VIDEO Atac iranian cu rachete la 2 baze americane din Irak. Vânzări agresive pe activele de risc în piețele financiare

VIDEO Atac iranian cu rachete la 2 baze americane din Irak. Vânzări agresive pe activele de risc în piețele financiare
Adrian Panaite
Adrian Panaite
scris 8 ian 2020

Departamentul Apărării din SUA a anunțat că mai mult de o duzină de rachete au fost lansate de către Garda Revoluționară susținută de Iran la 2 baze aeriene americane din Irak. Sunt pagube, iar Armata SUA a luat măsuri de evacuare a personalului. Reacții importante de aversiune la risc s-au manifestat în piețele financiare unde indicii bursieri futures au scăderi semnificative, iar monede de refugiu precum yenul japonez sau francul elvețian se întăresc abrupt. Investitorii se tem de dimensiunea ripostei iraniene și de care va fi reacția SUA.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

30 iulie - Maraton Profit News TV: Inteligența Artificială în Economie. Parteneri: Garanti BBVA, Gomag.

Turbulențe majore în piețele financiare internaționale la deschiderea sesiunilor asiatice. Investitorii reacționează prin vânzări de active de risc la un atac cu rachete la 2 baze aeriene din Irak, aparent represalii ale Iranului la uciderea la acest început de an de către SUA a generalului Qassam Soleimani. Premierul irakian vorbește despre operațiunea "răspuns copleșitor", iar Bloomberg menționează că Iran ar fi declanșat misiunea "Martir Soleimani".

Prețul țițeiului de tip Brent are un salt de 3,50%, peste reperul de 70 dolari/baril, un maxim al ultimelor 7 luni. Nervozitatea mare a concentrat fuga investitorilor pe tradiționalele instrumente de refugiu. Aurul creștea cu 1,8%, iar yenul japonez și francul elvețian se întăreau în raport cu celelalte monede.

Pe Twitter au apărut și primele imagini care surprind atacul cu rachete.

Departamentul Apărării a SUA menționează atacuri la 2 baze militare din Irak, adăugând că s-au luat măsuri de evacuare a personalului. Pagubele sunt în curs de evaluare și aparent victime sunt doa în rândul irakienilor. Președintele american Donald Trump se va adresa națiunii din Biroul Oval, potrivit CNN. Absența mesajelor pe Twitter ale acestuia denotă faptul că Washingtonul tratează foarte prudent criza, spun analiștii politici și militari.

Reacția este violentă în piețele financiare, unde contractele futures pe principalii indici bursieri au suferit deprecieri abrupte. Indicele german DAX30 a coborât cu aproape 1,50%, în zona nivelului de 13.000 de puncte, iar indicele S&P500 al bursei americane avea un declin de 1,3% la deschiderea piețelor financiare japoneze.

VIDEO Atac iranian cu rachete la 2 baze americane din Irak. Vânzări agresive pe activele de risc în piețele financiare

Iranul anunță al 2-lea val de atacuri și menționează că vizează distrugerea orașelor Dubai din Emiratele Arabe Unite și Haifa din Israel, potrivit unui mesaj pe Twitter al corespondentului NBC la Teheran, Al Arouzi, preluat de Zero Hedge.

viewscnt
Afla mai multe despre
iran
atac
petrol
franc
yen
bursa
sua