Aviz: Tichetele de masă acordate angajaților vor fi majorate semnificativ

Aviz: Tichetele de masă acordate angajaților vor fi majorate semnificativ
scris 20 sep 2019

Senatorii din comisia de muncă au întocmit raport favorabil propunerii legislative de majorare a valorii nominale maxime a tichetului de masă de la 15,18 lei la 20 lei, urmând ca proiectul să primească votul final al Senatului în perioada următoare.

De ce este important: Potrivit legislației în vigoare, valoarea nominală a unui tichet de masă nu poate depăși suma de 15,18 lei.

Proiectul de lege a fost inițiat de aleșii partidului de guvernământ și modifică Legea privind acordarea biletelor de valoare.

Restructurarea financiară modificată de Guvern - termenul pentru depunerea notificării a fost extins CITEȘTE ȘI Restructurarea financiară modificată de Guvern - termenul pentru depunerea notificării a fost extins

"Valoarea nominală a unui tichet de masă nu poate depăși suma de 20 de lei la data aplicării prevederilor acestei legi. Prevederile legii intră în vigoare în data de 1 a lunii următoare celei în care legea se publică în Monitorul Oficial", prevede textul inițiativei legislative, avizate pentru votul primei camere legislative sesizate.

Conform inițiatorilor, "valoarea actuală nominală a unui tichet de masă este de 15,18 lei (înainte de impozitare) și nu este suficientă pentru a cumpăra o masă de prânz, în condițiile în care valoarea medie a unei mese de prânz este de 21,40 lei".

Tot potrivit autorilor proiectului, valoarea pe zi a tichetului de masă din România este printre cele mai mici din Europa. Prin comparație, în Spania valoarea tichetului este 11 euro, în Belgia este 8 Euro, în Franța este 11,04 Euro, în Grecia este 6 Euro, iar în Portugalia este 7,63 euro.

Codul Muncii, schimbat. Amenzi mai dure pentru anumiți angajatori CITEȘTE ȘI Codul Muncii, schimbat. Amenzi mai dure pentru anumiți angajatori

”Tichetele de masă au o eficiență remarcabilă în generarea de consum, locuri de muncă și venituri bugetare, ca urmare a efectului de rostogolire a impactului lor pe șase valuri succesive de impuls economic. Fiecare leu acordat în tichete de masă aduce încasări bugetare de 40 de bani, iar pentru fiecare leu de contribuții sociale scutite de la plată sunt injectați în economia locală aproape 4 lei”, mai susțin inițiatorii.

După votul din Senat, proiectul va trebui dezbătut și în Camera Deputaților.

viewscnt
Afla mai multe despre
tichete de masa
valoare
maxim
majorare
proiect
parlament
senat