Boloș, după discuțiile cu protestatarii: Revendicările țin de decizia Comisiei Europene. Subvențiile din fondurile europene, de 13 miliarde de euro, ar fi periclitate

Boloș, după discuțiile cu protestatarii: Revendicările țin de decizia Comisiei Europene. Subvențiile din fondurile europene, de 13 miliarde de euro, ar fi periclitate
Profit.ro
Profit.ro
scris 14 ian 2024

Ministrul Finanțelor, Marcel Boloș, a afirmat duminică, după discuția avută cu protestatarii că zona de revendicări care ține de decizia Comisiei Europene trebuie prezentată Comisiei și a explicat că altfel ar putea fi periclitate subvențiile prin plățile directe care se fac din fonduri europene în valoare de 13 miliarde de euro.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Profit.ro a relatat că, în urma discuțiilor cu reprezentanți ai protestatarilor din agricultură și domeniul transportatorilor, Finanțele au propus mai multe soluții pentru rezolvarea problemelor, printre care schimbări la aplicarea legii prevenirii, simplificarea unor proceduri fiscale, precum și acordarea de scutire de la profitul reinvestit în ferme și domeniul transporturilor, au declarat pentru Profit.ro surse participante la discuții. De asemenea, protestatarii au avut și o serie de cerințe care nu au fost agreate, printre care scutiri fiscale pentru plata angajaților (prin diurne), scutiri de la plata accizelor la carburanți și alte facilități fiscale.

Măsurile avansate de guvernanți nu îi mulțumesc pe transportatori și fermieri. Lider: Nu s-a ajuns la niciun acord. Protestele continuă CITEȘTE ȘI Măsurile avansate de guvernanți nu îi mulțumesc pe transportatori și fermieri. Lider: Nu s-a ajuns la niciun acord. Protestele continuă

“Așa cum am precizat și protestatarilor, zona aceasta de revendicări care ține de decizia Comisiei Europene, cu toate că noi înțelegem și suntem de acord trebuie prezentate Comisiei Europene pentru ca decizia să fie una care nu se întoarce împotriva dumnealor. Noi am precizat că orice  jalon și orice măsură care ține de angajamentele cu Comisia Europeană, chiar dacă, să zicem, mâine Guvernul României s-ar angaja și ar lua-o, ar însemna o întoarcere împotriva dumnealor. Pentru că suntem în situația în care Comisia Europeană are toate argumentele necesare pentru suspendarea fondurilor și măsurile care țin de fondurile europene. De aceea am socotit de cuviință să fim foarte prudenți în analiza acestor revendicări și să nu-i punem în dificultatea în care, spre exemplu, subvențiile prin plățile directe care se fac din fondurile europene în valoare de 13 miliarde de euro ar fi periclitate”, a declarat Marcel Boloș, potrivit News.ro.  

El a menționat că aceste revendicări vor fi prezentate Comisiei Europene.

“Aceste tipuri de revendicări, indiferent cât se continuă protestul, țin de angajamente cu Comisia Europeană. Noi am spus că le preluăm într-un memorandum pe care îl vom discuta cu Comisia Europeană, dar, știm bine, știm cu toții că aceste tipuri de angajamente și aceste tipuri de măsuri, dacă le-am lua, s-ar întoarce măsura împotriva dumnealor, dacă, să zicem, mergem mai departe și discutăm cu Comisia Europeană, nu știu în ce măsură vom găsi o soluție, dar este de bun simț pentru noi ca să prezentăm aceste măsuri Comisiei Europene”, a explicat ministrul Finanțelor.

ASF a redactat măsurile pentru revendicările protestarilor privind RCA: Suspendarea contractului, plata în rate, revizuirea tarifului la anumite polițe CITEȘTE ȘI ASF a redactat măsurile pentru revendicările protestarilor privind RCA: Suspendarea contractului, plata în rate, revizuirea tarifului la anumite polițe

Marce Boloș s-a referit și la o altă revendicare a protestatarilor, cea legată de prețul RCA.

“În privința RCA-ului trebuie în continuare să  fie discutată problema cu Autoritatea de Supraveghere Financiară, pentru că aici, ca și la noi, sunt calculele care se fac, cât plătește omul ca primă de asigurare și ce cheltuieli au asiguratorii. Inducerea unui risc de faliment în sistemul de asigurări nu cred că-i lipsește României în acest moment și de aceea trebuie să fim înțeleși că toate aceste tipuri de măsuri și de revendicări trebuie analizate în contextul angajamentelor asumate cu instituțiile financiare și în contextul riscului pe care îl generează”, a afirmat Boloș.

Ministrul Finanțelor a mai adăugat că unele dintre revendicări ar putea duce la încurajarea evaziunii fiscale.

“Spre exemplu, cu toată  prețuirea și cu toată înțelegerea de care dăm dovadă, sunt și tipuri de măsuri care pot să conducă la încurajarea evaziunii fiscale. Noi trebuie să știm că avem aceste măsuri, cum sunt cele cu e-Factura, cu e-Transport, cu e-Sigiliu, care sunt adoptate prin decizie a Comisiei Europene, care facilitează României să aplice aceste tipuri de măsuri, dar nu în orice condiții, pentru că de la Comisia Europeană vin banii și nu vin niciun euro, nici doi euro, vin zeci de miliarde de euro. Iar condițiile pe care noi trebuie să le respectăm sunt sfinte, altfel punem în pericol atât interesul dumnealor. Nu cred că și-ar dori să piardă România și dumnealor în mod direct, fondurile europene, cum nici noi, banii europeni pentru investițiile prețioase pe care le avem în infrastructură, în  modernizarea de școli”, a mai transmis ministrul Finanțelor.

Eurogrupul verifică dacă zona euro nu a intrat în recesiune tehnică CITEȘTE ȘI Eurogrupul verifică dacă zona euro nu a intrat în recesiune tehnică

El a subliniat că reprezentanții ministerului au fost de acord cu șase revendicări.

“Sunt șase măsuri cu care am fost de acord. Legea prevenției, spre exemplu, să fie aplicată numai pentru acele fapte care nu sunt de natură de evaziune fiscală. Suntem de acord. Nimeni nu a spus că nu este de acord. Simplificarea procedurală și partea de digitalizare, care tot pe dumnealor îi interesează, suntem de acord și vom elabora un pachet de măsuri în acest sens”, a mai declarat Marcel Boloș.

Unul dintre liderii fermierilor, Dănuț Andruș, a afirmat duminică, după întâlnirea avută la Ministerul Finanțelor, că nu s-a ajuns la niciun acord și că protestele vor continua.
viewscnt
Afla mai multe despre
boloș
protestatari
fermieri
transportatori
comisia europeană
revendicări
subvenții