Fenomen indicat ca riscând să scape de sub control. Tot mai mulți câini sunt abandonați la marginea Bucureștiului. Fotbal cu câini

Fenomen indicat ca riscând să scape de sub control. Tot mai mulți câini sunt abandonați la marginea Bucureștiului. Fotbal cu câini
Profit.ro
Profit.ro
scris 23 aug 2021

În fiecare zi, zeci de câini sunt abandonați la marginea Bucureștiului. Autoritățile din Ilfov spun că numărul patrupezilor fără stăpân crește de la o zi la alta iar, într-o perspectivă de câteva luni, fenomenul riscă să scape de sub control. Acesta este și motivul pentru care în zonele știute ca fiind vulnerabile, au fost montate camere de supraveghere. Pe harta roșie a abandonului din județul Ilfov, cele mai fierbinți puncte sunt în: Domnești, Dobroești și Măgurele. Aici sunt părăsiți cei mai mulți câini. În momentul de față, adăposturile ilfovene sunt arhipline. Au sute de maidanezi. Pentru hrănirea unui câine, autoritățile plătesc 10 lei pe zi.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

30 iulie - Maraton Profit News TV: Inteligența Artificială în Economie. Parteneri: Garanti BBVA, Gomag.
  • „Sunt foarte mulți câini abandonați, aruncați din mașină. Sunt aduși din București, din Giurgiu, alții abandonați din Ilfov. Oamenii nu știu, abandonul unui animal este o infracțiune. În Domnești am instalat 10 camere de luat vederi într-o zonă în care sunt foarte des abandonate animale. Câinii se înmulțesc după aceea pe străzi, devin agresivi și devin o problemă pentru oamenii care locuiesc acolo.”, a declarat președintele Consiliul Județean Ilfov, Hubert Thuma, în cadrul unei conferințe de presă pe tema adopțiilor.
Digitalizarea a devenit o prioritate și pe piața imobiliară. Sectorul proptech este propulsat de pandemie CITEȘTE ȘI Digitalizarea a devenit o prioritate și pe piața imobiliară. Sectorul proptech este propulsat de pandemie

Pentru că mulți dintre câinii părăsiți la marginea Bucureștiul ajung pe străzile orașului, adăposturile Autorității pentru Supravegherea și Protecția Animalelor (ASPA) sunt și ele arhipline. Reprezentații ASPA susțin că a fost depășită capacitatea cu 20%, scrie G4media.ro.

  • „Acum avem mai mult de 1.200 de câini. Sunt foarte mulți. Sunt excesiv de mulți. Suntem peste capacitate cu cel putin 20%. (…) Noi ne-am dori să facem o zonă metropolitană cu Ilfovul în sensul acesta, pentru că ce se întâmplă? Nu mai avem probleme la nivel de București, în schimb în Ilfov, sunt abandonați cei mai mulți câini. Vine omul cu varza la piață și cu câinii în portbagaj pe care mi-i lasă la margine de București”, susține Mara Marnas, reprezentantă ASPA.

Pentru a stopa fenomenul, autoritățile încearcă să ducă tot felul de campanii prin care să descurajeze abandonul și nu în ultimul rând, să încurajeze adopțiile. Acesta este și motivul pentru care Consiliul Județean Ilfov a lansat de curând o platformă online de adopții – http://www.ilfovadopta.ro. Aici se regăsesc fotografii cu toți câinii din adăposturile din Ilfov disponibili pentru adopție. La secțiunea „adoptă”, sub fiecare fotografie, sunt prezentate câteva detalii despre animale: sex, vârstă și informații privind comportamentul. Doritorii au nevoie de numai trei acte: copie de pe buletin, copie de pe contractul de proprietate ori de pe contractul de închiriere și adeverință de venit. Adopția este gratuită iar toți câinii sunt sterilizați, vaccinați, deparazitați și microcipați. În ceea ce îi privește pe reprezentații ASPA, în fiecare weekend, aceștia organizează în Parcul Izvor până la finalul lunii septembrie, târguri de adopție.

În România, rata de adopție este extrem de scăzută, doar unul din zece căței fătați pe stradă ajunge să fie adoptat. La polul opus, rata abandonului este extrem de ridicată, mai ales în condițiile în care mulți proprietari de animale nu optează pentru sterilizare. Astfel, fenomenul a căpătat o amploare cu mult peste media existentă la nivel european. Cei mai mulți câini din România sunt adoptați de organizații non-guvernamentale ori de persoane fizice din Marea Britanie, Germania și Olanda. De exemplu, doar în 2018, aproximativ 15.000 de câini din țară și-au găsit familii în Regatul Unit. Deși există o lege care obligă autoritățile locale să promoveze pentru adopție animalele din adăposturi, până acum acest lucru s-a făcut superficial.

GRAFICE Bitcoin urcă peste pragul de 50.000 dolari pentru prima dată din mai CITEȘTE ȘI GRAFICE Bitcoin urcă peste pragul de 50.000 dolari pentru prima dată din mai

O altă măsură care ar putea fi luată de Consiliul Județean Ilfov pentru încurajarea adopțiilor câinilor care sunt abandonați la marginea Bucureștiului s-ar putea desfășura în acord cu fotbaliștii din Liga 1. Câinii adoptabili ar urma să fie prezentați spectatorilor înaintea unor meciuri de fotbal din Liga I, fiind însoțiți de jucători.

Proiectul prevede încheierea unui protocol de cooperare între Județul Ilfov – Consiliul Județean și Liga Profesionistă de Fotbal, în vederea realizării proiectului de interes public județean „Umple golul din viața ta”, în vederea promovării adopției câinilor din adăposturi.

Potrivit protocolului, Biroul Protecția Animalelor din cadrul aparatului de specialitate al CJ Ilfov va duce la stadion câini din adăposturile publice de pe raza județului, la meciurile oficiale din Liga I organizate de Liga Profesionistă de Fotbal. Câinii ar urma să intre pe teren însoțiți de jucători, înainte de startul meciurilor.

Biroul Protecția Animalelor se va asigura că toți câinii incluși în proiect sunt sociabili, deparazitați și vaccinați antirabic.

Liga Profesionistă de Fotbal va stabili meciurile oficiale în cadrul cărora se va desfășura proiectul și va permite intrarea pe teren a câinilor alături de jucători. Timpul petrecut pe teren nu va depăși cinci minute.

Guvernul rus va acorda ajutoare pensionarilor și militarilor pentru a compensa creșterea peste așteptări a prețurilor CITEȘTE ȘI Guvernul rus va acorda ajutoare pensionarilor și militarilor pentru a compensa creșterea peste așteptări a prețurilor

Protocolul ar urma să fie valabil până la finalizarea acțiunii, dar nu mai târziu de 12 luni de la data semnării.

Potrivit referatului de aprobare, din cauza numărului redus de personal, a fondurilor insuficiente si a lipsei de spațiu adecvat, adăposturile de pe raza județului Ilfov se văd în imposibilitatea asigurării îngrijirii continue a tuturor câinilor plasați în adăpost. Cauza efectivului numeros de câini fără stăpân este abandonul constant al puilor sau adulților nedoriți, menționează sursa citată.

viewscnt
Afla mai multe despre
caini abandonati
adoptie caini
ilfov