Antifrauda a intrat în forță împotriva comerțului stradal neautorizat

Antifrauda a intrat în forță împotriva comerțului stradal neautorizat
Marius Oncu
Marius Oncu
scris 2 mai 2024

Antifrauda a dispus măsuri de peste 35 milioane de lei de la începutul anului în acțiuni de combatere a unor activități comerciale ilicite, conform legislației reintroduse pe finalul anului trecut, potrivit informațiilor Profit.ro. Activitățile comerciale ilicite sunt cele desfășurate de către persoane neînregistrate fiscal conform legii, cât și desfășurate cu bunuri neînsoțite de documente de proveniență.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente
30 mai - Maratonul Fondurilor Europene. Parteneri: BCR, BRD, CEC
4 iunie - Eveniment Profit.ro: Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a. Parteneri: 123Credit, Cushman and Wakefield
6 iunie - Maratonul Energiei
13 iunie - Eveniment Profit: Piața de Capital.forum - Provocări pentru dezvoltarea piețelor și creșterea lichidității, Ediția a IV-a. Parteneri BCR, BVB, CEC Bank, Infinity Capital Investments, Sphera, Teraplast

Astfel, sunt vizați pe de o parte cei care desfășoară comerț neautorizat, cum sunt persone care ocupa domeniul public pentru a vinde bunuri, dar și cei care nu dețin documente pentru marfă, aici intrând diverse, de la marfa din piețe, la comerț cu televizoare, cherestea etc.

Concluzii după deplasarea delegației Ministerului Finanțelor la Washington: România va avea parte de sprijin pentru consolidarea fiscalã și creșterea investițiilor în infrastructurã CITEȘTE ȘI Concluzii după deplasarea delegației Ministerului Finanțelor la Washington: România va avea parte de sprijin pentru consolidarea fiscalã și creșterea investițiilor în infrastructurã

Constatarea contravențiilor și aplicarea sancțiunilor contravenționale se fac de către persoanele împuternicite din cadrul ANAF și Autorității Vamale Române, precum și de către persoanele împuternicite din cadrul Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor.

Guvernul a reintrodus pe finalul anului trecut, o serie de măsuri împotriva activităților comerciale ilicite.

Măsuri împotriva activităților comerciale ilicite

S-au reintrodus anumite prevederi din Legea 12/1990 privind protejarea populației împotriva unor activități comerciale ilicite, abrogată în 2020, cu scopul instituirii unui nou instrument util autorităților fiscale în combaterea evaziunii fiscale și descurajarea activităților comerciale ilicite.

Noile măsuri au intrat în vigoare în 15 zile de la publicarea legii în Monitorul Oficial, adică la 11 noiembrie 2023.

EXCLUSIV \ CITEȘTE ȘI EXCLUSIV "Erori" găsite de Bruxelles. Comisia Europeană a calculat României un deficit bugetar mai mare decât cel transmis de autoritățile de la București

Astfel, potrivit acestor măsuri, s-a creat un cadru de acțiune împotriva activităților economice ilicite (activitate economică desfășurată de către persoane neînregistrate fiscal conform prevederile legale cât și activitate economică desfășurată cu bunuri care nu sunt însoțite de documente de proveniență), prin care organele competente din cadrul ANAF și din cadrul Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor, pot dispune:

  • măsura indisponibilizării bunurilor a căror proveniență nu este dovedită pentru o perioadă de 24 ore;
  • măsura confiscării, dacă nu sunt aduse documente de proveniență a bunurilor în termen de 24 ore;
  • măsura suspendării activității;
  • sesizarea organelor de urmărire penală

Măsura vizează bunurile a căror proveniență nu este dovedită prin facturi, avize de însoțire a mărfii, documente vamale sau alte documente care stau la baza înregistrării în Contabilitate și sunt asimilate acestor bunuri și numerarul și substitutele de numerar.

viewscnt
Afla mai multe despre
ilicit
legea ilicitului
confiscari
anaf
antifrauda