În timp ce în România sunt dispute pentru 11 milioane euro pe "Cumințenia Pământului", Polonia plătește 2 miliarde euro pe tablouri

În timp ce în România sunt dispute pentru 11 milioane euro pe "Cumințenia Pământului", Polonia plătește 2 miliarde euro pe tablouri
Profit.ro
Profit.ro
scris 29 dec 2016

Ministerul Culturii din Polonia va cumpăra astăzi o colecție privată de artă, în valoare de 2 miliarde de euro, din care face parte lucrarea ”Dama cu hermină” a lui Leonardo da Vinci, informează AFP.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

30 iulie - Maraton Profit News TV: Inteligența Artificială în Economie. Parteneri: Garanti BBVA, Gomag.

Pictura din secolul al 15-lea este unul dintre cele patru portrete feminine despre care se știe că au fost realizate de maestrul italian al perioadei Renascentiste, arată news.ro.

După ce au anunțat, în decursul acestei luni, că se află în discuții pentru preluarea colecției, reprezentanții ministerului au transmis un comunicat în care arată că un acord privind finalizarea acestui transfer va fi semnat astăzi.

Averi de candidați de București:13 candidați: 26 de terenuri, 17 case, 15 mașini, tablouri și ceasuri de 200.000 de euro CITEȘTE ȘI Averi de candidați de București:13 candidați: 26 de terenuri, 17 case, 15 mașini, tablouri și ceasuri de 200.000 de euro

În prezent, colecția care cuprinde mii de lucrări de artă aparține Fundației Czartoryski și este găzduită de Muzeul Național din Cracovia.

Pe lângă tabloul lui Da Vinci, care este asigurat pentru 350 de milioane de euro, din aceasta fac parte lucrări de Rembrandt și desene de Renoir.

Prințesa Izabela Czartoryska a pus bazele colecției în 1801, pentru a ocroti opere de artă poloneze și europene, pe când țara sa era împărțită între Austria, Prusia și Rusia.

Ministerul Culturii a mai transmis că vrea să se asigure că această colecție nu va părăsi Polonia, lucru care ar fi fost posibil atâta timp cât ea aparținea Fundației, al cărei președinte în vârstă de 76 de ani, prințul Adam Karol Czartoryski, trăiește în străinătate.

FOTO Pentru a profita de cota internațională a lui Adrian Ghenie, colecționarii pun în licitații lucrări de tinerețe ale artistului cu câteva mii de euro CITEȘTE ȘI FOTO Pentru a profita de cota internațională a lui Adrian Ghenie, colecționarii pun în licitații lucrări de tinerețe ale artistului cu câteva mii de euro

Despre ”Dama cu hermină” se crede că ar înfățișa-o pe Cecilia Gallerani, amantă a lui Ludovico Sforza, Duce de MIlano și unul dintre clienții lui Da Vinci.

Cumpărat de familia Czartoryski în Italia, în 1798, și adus în Polonia, portretul a fost confiscat de naziști în 1939 și restituit după sfârșitul războiului.

În România, Guvernul ar trebui să achite 10 milioane euro pentru cumpărarea sculpturii "Cumințenia Pământului" a lui Constantin Brâncuși, deoarece nu a reușit  să strângă decât 1 milion de euro din donații, scoaterea acestei sume din buget generând numeroase critici publice.

Pe fondul acestor critici, Guvernul pregătește acum restituirea banilor colectați din donații.

viewscnt
Afla mai multe despre
cumintenia
brancusi