Surpriză la Astra Asigurări. Raiffeisen Bank invocă o creanță potențială de peste 2 miliarde de lei

Surpriză la Astra Asigurări. Raiffeisen Bank invocă o creanță potențială de peste 2 miliarde de lei
Şerban Buşcu
Şerban Buşcu
scris 4 apr 2016

Cel mai mare creditor al Astra Asigurări ar putea să nu fie Fondul de Garantare a Asiguraților, ci o bancă din România, relevă un document al KPMG. Potrivit tabelului preliminar al creditorilor, publicat de lichidator, Raiffeisen Bank s-a înscris cu peste 2,5 miliarde de lei, jumătate din întreaga masă credală. Creanța potențială a băncii arată că decizia KPMG de a păstra portofoliul de polițe valide presupune asumarea unor riscuri importante, spun surse oficiale. 

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

30 iulie - Maraton Profit News TV: Inteligența Artificială în Economie. Parteneri: Garanti BBVA, Gomag.

Documentul KPMG arată că, în cazul Raiffeisen, este vorba despre o creanță de asigurări. O altă bancă din România, BCR, este al treilea mare creditor potențial, cu peste 200 de milioane de lei.

Cea mai mare parte a creanței Raiffeisen, peste 2,3 miliarde de lei, este înscrisă sub condiția suspensivă a producerii riscului asigurat, ceea ce înseamnă că această sumă devine creanță doar dacă se va produce respectivul risc. Până atunci, Raiffeisen nu are drept de vot sau de distribuție. 

Între Autoritatea de Supraveghere Financiară și KPMG există o dispută în ceea ce privește strategia de lichidare a Astra. După cum a arătat, în exclusivitate Profit.ro, ASF a depus la instanța care judecă dosarul de faliment al Astra două contestații în care recomandă inclusiv schimbarea lichidatorului. Instanța a amânat judecata și a fixat termen pentru luna mai, când falimentul Astra ar putea fi deja confirmat de către Curtea de Apel. 

Unul dintre motivele contestațiilor este că lichidatorul nu a solicitat ASF o poziție în ceea ce privește opțiunea de a adenunța polițele din portofoliul Astra sau de a le menține în scopul trasnferului către un potențial cumpărător. KPMG a mers pe a doua variantă, însă ASF arată că, din cauza întârzierii procesului de vânzare, riscul de a se petrece evenimentele asigurate este foarte mare. Creanța potențială cu care s-a înscris Raiffeisen poate fi un exemplu în acest sens, arată, pentru Profit.ro, surse oficiale. 

Profit.ro a solicitat celor două bănci o poziție oficială în acest sens și va reveni cu amănunte, în măsura în care acestea vor răspunde.

Al doilea mare creditor potențial, în funcție de suma invocată sub titlul de creanță, este Fondul de Garantare a Asiguraților cu 707 milioane de lei. Cel de-al patrulea mare creditor este Compania Națională de Autostrăzi și Drumuri Naționale (CNADNR) cu 176 de milioane de lei.

Spre deosebire de bănci, FGA și CNADNR nu au condiții suspensive. Creanța FGA se naște din despăgubirile pe care organismul le va plăti, în limita a 100.000 de euro, către creditorii de asigurări ai Astra iar creanța invocată de CNADNR provine, în cea mai mare parte, dintr-o asigurare de bună garanție vândută de Astra către Romstrade, firmă insolventă deținută de Nelu Iordache. Profit.ro a scris în detaliu despre acest caz

Tabelul preliminar al creditorilor poate fi consultat pe portalul Astra Asigurări. Debitorul sau creditorii pot contesta tabelul în 7 zile de la publicarea în Buletinul Procedurilor de Insolvență (BPI). 

KPMG, lichidatorul Astra Asigurări, a depus astăzi la dosarul de faliment, după două amânări de câte o lună, tabelul preliminar al creditorilor companiei. Sunt înscrise 1.223 de firme și persoane fizice din cele peste 3.600 notificate de lichidator ca potențiali creditori., după cum a arătat, în premieră, Profit.ro.
 

viewscnt
Afla mai multe despre
astra
faliment astra