Finanțele cer administrațiilor ANAF să primească declarațiile 230 depuse de ONG-uri. Formularele vor fi, însă, verificate

Finanțele cer administrațiilor ANAF să primească declarațiile 230 depuse de ONG-uri. Formularele vor fi, însă, verificate
Marius Oncu
Marius Oncu
scris 28 feb 2018

Ministerul Finanțelor a cerut administrațiilor teritoriale ale ANAF să primească formularele 230 centralizate de ONG-uri sau unități de cult, urmând ca acestea să fie ulterior verificate pentru a se preveni eventuale abuzuri. Măsura este, însă, doar una tranzitorie. Prin intermediul declarației fiscale 230, o persoană poate dona o sumă reprezentând până la 2% din impozitul anual pe veniturile din salarii și din pensii.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

ONG-urile, care se bazează pe fonduri din donații pentru diverse proiecte sociale, au protestat vehement în ultimele săptămâni, după ce unele administrații fiscale au aplicat riguros legea în vigoare, care prevede ca un contribuabil să depună direct sau prin împuternicit declarațiile fiscale, și au cerut că formularele 230 să fie depuse direct de către donatori.

Circulara transmisă administratiilor ANAF poate fi văzută aici

"Pentru aplicarea unitară la nivel național a prevederilor legale prin circulară transmisă structurilor teritoriale ale ANAF se clarifică posibilitatea depunerii formularului 230 și de către entitatea nonprofit/unitatea de cult beneficiară a sumei redirecționate. Măsura este tranzitorie, până la generalizarea depunerii tuturor formularelor prin mijloace electronice de transmitere la distanță prin intermediul SPV care reprezintă un alt obiectiv strategic al Ministerului Finan?elor Publice", anunță Ministerul Finanțelor printr-un comunicat.

Câți bani primesc ONG-urile din impozitul pe profit și venit. Curtea de Conturi vrea ca Guvernul să verifice pe ce îi cheltuiesc CITEȘTE ȘI Câți bani primesc ONG-urile din impozitul pe profit și venit. Curtea de Conturi vrea ca Guvernul să verifice pe ce îi cheltuiesc

Astfel, se are în vedere centralizarea de către entitatea nonprofit/unitatea de cult beneficiară a formularelor 230, semnate de contribuabili și depunerea acestora la ANAF în baza unui borderou în condițiile asumării de către reprezentantul ONG/unității de cult a răspunderii sub sancțiunea privind falsul în declarații și uzul de fals.

Declarațiile vor fi verificate pentru a descoperi falsurile

Mecanismul de verificare, așa cum a anunțat Profit.ro anterior, presupune ca ANAF să notifice contribuabilii cu privire la opțiunea exercitată prin formularul 230 primit, astfel încât aceștia să cunoască faptul că se dă curs cererii de direcționare a cotei de 2%. Persoana fizică poate anunța administrația fiscală, într-un termen rezonabil de 30 de zile, dacă sunt inadvertențe cu privire la opțiunea exercitată.

Depunerea formularului 230 nu este obligatorie, dar în cazul celor care doresc să doneze 2% din impozitul achitat către stat în 2017 trebuie completat și depus la Fisc până la 25 mai 2018.

Declarația 230: Ești salariat sau pensionar și vrei să dai 2% din impozit unui ONG sau Bisericii? Trebuie să depui formularul 230 la Fisc până joi CITEȘTE ȘI Declarația 230: Ești salariat sau pensionar și vrei să dai 2% din impozit unui ONG sau Bisericii? Trebuie să depui formularul 230 la Fisc până joi

Potrivit cadrului legal în vigoare, formularul, la fel ca alte declarații, poate fi depus la Fisc doar de către contribuabil, potrivit ordinului președintelui ANAF nr 3695/2016, însă Fiscul a acceptat și anul trecut depunearea de către ONG-uri a unor tranșe mai mari de declarații.

Unele administrații fiscale au anunțat, însă, că nu mai acceptă această procedură, după ce au apărut cazuri ajunse ulterior și în penal, cum ar fi o persoană care se prezenta pentru a depune Declarația 230, dar constata că aceasta a fost deja depusă în numele său.

viewscnt
Afla mai multe despre
anaf
ministerul finantelor
declaratia 230
ong
donatie