Procurorii Direcției Naționale Anticorupție Suceava verifică inspectori ai Oficiului Național pentru Jocuri de Noroc-Serviciul Teritorial Nord-Est, având indicii că aceștia au ajutat, în 2014-2015, firme de jocuri de noroc și pariuri din Suceava, Botoșani, Iași și Neamț, în schimbul unor bani, să nu fie sancționate pentru că fraudau statul prin utilizarea a 2.000 de aparate neautorizate, au declarat pentru Profit.ro surse judiciare.
Aparatele au fost utilizate în 404 locații, aparența legalității fiind creată prin folosirea de aparate donate care au seriile de identificare și soft-urile unor aparate licențiate. Practic, aproximativ 60% dintre aparatele ilegale erau donate.
"Pentru a da o aparență de legalitate activităților evazioniste derulate în locații nedeclarate, prin intermediul aparatelor de joc nelicențiate , administratorii societăților procedau la «clonarea» seriilor aparatelor de joc, pentru ca, în eventualitatea depistării lor la un control, fapta să exceadă sferei infracționale și să treacă în cea contravențională", spun sursele citate.
28 mai Maratonul Fondurilor Europene
Firmele erau verificate de către angajați ai Oficiului Național pentru Jocuri de Noroc-Serviciul Teritorial Nord-Est, cu zonă de competență pentru județele Botoșani, Suceava, Iași și Neamț, dar nu erau și sancționate, inspectorii pretinzând și primind, conform procurorilor, bani de la administratorii acestor societăți, direct ori prin persoane interpuse.
Mai mult, datele procurorilor arată că inspectorii Oficiului îi anunțau pe patroni când urmau să fie controlați "inopinat".
Procurorii au mai constatat că aparatele de joc erau modificate ilegal, ca software și contoare electromecanice, astfel încât profitul real, care trebuie impozitat, să fie mai mic.