Aproape 1 milion de români vor depune Declarația unică, care înlocuiește 7 formulare fiscale

Aproape 1 milion de români vor depune Declarația unică, care înlocuiește 7 formulare fiscale
Marius Oncu
Marius Oncu
scris 5 mar 2018

Aproape 1 milion de români vor depune Declarația unică, care înlocuiește 7 formulare fiscale utilizate anterior de persoanele fizice pentru declararea către Fisc a unor venituri, cum ar fi cele din activități independente. Declarația unică, prezentată săptămâna trecută de Ministerul Finanțelor, unifică formularele D200, D201, D220, D221, D600, D604 și D605.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Guvernul va modifica la mijlocul lunii martie prin ordonanță de urgență mai multe acte normative pentru a introduce modificările necesare. În plus, mai multe schimbări la Codul Fiscal aflate în prezent că amendamente la proiecte de lege din Parlament, ar putea fi incluse în ordonanța pregătită pentru mijlocul lunii martie.

Asigurarea de sănătate a persoanelor care obțin venituri din activități independente și ar fi trebuit să depună Declarația 600 va fi extinsă până în luna iulie prin ordonanța de urgență. Asigurarea de sănătate a acestor persoane expiră la 25 martie, iar Declarația Unică, în baza căreia vor achita contribuțiile pe viitor, inclusiv pentru asigurarea la sănătate, va fi depusă anul acesta în luna iulie. Persoanele vor deveni asigurate de la momentul depunerii și nu ca acum, de la momentul plății.

Declarația Unică va fi depusă anul acesta pe 15 iulie pentru anul 2018. Contribuțiile vor fi menținute la nivelul actual, la salariului minim pentru pensie și sănătate, cu posibilitatea ca pentru pensie contribuabilii să poată achita mai mult. O schimbare majoră este faptul că nu se vor mai achita contribuții pentru 2018 dacă veniturile din 2017 au trecut de plafonul de 22.800 de lei, ci dacă veniturile sunt estimate să trecă de acest plafon anul acesta.

Detalii despre noul formular puteți găsi aici

Aproape 1 milion de români vor depune Declarația unică, care înlocuiește 7 formulare fiscale
*Un CNP a fost luat în considerare o singură dată, indiferent dacă a depus una sau mai multe declarații de același tip

Guvernul a amânat depunerea declarației 600 până pe 15 aprilie prin emiterea unei Ordonanțe de Urgență, dar nu a modificat și OUG care stabilește data de 25 martie privind prima plată trimestrială a contribuțiilor de asigurări sociale.

Declarația trebuia depusă până la 31 ianuarie 2018 de către cei care în 2017 au obținut venituri din activități independente echivalente cu cel puțin 12 salarii minime pe an din activități independente, din cedarea folosinței bunurilor, din activități agricole, silvicultură și piscicultură, din asocieri cu persoane juridice, din investiții sau din alte surse.

Formularul 600 a stârnit controverse, întrucât impune unor persoane în 2018 contribuții la CAS și CASS, indiferent de veniturile din aceste surse obținute în acest an, condiția fiind să fi avut anul trecut venituri de acest tip peste plafonul de 22.800 de lei pe an.

viewscnt
Afla mai multe despre
anaf
d600
declaratia unica
fisc