Biriș: Din păcate, folosim legislația pentru a pedepsi contribuabilul și creăm o povară suplimentară

Biriș: Din păcate, folosim legislația pentru a pedepsi contribuabilul și creăm o povară suplimentară
Profit.ro
Profit.ro
scris 9 mai 2016

Autoritățile folosesc legislația pentru a pedepsi contribuabilul și creează o povară suplimentară, cerându-i să dea tot felul de declarații, a spus secretarul de stat în Ministerul Finanțelor, Gabriel Biriș, care a explicat că această abordare este un consum foarte mare de resurse în interiorul Agenției Naționale de Administrare Fiscală (ANAF) și trebuie schimbată.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente
27 mai - Eveniment Profit.ro: Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a
30 mai - Maratonul Fondurilor Europene
6 iunie - Maratonul Energiei
13 iunie - Eveniment Profit: Piața de Capital.forum - Provocări pentru dezvoltarea piețelor și creșterea lichidității, Ediția a IV-a. Parteneri BCR, CEC Bank, Sphera, Teraplast

“Trebuie să înțelegem că ideea potrivit căreia majoritatea contribuabililor, antreprenorilor și companiilor, pentru a-și maximiza profiturile fac evaziune fiscală este greșită. Majoritatea contribuabililor se conformează și vor să respecte legislația și să-și plătească dările. Legislația referitoare la TVA este mult prea complicată pentru antreprenori și IMM-uri. Noi vrem să servim contribuabilul cinstit și care vrea să respecte legea. Acum, din păcate, folosim legislația pentru a pedepsi contribuabilul și creăm o povară suplimentară. Cerem contribuabilului să dea tot felul de declarații. De ce? Este un consum foarte mare de resurse în interiorul ANAF și în loc să acordăm consiliere ne ocupăm de pedepsire. Trebuie să înțelegem că suntem toți în această situație. Toți suntem interesați să lucrăm împreună cu autoritatea fiscală, pentru că vrem să producem valoare adăugată mai mare. Un lucru important pe lista mea este relația dintre contribuabili și administrația fiscală. Ne axăm pe eficiența administrației fiscale pentru a remodela serviciile pe care ANAF le oferă contribuabililor”, a spus Biriș la o conferință, potrivit Agerpres.

Formularele de TVA – D 394, prin care se declară toate operațiunile de pe teritoriul țării, și D088 de înregistrare în scopuri de TVA – sunt cele mai reclamate pe site-ul Comisiei de tăiat hârtii. Prima a fost modificată de ANAF, însă mediul de business consideră că mai e loc de îmbunătățire. Cea de-a doua este în curs de modificare, după cum a declarant președintele ANAF, Dragoș Doroș, pentru Profit.ro.

EXCLUSIV Șeful ANAF, despre noul formular de TVA: Firmele cu vechime scapă de depunere. Rămâne un filtru pentru firmele noi CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Șeful ANAF, despre noul formular de TVA: Firmele cu vechime scapă de depunere. Rămâne un filtru pentru firmele noi

“(...) am accelerat implementarea proiectului privind casele de marcat fiscale, întârziat până acum. Procesul este accelerat și sperăm că, în următoarele luni, vom încheia implementarea acestui sistem care va duce la creșterea eficienței impozitului folosind instrumentele IT. Croația a implementat un sistem oarecum similar în urmă cu câțiva ani, iar Cehia va introduce acest sistem în curând. Neconformarea ar fi periculoasă pentru că verificarea se va face în timp real. Astfel, s-a redus numărul de controale din partea ANAF”, a adăugat  secretarul de stat din MFP.

viewscnt
Afla mai multe despre
tva
biriș
anaf