ANAF a făcut 77.129 verificări fiscale și antifraudă în 2023 și a identificat obligații fiscale nedeclarate de 10,62 miliarde lei

ANAF a făcut 77.129 verificări fiscale și antifraudă în 2023 și a identificat obligații fiscale nedeclarate de 10,62 miliarde lei
Marius Oncu
Marius Oncu
scris 1 feb 2024

Inspectorii ANAF au efectuat, anul trecut, 77.129 verificări fiscale și antifraudă (inspecții fiscale, controale antifraudă, verificări documentare) în cadrul cărora au identificat și recalculat obligații fiscale datorate bugetului de stat în cuantum de 10,62 miliarde lei, din care mai mult de jumătate reprezintă TVA, a anunțat Ministerul Finanțelor.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Aproximativ 70% din obligațiile fiscale identificate de inspectorii ANAF au fost generate în domeniul industriilor prelucrătoare, comerțului (cu ridicata și amănuntul), reparării autovehiculelor și motocicletelor și construcții. De asemenea, pierderea fiscală înregistrată de contribuabili a fost redusă cu 4,81 miliarde lei și au fost identificate abateri pentru sancționarea cărora au fost dispuse amenzi și confiscări în cuantum de peste 206 milioane lei.

Analiza de risc fiscal care a fundamentat verificările fiscale și antifraudă a avut în vedere criterii precum scăderea cuantumului taxelor și impozitelor declarate în domenii care au înregistrat creștere economică în anul 2022, față de anul 2021, diminuarea impozitului pe profit/impozitului pe veniturile microîntreprinderilor cu sponsorizări/mecenat/burse private, cu sume care depășesc cuantumul legal de deductibilitate, sau activitatea economică generatoare de venituri a organizațiilor nonprofit și omiterea declarării obligațiilor fiscale aferente.

Finanțele iau din piață bani la dobânzi de sub 6%, pentru prima oară în ultima jumătate de an CITEȘTE ȘI Finanțele iau din piață bani la dobânzi de sub 6%, pentru prima oară în ultima jumătate de an

„Inspectorii au adoptat abordarea personalizată și progresivă a formelor și acțiunilor de control fiscal. În 2024, noutatea este adusă de faptul că rezolvăm cele mai importante probleme legate de analiza volumelor mari de date, pentru obținerea rezultatelor precise în timp util. Implementarea SAF-T, a sistemului de facturare electronic, a sistemului caselor de marcat electronice, dar și a altor sisteme avansate de analiză, precum și integrarea acestora, va duce la optimizarea analizei de risc. Vom vorbi despre o altă coerență a datelor/informațiilor declarate prin intermediul declarațiilor fiscale de către contribuabil cu datele din contabilitatea acestuia, astfel încât să poată fi identificați contribuabilii cu risc fiscal. Sinergia între toate aceste sisteme va rafina întregul proces de inspecții, astfel încât să se poată acționa țintit în zonele în care se manifestă cele mai mari fenomene de evaziune fiscală”, a declarat ministrul Finanțelor, Marcel Boloș, potrivit unui comunicat transmis de către minister.

Pentru îmbunătățirea gradului de conformare voluntară la declararea și plata taxelor și impozitelor, în 2023 au fost comunicate contribuabililor 12.558 notificări de conformare emise de structurile de inspecție fiscală, pentru riscuri fiscale totale calculate la 1,1 miliarde lei. De asemenea, au fost transmise 10.424 notificări emise de structurile antifraudă fiscală către persoane fizice care au încasat ramburs un cuantum total de 860 milioane lei, prin intermediul furnizorilor de servicii de curierat. Notificarile au vizat depunerea Declarației unice privind impozitul pe venit.

Pentru respectarea principiilor care guvernează activitatea ANAF, respectiv încurajarea creșterii conformării voluntare la declarare a contribuabililor și prevenirea și combaterea evaziunii fiscale, controlul fiscal direct devine ultima pârghie. În acest sens, ANAF desfășoară în prezent două tipuri de acțiuni care presupun interacțiunea de la distanță cu contribuabilul:

  • emiterea Notificării de conformare – document prin care se transmite contribuabililor, care ar urma să fie selectați pentru efectuarea inspecției fiscale, riscurile fiscale identificate, în scopul reanalizării situației fiscale și îndeplinirii obligațiilor fiscale conform prevederilor legale, ori a clarifica riscurile fiscale notificate, după caz;
  • verificarea documentară, care constă în analizarea situației fiscale de fapt a contribuabilului, atât pe baza documentelor existente la dosarul său fiscal, cât și pe baza oricăror informații și documente relevante transmise de terți sau deținute de ANAF. 
viewscnt
Afla mai multe despre
anaf
actiuni control
controale anaf