Președintele american Donald Trump a adâncit diviziunile existente în relațiile cu China înainte de reuniunea G20 din Agentina, tensionate deja de tarifele impuse de SUA pentru oțel și aluminiu, prin retragerea Statelor Unite de la discuții economice cu Beijingul care datează de 10 ani, transmite Bloomberg.
Un oficial de rang înalt al Trezoreriei americane a deschis duminică o conferință de presă cu anunțul retragerii SUA de la discuțiile economice cu Beijingul, el exprimând dezamăgirea Casei Albe față de extinderea implicării guvernului chinez în economie, scrie News.ro.
”Deoarece nu a avut loc o revenire la orientarea spre piață, am întrerupt dialocul economic cu China”, a spus David Malpass, subsecretar pentru afaceri internaționale în cadrul Trezoreriei.
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii
20 noiembrie - Eveniment News.ro Orașul meu
28 noiembrie - Profit Financial.forum
În locul discuțiilor oficiale, secretarul Steven Mnuchin are discuții private frecvente cu oficiali de rang înalt din China, pentru a readuce atenția spre capitalimul pieței libere, a explicat Malpass.
”Încercăm să menținem deschise căile de comunicație cu ei, chiar dacă ne exprimăm îngrijorarea” legată de influența în creștere a companiilor de stat chineze, a spus Malpass la Buenos Aires, înaintea reuniunii miniștrilor de Finanțe din G20 care începe luni.
Înrtreruperea discuțiilor cu China amplifică îngrijorările că măsurile lui Trump pentru reechilibrarea comerțului în favoarea SUS vor spori tensiunile cu Beijingul și îl vor îndepărta de state aliate apropiate, dintre care multe participă la reuniunile G20.
Dialogul Economic Cuprinzător dintre SUA și China a fost creat în urmă cu mai mult de 10 ani de către secretarul Trezoreriei din perioada respectivă, Hank Paulson, pentru crearea unui forum de comunicare între cele mai mari economii din lume.
Trump a decis impunerea unor tarife de 15% pentru importurile de oțel și de 10% pentru cele de aluminiu, care vor intra în vigoare vineri, măsurile riscând să declanșeze un război comercial cu Uniunea Europeană și Asia, care ar putea avea impact asupra creșterii economice mondiale.