2019, anul "vortexului economic". Blocajul financiar se accentuează, investitorii se tem de creșterea facturilor neîncasate sau plătite cu întârziere. Unde sunt efectuate cel mai greu plățile

2019, anul "vortexului economic". Blocajul financiar se accentuează, investitorii se tem de creșterea facturilor neîncasate sau plătite cu întârziere. Unde sunt efectuate cel mai greu plățile
scris 31 ian 2019

Într-o economie slab capitalizată, cu peste 80% dintre companii care trăiesc de pe o zi pe alta, fără rezerve financiare și cu acces limitat la finanțare, ,,vortexul financiar’’ din acest început de an a prins pe picior greșit mare parte dintre firmele din România.

Potrivit unui sondaj realizat de Frames & Train Your Brain în rândul a peste 150 de companii reprezentative pentru întreg spectrul economic, în perioada 15-25 ianuarie 2019, cei mai mulți investitori au ajuns să se teamă în primul rând de extinderea blocajului financiar în economie.

Întrebați care consideră că sunt principalele provocări pentru mediul de afaceri, în contextul măsurilor fiscale luate de autorități la sfârșitul anului trecut și a deprecierii semnificative a cursului monedei naționale, 78% dintre antreprenori au indicat blocajul financiar (neplata facturilor sau plata cu întârziere a acestora) drept principală problemă.

Armata rămâne fără șef după ce MApN a obținut în instanță suspendarea decretului prin care mandatul lui Nicolae Ciucă la conducerea Statului Major al Apărării a fost prelungit CITEȘTE ȘI Armata rămâne fără șef după ce MApN a obținut în instanță suspendarea decretului prin care mandatul lui Nicolae Ciucă la conducerea Statului Major al Apărării a fost prelungit

Pe locul secund s-a situat deprecierea leului în fața principalelor valute, menționată de 63% dintre respondenți, în timp ce poziția a treia este ocupată de posibila apariție a unor noi taxe și impozite pentru mediul de afaceri (52%) pe care Guvernul le-ar putea introduce pentru a-și acoperi necesitățile bugetare.

2019, anul


Firmele au mai menționat, în rândul principalelor provocări pentru mediul de afaceri, creșterea semnificativă a prețurilor utilităților și a materiilor prime (32%), scumpirea și limitarea accesului la finanțare (29%) și accentuarea crizei din piața muncii (23%).

DOCUMENT Surpriză: Fiscul a fost subordonat Prognozei, controlată de SGG, unde Vâlcov este lider decizional. ANAF va primi liste cu firme de controlat și va trebui să explice eventuale refuzuri CITEȘTE ȘI DOCUMENT Surpriză: Fiscul a fost subordonat Prognozei, controlată de SGG, unde Vâlcov este lider decizional. ANAF va primi liste cu firme de controlat și va trebui să explice eventuale refuzuriDe remarcat și apariția în top a deciziilor guvernamentale și a măsurilor cu caracter politic (19%) și a unei potențiale noi crize economice (16%).
,,Îmbunătățirea comportamentului de plată, remarcată în anii 2017-2018, pe fondul creșterii economice și a noilor reglementări în domenii precum comerțul alimentar și construcții, tinde să se degradeze în 2019. Temerile menționate de investitori crează perspectiva unui mediu de afaceri tot mai dificil, plin de necunoscute, în special de natură fiscală, iar construcția unui buget predictibil pentru 2019 se anunță o misiune imposibilă pentru multe dintre companii, indiferent de dimensiunea business-ului”, estimează Adrian Negrescu, managerul Frames.

2019, anul

"Zgomotul tot mai puternic de pe scena politică, într-un an cu două runde de alegeri, este de natură să creeze un plus de presiune, accentuând această tendință negativă’’, mai spune acesta.

