez, Wladyslaw Kosiniak-Kamysz, și va vizita o bază aeriană unde au fost desfășurate avioane de luptă sud-coreene FA-50.

În 2022, Polonia a semnat contracte de achiziții în valoare de 17 trilioane de woni (12,3 miliarde de dolari) pentru a cumpăra tancuri K2, obuziere autopropulsate K9, avioane ușoare de atac FA-50 și lansatoare multiple de rachete Chunmoo pentru a-și consolida apărarea în urma războiului dintre Rusia și Ucraina.

viewscnt
Afla mai multe despre
obuziere k-9
coreea de sud