Microsoft a fost acuzată vineri că a abuzat de dominația pe piață a unității sale de cloud computing Azure pentru a reduce și, în unele cazuri, a evapora marjele de profit ale platformelor cloud rivale din Europa.
Afirmația a fost făcută într-o plângere a CISPE, un organism comercial pentru firmele de cloud de tipul ”infrastructură ca serviciu” din Europa, transmite CNBC, citat de News.ro.
De asemenea, vine și în timp ce gigantul tehnologic din Redmond, Washington, se confruntă cu un control intens asupra practicilor sale de cloud computing și de acordare a licențelor software în Uniunea Europeană, precum și în Regatul Unit și SUA.
24 septembrie - Eveniment News.ro – ROINVEST - Ediția a V-a. Parteneri: ACUE, ARB, CEC Bank, ROCA, TeraPlast
30 septembrie - Eveniment Profit.ro e-commerce – Provocările creșterii pe o piață cu concurență tot mai dură - Ediția a V-a. Parteneri: ARB, CEC Bank, ContentSpeed, eMag
7 octombrie - Eveniment Profit Energy.forum - Ediția a VIII-al Parteneri: ACUE, Electrica Furnizare, Raiffeisen Bank
5 noiembrie - Gala Profit – Povești cu Profit... Made in Romania. Parteneri: ARB, CEC Bank, Garanti BBVA, Raiffeisen Bank, Philip Morris Romania
Acuzațiile provin din modificările aduse de Microsoft în termenii săi de licențiere în 2019. Conform acestor reguli, Microsoft a cerut firmelor să achiziționeze o licență Software Assurance și ”drepturi de mobilitate” dacă doresc să-și implementeze software-ul Microsoft pe servicii cloud găzduite oferite de furnizorii rivali.
De asemenea, clienții nu se pot baza pe licențele perpetue pe care le achiziționat deja pentru a rula aplicații Microsoft pe așa-numiții ”furnizori listați”, precum Alibaba, Amazon, Google și Microsoft însuși.
În schimb, ar trebui să cumpere licențe noi. Între timp, unor programe software, inclusiv Office 365 Windows Apps, li s-a interzis să ruleze pe servicii cloud rivale.
Termenii sunt sursa unei furii intense din partea firmelor de cloud concurente din Europa, cum ar fi OVHCloud din Franța și Aruba din Italia, precum și concurentul Big Tech Amazon.
De asemenea, stau la baza unei investigații a Comisiei Europene care urmărește să stabilească dacă practicile cloud ale Microsoft sunt anticoncurențiale.
Microsoft a refuzat să comenteze atunci când a fost contactată de CNBC.
În 2022, președintele Microsoft Brad Smith a scris o postare pe blog în care spunea că grupul își revizuiește acordurile de licențiere și facilitează concurența furnizorilor de cloud.
În plângerea sa de vineri, CISPE – care este finanțat în mare măsură de Amazon – a arătat un exemplu în cercetarea sa în care o firmă de cloud membră, al cărei nume nu a fost dezvăluit, a înregistrat o creștere a veniturilor din vânzarea produselor Microsoft, inclusiv Windows Server și a serviciilor SQL Server de 300% din 2018, contribuind la creșterea proprie a Microsoft.
Dar creșterea marjelor de profit ale furnizorului de cloud anonim nu a egalat-o pe cea a Microsoft și, de fapt, furnizorul de cloud concurent și-a văzut marjele scăzând de la un procent pozitiv de peste 20% în 2018 la marje de profit negative de două cifre în 2023.
Cea mai mare scădere a marjelor de profit pentru această firmă de cloud a avut loc în 2019, în același an în care Microsoft și-a schimbat termenii de licențiere pentru a favoriza software-ul de licențiere pe Azure, a spus CISPE.
Din 2019 până în 2020, membrul CISPE în cauză și-a văzut marja scăzând de la peste 20% la zero.
CISPE a mai spus că membrii au împărtășit dovezi că prețul pe care l-au perceput pentru serverul SQL al Microsoft a fost mult mai mare decât prețul cotat de Microsoft pentru clienții care folosesc Azure.
De exemplu, o companie care licențiază software-ului Microsoft pentru găzduirea și livrarea aplicațiilor lor ar trebui să plătească 612,27 euro (670 USD) per produs SQL Server Enterprise cu 2 nuclee, cu 92,01 euro mai mult decât percepe Microsoft clienților care utilizează Azure, în medie (520,26 euro), potrivit la datele CISPE.
Plângerea și constatările se adaugă cercetărilor anterioare ale lui Frederic Jenny, profesor de economie la ESSEC Business School din Paris, specializat în dreptul concurenței, pentru CISPE.
Jenny a descoperit că Microsoft percepe efectiv companiilor ”o taxă” de 28% pentru a-și rula produsele software pe servicii cloud concurente.
Comisia Europeană a declarat pentru CNBC: ”Comisia a primit mai multe plângeri cu privire la Microsoft, inclusiv în legătură cu produsul său Azure, pe care îl evaluăm pe baza procedurilor noastre standard. Nu avem alte comentarii de făcut în această etapă.”
Autoritatea pentru Concurență și Piețe din Regatul Unit, care a preluat controlul de la Ofcom pentru o investigație privind concurența pe piața de cloud computing din Marea Britanie, anul trecut, nu a fost disponibilă imediat pentru comentarii atunci când a fost contactată de CNBC.