EXCLUSIV Mihaela Triculescu, noul șef al ANAF, explică de ce a căzut examenul la Antifraudă: La scris, de fiecare dată am fost pe primele poziții, dar la proba orală mi-a fost transmis că nu mă încadrez în «profil» CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Mihaela Triculescu, noul șef al ANAF, explică de ce a căzut examenul la Antifraudă: La scris, de fiecare dată am fost pe primele poziții, dar la proba orală mi-a fost transmis că nu mă încadrez în «profil»

Potrivit estimărilor companiei de consultanță, în acest context, nu este exclus ca valoarea plăților restante ale companiilor românești să depășească nivelul de 25 de miliarde de euro în 2019, după ce, în 2018, s-a situat la aprox. 22 de miliarde de euro, potrivit datelor preliminare.

În 2017, plățile restante pe ansamblul economiei au scăzut cu 17,6% comparativ cu 2016, ajungând la 20 miliarde euro, iar gradul de îndatorare s-a redus la 53,7%.

2019, anul


Potrivit sondajului Frames & Train Your Brain, cel mai afectat domeniu de întârzierile la plată continuă să fie comerțul, menționat de 73% dintre respondenți. Industria prelucrătoare (67%), construcțiile (58%) și sectorul activităților profesionale, științifice și tehnice (43%) se află pe următoarele locuri în clasament, urmate de transporturi și depozitare (22%) și hoteluri și restaurante (17%).

Plăți restante semnificative se înregistrează și în tranzacții imobiliare, servicii administrative și de suport, informații și comunicații, activități de servicii, sănătate și asistență socială, activități de spectacole.

Isărescu avertizează că băncile ar putea muta activele și n-ar mai cumpăra titluri de stat românești, în condițiile noii taxe bancare CITEȘTE ȘI Isărescu avertizează că băncile ar putea muta activele și n-ar mai cumpăra titluri de stat românești, în condițiile noii taxe bancare

Cel mai bun comportament de plată îl înregistrau, potrivit rezultatelor sondajului, firmele din asigurări și intermedieri financiare și cele care activează în învățământ și sănătate.

2019, anul


Potrivit datelor statistice privind soldurile creanțelor și datoriilor curente de la sfârșitul lui 2017, prelucrate de analiștii de la Frames, plățile se fac cu cea mai mare întârziere în sectorul construcțiilor, în medie la 422 de zile, în timp ce creanțele se colectează în 195 de zile. Urmează industria extractivă, cu plăți la 272 de zile și creanțe colectate în medie la 139 de zile, agricultura cu 272 (DPO) respectiv 150 de zile (DSO) și sectorul utilităților cu plăți la 240 de zile și creanțe colectate la 129 de zile.

La polul opus se află cultura și divertismentul cu 129 (DPO) respectiv 52 (DSO), sănătatea și sectorul HORECA.

ULTIMA ORĂ În construcții va fi un salariu minim brut lunar de 3.000 lei, taxele de muncă vor fi eliminate la angajatori. Va fi înființat Fondul de Garantare pentru Construcții și stabilit un avans obligatoriu la proiecte CITEȘTE ȘI ULTIMA ORĂ În construcții va fi un salariu minim brut lunar de 3.000 lei, taxele de muncă vor fi eliminate la angajatori. Va fi înființat Fondul de Garantare pentru Construcții și stabilit un avans obligatoriu la proiecte

"Costurile de producție în creștere, costurile (re)finanțării și provocările structurale vor pune tot mai multă presiune pe efectele creșterii economice, multe dintre companii devenind deja vulnerabile, mai ales în contextul avansului stocurilor în economie. Dificultățile cu finanțarea, generate de scumpirea creditelor și de înăsprirea condițiilor, vor influența în mod semnificativ vulnerabilitatea unor sectoare unde se înregistrează deja datorii foarte mari, iar termenele de plată se vor extinde și mai mult’’, arată analiza.

2019, anul


Potrivit datelor BNR, citate în cadrul studiului lansat cu ocazia primei ediții a ,,Train Your Business’’, eveniment ce a avut loc joi la Hotel Intercontinental București, indisciplina financiară în economie continuă să se afle la cote ridicate.

