Gabriel Resources respinge ″cu tărie″ decizia Roșia Montană favorabilă României și ia în calcul contestarea ei. Cât ar fi câștigat șefii în caz de victorie

Gabriel Resources respinge ″cu tărie″ decizia Roșia Montană favorabilă României și ia în calcul contestarea ei. Cât ar fi câștigat șefii în caz de victorie

Inquam Photos / Ovidiu Dumitru Matiu

Adi Mosoianu
Adi Mosoianu
scris 9 mar 2024

Gabriel Resources, companie listată la Bursa din Toronto și acționarul majoritar al Roșia Montană Gold Corporation (RMGC), dezvoltatorul proiectului de exploatare minieră auriferă omonim blocat, a transmis oficial că respinge ″cu tărie″ decizia Tribunalului de la Centrul Internațional de Reglementare a Disputelor privind Investițiile de pe lângă Banca Mondială (ICSID) de la Washington, de a nega pretențiile la despăgubiri de miliarde de dolari ale companiei față de România.

Tribunalul arbitral, compus din 3 arbitri, a luat decizia cu o majoritate de 2 la 1, după o procedură arbitrală care a durat aproape 9 ani. Pe lângă că i-au fost respinse pretențiile, Gabriel Resources trebuie să plătească statului român circa 10 milioane de dolari, reprezentând cheltuieli de judecată și alte compensații.

Urmărește-ne și pe Google News
Audi va cumpăra 100% din acțiunile Sauber, pentru a intra în Formula 1 CITEȘTE ȘI Audi va cumpăra 100% din acțiunile Sauber, pentru a intra în Formula 1
Evenimente
31 octombrie - Maratonul de Educație Financiară
5 noiembrie - Gala Profit – Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii

Compania respinge cu tărie decizia majorității, care este întrutotul inconsistentă cu orice evaluare obiectivă a probelor prezentate în acest caz, așa cum este demonstrat de către opinia separată convingătoare a unuia dintre arbitri″, se arată într-un comunicat de presă al Gabriel Resources.

Cei de la Gabriel Resources au adăugat că analizează decizia Tribunalului împreună cu consultanții lor juridici, pentru a-și evalua opțiunile, inclusiv pe aceea de a contesta decizia prin procedura de anulare prevăzută de Convenția ICSID.

Raport al Pentagonului: OZN-urile semnalate intens în anii \'60 au fost probabil teste militare secrete CITEȘTE ȘI Raport al Pentagonului: OZN-urile semnalate intens în anii '60 au fost probabil teste militare secrete

Considerăm decizia majorității ca fiind profund eronată. Așa cum a fost recunoscut de către arbitrul care a făcut opinie separată, interferența politică susținută a Guvernului României în drepturile contractuale ale Gabriel Resources a împiedicat dezvoltarea proiectului minier, deținut în parteneriat cu statul român. Vom avea nevoie de timp pentru a ne evalua opțiunile, dar ne grăbim să ne exprimăm sincera apreciere față de acționarii noștri pentru sprijinul lor neabătut și pentru răbdarea de care au dat dovadă de-a lungul acestei proceduri îndelungate. De asemenea, vrem să ne exprimă recunoștința față de munca extraordinară a managerilor și angajaților noștri, din România și din afara ei, care și-au dedicat o parte semnificativă din cariera lor dezvoltării proiectului, cu credința sinceră că acesta este în interesul țării″, a declarat Anna EL-Erian, președintele Consiliului de Administrație al Gabriel Resources.

La rândul său, CEO-ul companiei, Dragoș Tănase, a spus că acționarii Gabriel Resources au investit sute de milioane de dolari pentru dezvoltarea proiectului minier de la Roșia Montană, pe care l-a numit ″transformațional″ și care, în opinia sa, ar fi adus beneficii financiare și sociale semnificative poporului român, nu doar la Roșia Montană, ci în întreaga țară.

VIDEO Circulația pe podul de la Grădiștea, pregătită să fie redeschisă. După aproape 20 de ani, trenurile vor reveni pe linia clasică dintre București și Giurgiu CITEȘTE ȘI VIDEO Circulația pe podul de la Grădiștea, pregătită să fie redeschisă. După aproape 20 de ani, trenurile vor reveni pe linia clasică dintre București și Giurgiu

Regretăm că România, economia sa și cetățenii săi au ratat oportunitatea de a beneficia de pe urma acestui proiect minier. Vom studia decizia Tribunalului în detaliu înainte de a ne evalua pașii următori″, a punctat Tănase.

Gabriel Resources a reclamat oficial România la ICSID în iulie 2015. După cum a relatat Profit.ro, după câteva luni, în luna decembrie a acelui an, Gabriel Resources a decis să implementeze un program de retenție a angajaților-cheie, pentru a se asigura că aceștia nu părăsesc compania pe perioada arbitrajului.

Guvernul scurtează perioada de transferuri politice între partide CITEȘTE ȘI Guvernul scurtează perioada de transferuri politice între partide

În cadrul acestui program de retenție, în iulie 2016, a fost creat din punct de vedere juridic un fond care, în eventualitatea în care Gabriel Resources ar fi avut câștig de cauză în arbitraj, urma să fie alimentat cu 7,5% din primii 500 milioane dolari din despăgubirile totale câștigate de companie la Washington (37,5 milioane dolari), plus 2,5% din ceea depășea suma de 500 milioane dolari.

Acest fond urma să fie utilizat după eventuala victorie în arbitraj pentru recompensarea managerilor, a angajaților de bază ai companiei și a altor experți care ar fi contribuit la obținerea rezultatului pozitiv, sumele individuale pe care urma să le încaseze fiecare urmând să fie stabilite atunci.

viewscnt
Afla mai multe despre
roșia montană
gabriel resources
rmgc
proces roșia montană
aur roșia montană