Producătorii de medicamente cer eliminarea taxei clawback, măsură care ar putea stopa dispariția acestora de pe piață

Producătorii de medicamente cer eliminarea taxei clawback, măsură care ar putea stopa dispariția acestora de pe piață
Profit.ro
Profit.ro
scris 22 sep 2016

Asociația Română a Producătorilor Internaționali de Medicamente (ARPIM) și Asociația Producătorilor de Medicamente Generice din Romania (APMGR) solicită Guvernului să ia în considerare eliminarea taxei clawback, concomitent cu o politică de prețuri rațională și predictibilă, atenționând că pe unele segmente, precum cel al bolilor cardiovasculare, piața a scăzut cu aproape 20%. Eliminarea taxei clawback ar stopa dispariția medicamentelor de pe piață, susțin producătorii.

"Accesul pacienților la tratament este din ce în ce mai dificil, în condițiile unei presiuni fiscale considerabile asupra producătorilor de medicamente și a unei subfinanțări evidente a sistemului de sănătate. Piața de medicamente a scăzut în ultimele 12 luni cu 4,4 la sută, în principal din cauza scăderii medicamentelor pe bază de prescripție în farmacii cu 7,5 la sută, conform datelor de piață furnizate de Cegedim. Pe unele segmente de importanță majoră pentru sănătatea populației, precum cel al bolilor cardiovasculare, piața a scăzut cu 18,6 la sută", a declarat Dan Zaharescu, director executiv al ARPIM, citat de news.ro.

Urmărește-ne și pe Google News

Industria farmaceutică reamintește că taxa clawback a fost introdusă în 2009 ca o măsură temporară, în contextul crizei financiare, și a afectat exclusiv producătorii de medicamente, care ar acoperi astfel întreg deficitul public de finanțare pe piața medicamentelor din România (aproximativ 1,5 miliarde lei în anul 2015).

Evenimente
24 octombrie - IMM-urile, oxigen pentru România
31 octombrie - Maratonul de Educație Financiară
5 noiembrie - Gala Profit – Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii
Măsuri anti-fumat avansate autorităților: produse antinicotină incluse pe lista compensatelor și creșterea prețului la țigări. Reacția BAT CITEȘTE ȘI Măsuri anti-fumat avansate autorităților: produse antinicotină incluse pe lista compensatelor și creșterea prețului la țigări. Reacția BAT

Rezultatul unor politici care au menținut medicamentele la prețuri minime, împreună cu presiunea fiscală nesustenabilă determinată de taxa clawback, au făcut ca mii de medicamente să dispară de pe piață, în timp ce introducerea unor medicamente noi este foarte restrictivă, susțin producătorii de medicamente.

"Taxa clawback este un eșec evident. Economiile pe care statul pretinde că le-a facut cu ajutorul prețurilor mici și al suprataxării vor fi cu mult depășite de cheltuielile pentru tratarea unor afecțiuni mult mai grave, cauzate de lipsa medicamentelor uzuale, care au dispărut,” a declarat Laurențiu Mihai, director executiv al APMGR.

Cele două asociații ale producătorilor atrag atenția că dezbaterea despre o nouă politică de prețuri a medicamentelor este incompletă, în condițiile menținerii în orice formă a taxei clawback.

Eliminarea taxei clawback și evitarea de a fi sub minimul european al prețurilor sunt măsuri necesare și normale, în condițiile în care nu mai există motivația crizei economice, din ce în ce mai multe medicamente sunt retrase de pe piață și unii pacienți sunt puși în situația de a nu mai avea acces la medicamentele de care au nevoie, mai spus reprezentanții ARPIM și APMGR.

viewscnt
Afla mai multe despre
medicamente
taxa
clawback