Sondaj Dacia: Câți pietoni se simt în siguranță

Sondaj Dacia: Câți pietoni se simt în siguranță
Profit.ro
Profit.ro
scris 12 mai 2024

Aproape 60% dintre persoanele care au oferit răspunsuri în cadrul unui sondaj de opinie organizat de platforma de responsabilitate socială a mărcii auto Dacia merg pe jos zilnic peste jumătate de oră, însă numai 12% dintre acestea se simt în siguranță ca pietoni.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 iulie - Maraton Medika TV - Sanatatea Aparatului Urinar
30 iulie - Maraton Profit News TV: Inteligența Artificială în Economie

Studiul și-a propus să aducă în prim plan informații despre siguranța rutieră pietonală în România, analiza concentrându-se asupra comportamentului și a percepției pietonilor în ceea ce privește respectarea regulilor de siguranță rutieră și pedestră, în contextul specific al comunității locale, arată Dacia.

VIDEO Presa rusă: O rachetă ucraineană a lovit un bloc de locuințe din Belgorod și cel puțin 7 persoane au fost ucise CITEȘTE ȘI VIDEO Presa rusă: O rachetă ucraineană a lovit un bloc de locuințe din Belgorod și cel puțin 7 persoane au fost ucise

″Pe un plan general, rezultatele studiului au arătat că aproape 60% dintre respondenți merg pe jos peste 30 minute zilnic, însă doar 12% dintre aceștia se simt în siguranță ca pietoni în orașul lor de reședință. În același timp, peste 30% dintre participanți au declarat că se simt parțial sau deloc în siguranță″, se spune pe platformă.

Studiul a evidențiat comportamente neregulamentare atât din partea pietonilor, cât și a șoferilor.

România livrează Ucrainei curent electric, în urma avariilor din sistemul energetic vecin provocate de bombardamentele ruse CITEȘTE ȘI România livrează Ucrainei curent electric, în urma avariilor din sistemul energetic vecin provocate de bombardamentele ruse

Peste 60% dintre respondenți au observat șoferi care încalcă regulile rutiere, iar jumătate dintre aceștia au remarcat și comportamentul neglijent al pietonilor, cum ar fi traversarea străzii în ciuda semaforului roșu sau galben.

Cifrele arată, de asemenea, că traversarea neregulamentară a străzii se situează în topul comportamentelor negative, cu o pondere de 67,7%. Printre motivele care determină pietonii să traverseze neregulamentar se numără prezența unei străzi complet libere (în peste 70% dintre cazuri), distanța mare până la trecerea de pietoni (47,5%) și presiunea timpului (29%).

Microsoft trebuie să plătească IPA Technologies 242 de milioane de dolari, într-un proces privind patentul softului asistentului virtual Cortana CITEȘTE ȘI Microsoft trebuie să plătească IPA Technologies 242 de milioane de dolari, într-un proces privind patentul softului asistentului virtual Cortana

În opinia respondenților, principala cauză a accidentelor rutiere este neatenția pietonilor (80,4%), urmată de viteza excesivă a vehiculelor și comportamentul neglijent al șoferilor.

Potrivit studiului, deși o parte dintre români sunt conștienți de statistici și de riscurile la care se expun, mulți dintre ei aleg în continuare, din grabă sau comoditate, să nu respecte regulile de traversare a străzii.

Un avertizor de integritate de la Boeing susține că piese produse de cel mai mare furnizor al companiei ieșeau din fabrică cu defecte grave CITEȘTE ȘI Un avertizor de integritate de la Boeing susține că piese produse de cel mai mare furnizor al companiei ieșeau din fabrică cu defecte grave

Totodată, o pondere de 36,3% consideră eficiente campaniile de conștientizare a riscurilor și declară că i-ar motiva să respecte mai strict regulile alături de prezența mai multor treceri de pietoni și amenzi mai mari.

Răspunsurile au fost colectate de la 808 respondenți, la nivel național, în perioada 17 – 24 aprilie 2024. Rezultatele obținute au o eroare de maxim 3,4% pentru un interval de încredere de 95%.

viewscnt
Afla mai multe despre
pietoni siguranță rutieră
traversare neregulamentară
șoferi neglijenți
marca auto dacia
sondaj siguranță rutieră