Medic: Nu se mai acordă concedii medicale pentru COVID-19, ci va trece pe boală obișnuită. Concediul va fi plătit doar 75% și trebuie neapărat acordat în prima zi de îmbolnăvire

Medic: Nu se mai acordă concedii medicale pentru COVID-19, ci va trece pe boală obișnuită. Concediul va fi plătit doar 75% și trebuie neapărat acordat în prima zi de îmbolnăvire
Profit.ro
Profit.ro
scris 1 nov 2023

Medicul de familie din Cluj Mihai Mara a explicat că, în urma unei ordonanțe de urgență emisă de Guvern săptămâna trecută, că nu se mai acordă concedii medicale pentru pacienții cu COVID-19 ca până acum, când concediul se plătea sută la sută, ci se acordă ca pentru o boală obișnuită pentru care remunerația este de 75%.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

30 iulie - Maraton Profit News TV: Inteligența Artificială în Economie. Parteneri: Garanti BBVA, Gomag.

”Pentru pacienții care suferă de COVID-19 modificările aduse de Ordonanța de Urgență 88, apărută săptămâna trecută încă nu avem clarificări, nu avem informații clare de la Casa de Asigurări de Sănătate. Noi am soliictat, în acest sens, aici, la Cluj, prin patronatul medicilor de familie, lămururi de la CJAS, să știm cum se acordă aceste concedii. Am înțeles că în țară câteva Case de Sănătate au înștiințat deja medicii că din 24 octombrie nu se mai acordă pe stilul vechi, cum eram obișnuiți, ci o să treacă pe boală obișnuită”, a declarat Mihai Mare la Medika TV.

VIDEO&FOTO ANPC a controlat din nou sute de magazine Lidl din toată țara și a aplicat amenzi. Închideri ale unor magazine. ”Ciupitul la cântar a devenit o formă de comerț!\ CITEȘTE ȘI VIDEO&FOTO ANPC a controlat din nou sute de magazine Lidl din toată țara și a aplicat amenzi. Închideri ale unor magazine. ”Ciupitul la cântar a devenit o formă de comerț!"

Potrivit medicului, până acum concediul medical pentru COVID - 19 a fost remunerat sută la sută.

”Până acum concediul pentru COVID-19 se acorda la finalul perioadei de izolare, era plătit sută la sută și era plătit direct din banii Casei de Sănătate. Dacă se trece pe boală obișnuită, concediul va fi plătit doar 75 la sută și trebuie neapărat acordat în prima zi de îmbolnăvire, în ziua consultului la medicul de familie. Astea sunt informații prețioase pentru medici, pacienți și pentru angajatori, pentru că angajatorii plătesc primele 5 zile din concediul medical de boală obișnuită. Casa de Asigurări de Sănătate nu va mai plăti concediile pacienților cu COVID-19, nu va mai plăti testarea pacienților cu simptome de Covid și nici moniorizările zilnice făcute de medicii de familie. Foarte multe costuri legate de Covid nu vor mai fi în cârca Casei de Sănătate”, a mai spus Mara, citat de News.ro.

Medicul a mai spus că nici testările pentru Covid nu se vor mai face la medicul de familie.

”Din 24 octombrie, testările pentru Covid se vor face gratuit la spital, la gardă sau  la Serviciile de Ambulanță, dar în cabinetele medicilor de familie nu vor mai fi gratuite.  (...) Dcaă nu vor mai fi testări la cabinetele medicilor de familie, vă dați seama că va scădea numărul de pacienți confirmați pozitiv în țară, iar pacienții din mediul rural pentru care medicul de familie este primul contact cu sistemul medical, aceste testări sunt binevenite”, a precizat medicul.

DECIZIE Fără facilități fiscale în cazul artiștilor înregistrați ca lucrători culturali profesioniști CITEȘTE ȘI DECIZIE Fără facilități fiscale în cazul artiștilor înregistrați ca lucrători culturali profesioniști



Totuși, dr. Evelyn Cristescu, medic de familie București, a declarat, în aceeași emisiune de la Medika TV că prevederile ordonanței nu au intrat încă în vigoare.

”Am primit astăzi o informare de la CAS în care ni s-a spus că se va modifica legislația, nu sa modificat încă și se va modifica și acordarea concediului medical pentru Covid, asta înseamnă că nu va fi decontat sută la sută, ci 75 la sută, va fi pe boală obișnuită. De asemenea, că nu va fi eliberat retroactiv, cum este acum, ci că este eliberat la debutul bolii. Covid a devenit o boală virală obișnuită, sezonieră sau nu, dar care se supune acelorași reguli ca alte boli virale cum e gripa de exemplu”, a declarat Evelyn Cristescu.

viewscnt
Afla mai multe despre
concediul medical
covid 19