Statisticile Băncii Naționale arată că numărul titularilor de cont care au generat incidente de plată a crescut, anul trecut, la 21.814 față de 21.550 în 2017, iar numărul persoanelor juridice declarate cu risc a avansat de la 13.468 la 13.975.

Interesant este și faptul că în decembrie 2018 s-au înregistrat cele mai multe persoane juridice declarate cu risc din tot anul trecut – 1279, iar 47 se aflau în interdicție bancară. 

Asalt total asupra sistemului bancar - Parlamentul a adoptat toate proiectele senatorului Zamfir ”împotriva cămătăriei”: Dobânzi plafonate, modificări importante la leasing și limitarea sumelor recuperate la cesionarea creanțelor CITEȘTE ȘI Asalt total asupra sistemului bancar - Parlamentul a adoptat toate proiectele senatorului Zamfir ”împotriva cămătăriei”: Dobânzi plafonate, modificări importante la leasing și limitarea sumelor recuperate la cesionarea creanțelor

Pe ansamblu, numărul incidentelor de plată a scăzut cu peste 2700, la aproape 56.000, în valoare de 1,91 mld.lei, față de 3,7 mld. lei în 2017.

Potrivit analiștilor de la Frames, cel mai frecvent motiv de refuz la plată îl reprezintă lipsa totală sau parțială de disponibil în cont, generat de neîncasarea la timp a facturilor de la alți clienți – principal cauză a blocajului financiar.

2019, anul


,,Comportamentul a fost confirmat prin dificultatea sau chiar imposibilitatea companiilor de a-și finanța pe termen scurt plățile către furnizori atunci când această finanțare nu era posibil de realizat din încasările proprii’’, afirmă experții.

Cum își duc afacerile investitorii români, în aceste condiții? Potrivit sondajului Frames & Train Your Brain, cei mai mulți (75%) apelează la creditul furnizor pentru a-și desfășura activitate.

FOTO+DOCUMENT ANAF nu reușit să vândă la licitație mașina lui Ceaușescu. Fiscul a cerut 30.000 de euro pe ARO din anii \'70, dar la următoarea încercare trebuie să scadă prețul cu 25% CITEȘTE ȘI FOTO+DOCUMENT ANAF nu reușit să vândă la licitație mașina lui Ceaușescu. Fiscul a cerut 30.000 de euro pe ARO din anii '70, dar la următoarea încercare trebuie să scadă prețul cu 25%

În esență, este vorba de o finanțare acordată de partenerul de business, fără dobândă, care permite plata cu întârziere de până la 120-150 de zile față de scadență.

2019, anul


"Creditul furnizor este precum o sabie cu două tăișuri pentru că, practicată la scară largă, această soluție blochează practic încasările companiilor. Cum nivelul acestora de capitalizare este și așa foarte scăzut, multe dintre ele rămân foarte ușor fără lichidități, se trezesc cu conturile blocate, iar primul pas spre insolvență este făcut. Dificultățile unei firme sunt de natură să blocheze, astfel, business-uri în cascadă’’ afirmă experții.

Potrivit acestora, există câteva soluții simple prin care firmele pot evita intrarea într-o situație de risc.

"În primul rând, să-și gestioneze mai bine finanțele, să-și tempereze așteptările prea optimiste privind încasările, să evite investițiile care nu aduc plus valoare, precum imobile, mașini etc. și să vândă activele care nu reprezintă activitatea de bază. O altă soluție este să apeleze cu încredere la serviciile de factoring și să manifeste o vigilență sporită în relația cu partenerii. Reducerile sau creșterile bruște de comenzi, întârzierea plăților, refuzul la plată și indisponibilitatea persoanelor de contact sunt doar câteva dintre principalele semnale de alarmă’’, mai arată studiul Frames.

viewscnt
Afla mai multe despre
blocaj financiar
facturi