Autoritățile iau în calcul ca elevii de peste 12 ani și copiii de creșă și de grădiniță să poată merge la școală fizic și la o rată de infectare de peste 6 la mie

Autoritățile iau în calcul ca elevii de peste 12 ani și copiii de creșă și de grădiniță să poată merge la școală fizic și la o rată de infectare de peste 6 la mie
Profit.ro
Profit.ro
scris 23 aug 2021

 

Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, anunță că autoritățile iau în discuție posibilitatea ca și în localitățile cu rate de infectare de peste 6 la mie copiii de creșă și cei de grădiniță să poată merge la unitățile școlare, atâta vreme cât localitatea nu intră în carantină. Ministrul mai anunță că festivitățile de deschidere a anului școlar vor fi permise, cu anumite condiții.

Urmărește-ne și pe Google News

"Școala nu ar trece integral în online (la o rată de infectare de peste 6 la mie - n.r.). Este vorba despre al doilea scenariu care se aplică peste rata de infectare de 6 la mie. În acest scenariu, în momentul de față este propus ca preșcolarii - e vorba de creșe și grădinițe - să poată funcționa în continuare. Primul scenariu este o certitudine. Al doilea scenariu, ce vă spun acum, este în curs de discuție și va fi finalizat acest proces, în perioada 1-3 septembrie, cu cel puțin 10 zile înainte de începerea anului școlar”, a declarat Sorin Cîmpeanu la Digi 24.

Evenimente
24 octombrie - IMM-urile, oxigen pentru România
31 octombrie - Maratonul de Educație Financiară
5 noiembrie - Gala Profit – Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii
Digitalizarea a devenit o prioritate și pe piața imobiliară. Sectorul proptech este propulsat de pandemie CITEȘTE ȘI Digitalizarea a devenit o prioritate și pe piața imobiliară. Sectorul proptech este propulsat de pandemie

În acest al doilea scenariu, care nu a fost adoptat încă, în cazul în care rata de infectare ar depăși 6 la mie școlarii de gimnaziu ar urma să intre în online, până la vârsta de 12 ani, iar în cazul elevilor de peste 12 ani se ia în calcul posibilitatea ca aceștia să poată merge la școală, cu prezență fizică.

"Bineînțeles, nu mai departe de intrarea localității în carantină, moment în care orice activitate neesențială se oprește”, a adăugat ministrul.
Acesta consideră că această ipoteză ar fi aplicabilă localităților mai mici, în care pot apărea focare și care ar putea ajunge mai degrabă la rata de infectare de peste 6 la o mie de locuitori, scrie News.ro.

Ministerul pregătește formulare prin care solicită acordul părinților privind vaccinarea copiilor de peste 12 ani, însă acestea vor putea fi distribuite doar după începerea școlii. În cadrul formularului părinții vor putea răspunde cu "da" sau "nu".

În ceea ce privește ceremoniile de deschidere a noului an școlar, ministrul a afirmat că "anul acesta le vom permite, pentru că sunt multe alte acțiuni care sunt permise, acțiuni cu mii de persoane". El a explicat că singurele condiții vor fi ca aceste ceremonii să aibă loc în exterior, să aibă o durată maximă de o oră și jumătate și să se poarte masca de protecție, fiind vorba despre aglomerări de persoane.

"Știți cum e, nu ne facem griji pentru copii atunci când merg la festival, atunci când merg pe plaje supraaglomerate, atunci când merg în mall-uri supraaglomerate, dar, dintr-o dată, sunt părinți care își fac griji că vai Doamne, merg în școală!”, a susținut ministrul.
El a anunțat că purtarea măștii de protecție în școală, în spațiile interioare, va fi obligatorie cu excepția învățământului special, în cazul căruia va exista o recomandare privind purtarea măștii, dar nu obligativitate și cu excepția orelor de educație fizică derulate în interior, cu condiția ca în localitate rata de infectare să fie sub 2 la mie. În localitățile cu indici de infectare de peste 2 la mie orele de sport vor putea fi organizate doar în spații exterioare.

 

viewscnt
Afla mai multe despre
ministrul educației
an școlar