Telekom România a inaugurat un centru de date în Cluj-Napoca, în urma unei investiții de 3,5 milioane de euro

Telekom România a inaugurat un centru de date în Cluj-Napoca, în urma unei investiții de 3,5 milioane de euro
Adrian Dumitrache
Adrian Dumitrache
scris 21 sep 2020

Grupul Telekom România a inaugurat, luni, un centru de date în Cluj-Napoca, cu două data room-uri, proiectul fiind anunțat în primăvara anului 2019, pe fondul dezvoltării accelerate orașului în ultimii ani, care a devenit al doilea pool IT al țării.

Potrivit datelor prezentate într-o conferință online, investiția în centrul de date al companiei din Cluj-Napoca s-a ridicat la 3,5 milioane de euro.

Urmărește-ne și pe Google News

Telekom Romania mai deține centre de date în București și Brașov.

Evenimente
24 octombrie - IMM-urile, oxigen pentru România
31 octombrie - Maratonul de Educație Financiară
5 noiembrie - Gala Profit – Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii

“Ideea construirii unui centru de date în Cluj-Napoca a pornit de la dezvoltarea accelerată a acestui oraș, care a devenit al doilea pol IT la nivel național, precum și al dezvoltării accelerate în zona automotive, producție și banking. Practic, am constatat o cerere puternică de a găzdui date la o viteză din ce în ce mai mare. Potențialul de creștere al pieței este de două cifre, 16% anual în următorii 4 ani, și în condițiile astea se impunea dezvoltarea unui centru de date în Cluj-Napoca”, spunea Vasile Voicu, B2B Product Management Manager în cadrul Telekom România, la a treia ediție a evenimentului Datacenter Forum, în primăvara anului 2019.

VIDEO Google Assistant va avea un mod special pentru condus și va fi integrat în Waze CITEȘTE ȘI VIDEO Google Assistant va avea un mod special pentru condus și va fi integrat în Waze

Grupul Telekom România a inaugurat primul centru de date în 2006, în București, urmat în scurt timp în Brașov.

Noul centru de date din Cluj-Napoca, proiect realizat de Tema Energy (antreprenor general), este amplasat într-un fost centru de telecomunicații.

GTS Telecom intră pe piața serviciilor de tip Disaster Recovery as a Service CITEȘTE ȘI GTS Telecom intră pe piața serviciilor de tip Disaster Recovery as a Service

“Faptul că noi am dezvoltat noul centru de date într-o clădire existentă ne-a redus semnificativ costurile. Să construiești acum un centru de date la o putere de 1 MW te costă între 5 și 7 milioane de dolari”, afirma atunci Voicu.

Cu trei nivele și subsol, noul centru de date Telekom este situat la 11 kilometri de aeroportul din Cluj-Napoca și va găzdui 300 de rack-uri de servere.

Nivelul de securitate din centrele de date se află la cele mai înalte standarde, accesul făcându-se în baza unui control multifactor, fizic si biometric (prin cititoare de amprente). De asemenea, alimentarea cu energie electrică este asigurată atât de rețeaua de distribuție, cât și de cele două generatoare de mari dimensiuni, respectiv 1,4 MW putere instalată fiecare. 

Spațiul fizic din Cluj-Napoca este dimensionat și echipat conform standardelor internaționale TIA 942-Tier 3, Telekom Romania fiind primul furnizor din România care a început un astfel de proces de certificare.

Lansat în septembrie 2014, Telekom România este brandul sub care acționează foștii operatori Romtelecom și Cosmote. Brandul aparține Deutsche Telekom, una dintre cele mai mari companii de telecomunicații la nivel mondial.

Grupul de firme Telekom Romania a înregistrat, în 2019, venituri totale de 980 milioane de euro, în urcare cu 5% față de 2018, iar EBITDA (rezultatul brut al exploatării) a avansat cu 29%, la 178 milioane de euro.

viewscnt
Afla mai multe despre
cluj
telekom
centru date