Angajatorii pot depune începând de astăzi solicitările pentru obținerea fondurilor necesare achitării șomajului tehnic

Angajatorii pot depune începând de astăzi solicitările pentru obținerea fondurilor necesare achitării șomajului tehnic
scris 1 apr 2020

Angajatorii pot depune începând de miercuri solicitările pentru obținerea fondurilor necesare achitării șomajului tehnic pentru perioada 16-30 martie, și că ele vor fi procesate în termen de cel mult 15 zile pentru persoanele care au contracte individuale de muncă și de 10 zile pentru persoanele care lucrează în alte forme contractuale. Angajatorii au termen trei zile de la primirea banilor să îi vireze către angajați.

Ministrul Muncii Violeta Alexandru a anunșat marți că declarația pentru obținerea șomajului tehnic pentru cei care au angajați prin contracte individuale de muncă se va depune online, la Agențiile Județene pentru Ocuparea Forței de Muncă. Formularele necesare au fost publicate marți seară în Monitorul Oficial, scrie News.ro

ULTIMA ORĂ Măsură avizată: Chiriașii pot cere suspendarea plății chiriei pe perioada stării de urgență CITEȘTE ȘI ULTIMA ORĂ Măsură avizată: Chiriașii pot cere suspendarea plății chiriei pe perioada stării de urgență

"La AJOFM-uri se vor prezenta online, vor depune online o cerere și o declarație pe proprie răspundere angajatorii care au angajați notificați în Revisal, angajați prin contracte individuale de muncă, suspendate temporar, notificat în Revisal și pentru care solicită fondurile aferente șomajului tehnic, adică 75% din câștigul salarial al persoanei pe luna respectivă, respectiv maxim 75% din salariul mediu brut. Guvernul alocă aceste sume brute pentru a putea asigura angajații că își păstrează continuitatea la nivelul contribuțiilor pe care le plătesc la stat astfel încât angajatorii au obligația să facă plățile după primirea banilor, să facă plățile aferente nu numai angajațiilor, ci și să achite contribuțiile către bugetul de stat astfel oamenii având continuitate în contractele lor de muncă”, a precizat ministrul Muncii.

Violeta Alexandru a spus că persoanele care au alte forme contractuale vor depune cererile la Agențiile Județene pentru Plăți și Inspecție Socială. (AJPIS).

"Cei care au alte forme contractuale, cei care lucrează prin PFA, cei care lucrează în întreprinderi individuale, cei care lucrează prin contracte de drepturi de autor și alte forme mai puțin contractele individuale de muncă, se vor prezenta la AJPIS-uri, agenții județene pregătite de asemenea să primească atât întrebările, cât și de mâine solicitările dumneavoastră pentru fondurile puse la dispoziție de Guvernul Ludovic Orban. Nimeni nu plătește de la el, urmând să primească banii prin rambursare. Sistemul pus la punct de guvern este tocmai să vină în sprijinul angajatorilor care nu mai au resursele respective pentru plata salariaților, dar și al celor care lucrează în alte forme contractuale. Cu cât dumneavoastră depuneți documentele mai repede, cu atât colegii mei, structurile județene, le vor procesa rapid”, a transmis marți Violeta Alexandru.

Ea a afirmat că prima solicitare va fi depusă începând din 1 aprilie, pentru perioada 16-31 martie.

"Fiecare agenție județeană va intra în comunicare cu dumneavoastră exclusiv în mediul online, dacă aveți orice fel de întrebare vă rog să o adresați prin telefon sau prin email, nu este necesar să vă deplasați la sediul celor două entități. Prima dumneavoastră solicitare, dacă sunteți în categoriile vizate de acest sprijin guvernamental, va fi depusă începând de mâine, aferentă perioadei 16 martie - 31 martie. Închideți luna martie, după care pregătiți cerere, declarație și o trimiteți dacă sunteți angajator cu angajați prin contracte individuale de muncă la AJOFM-ul din județul în care aveți sediul social ale entității. Cererea dumneavoastră, conform legii, va fi procesată în maxim 15 zile. Ne străduim ca acest termen să fie cât mai scurt. De îndată ce primiți banii, aveți un termen de trei zile de la încasare, de la primirea banilor în cont, ca să faceți plata către angajații dumneavoastră, urmând ca până la termenul prevăzut de lege să faceți plata contribuțiilor”, a mai spus Violeta Alexandru.

Ea a menționat că, pentru cei care lucrează în alte forme contractuale, cererile vor fi procesate de AJPIS-uri în termen de 10 zile.

Ministrul  a făcut un apel către angajatori să evite întreruperea brutală a contractului de muncă cu angajații în această perioadă.

"Fac precizarea că celelalte forme de sprijin, de tipul acoperire a fondurilor pentru șomaj, merg în continuare înainte, nu am întrerupt nimic, dacă sunt angajați care trec printr-o situație de tip întreruperea contractului de muncă, Guvernul continuă măsurile pe care le ia pentru acoperirea șomajului în cazul în care se află în această situație. Totuși, fac un apel către angajatori să evite situația încheierii brutale a contractului de muncă cu angajații lor, cu atât mai mult cu cât există acum această posibilitate de a-și acoperi perioada delicată prin care trec prin fondurile guvernamentale”, a explicat Violeta Alexandru.

viewscnt
Afla mai multe despre
angajatori
aomaj tehnic